April 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Lägesrapport om första linjen
 
SKR har i en rapport om första linjen, sammanfattat hur det ser ut runt om i landet. Arbetet kring första linjen har kommit långt men det finns stora variationer i tillgången till insatser för barn och familjer. Det kan till exempel bero på var du bor och vilka förutsättningar du har att själv söka hjälp vid behov. Satsningar behövs för en mer jämlik tillgång till insatser på första linjen samt för att förstärka kvalitén i de insatser som ges. 
Lägesrapport om första linjen
 
Prisutdelning Psynkpriset 2020
 
Den 27 april delar Ing-Marie Wieselgren, projektchef på SKR, ut Psynkpriset 2020. Varmt välkommen att delta på prisutdelningen och ta del av motiveringarna och pristagarnas kommentarer. Du kan redan nu ta del av vilka pristagarna är.
Prisutdelning Psynkpriset

Psynkpriset delas ut för förtjänstfulla insatser kring psykisk hälsa. Priset är en uppmuntran, inspiration och uppskattning för de personer och verksamheter i Sverige som på olika sätt bidrar till psykisk hälsa.
 
Familjehemmens dag 27 april
 
Den 27 april arrangerar SKR en webbsänd heldagsutbildning på temat familjevård och barn som är placerade i familjehem. Utbildningen riktar sig till medarbetare inom socialtjänsten. Under dagen får du veta mer om hur unga ser på sin placering, vilka uppdrag och arbeten som pågår nationellt samt lagändringar som är aktuella just nu.
Familjehemmens dag

Kvällssändning: Familjehemmens dag
SKR arrangerar även en kvällssändning den 27 april, riktad tll allmänheten, på uppdrag av kommuner anslutna till FamiljehemSverige. Syftet med sändningen är att sprida information om familjehemmens uppdrag och öka intresset så att fler öppnar sina hem. Hjälp oss sprida kvällssändningen till de du tror kan vara intresserade!

Kvällssändning: Familjehemmens dag
 
Modiga beslut krävs för att förbättra för personer med samsjuklighet
 
Samsjuklighetsutredningens nya inriktning pekar på stora förändringar för socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Vi kan inte göra vården bättre, genom att fortsätta som vi alltid har gjort. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Rapport om elevhälsobaserad modell som första linje
 
Folkhälsomyndigheten och Karolinska institutet har i ett arbete, initierat av SKR, följt kommuners utvecklingsarbete med elevhälsobaserad modell för tidiga insatser för psykisk hälsa med skolan som bas. Syftet med utvärderingen var att studera implementering och effekter av en modell där skolan, socialtjänsten och hälso- och sjukvården samverkar på skolans arena för att erbjuda tidiga insatser för psykisk hälsa.
 
Webbsändningar/webbseminarier 2021
 
Migration och psykisk hälsa: öppet samordningsmöte
Den 22 april mellan 11.00-12.00 har du möjlighet att delta på ett öppet samordningsmöte om migration och psykisk hälsa. Syftet är att samordna det arbete som redan görs för att öka synergier och minska dubbelarbete, och att bidra till att de insatser som erbjuds motsvarar helheten och omfattningen av de behov som finns.
Migration och psykisk hälsa: öppet samordningsmöte

Temadag om LVM-vården
Den 27 april arrangerar SKR och SiS en webbsänd temadag om LVM-vården. Syftet är att öka kunskapen om SiS LVM-uppdrag, målgrupp och vårdens innehåll.
Temadag om LVM-vården

Skolan - en arena för att stödja existentiell hälsa
Inom ramen för Kraftsamling för psykisk hälsa fortsätter temat existentiell hälsa. Den 28 april arrangeras ett webbseminarium om skolan som arena för att stödja existentiell hälsa. 
Skolan - en arena för att stödja existentiell hälsa

Att möta personer med dolda funktionsnedsättningar inom socialtjänsten
Den 29 april arrangerar SKR en kunskapshöjande dag med temat att ge dig redskap i mötet med personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Målgruppen är chefer och medarbetare inom socialtjänsten.
Att möta personer med dolda funktionsnedsättningar inom socialtjänsten

Vägen tillbaka eller ”det nya normala”?
Den 5 maj arrangerar SKR ett webbseminarium som fokuserar på tiden efter pandemin. Hur skapar vi rätt förutsättningar på arbetsplatserna för att främja psykisk hälsa? Forskare inom ämnet deltar under webbseminariet och goda exempel från kommuner och regioner presenteras.
Vägen tillbaka eller "det nya normala"?

Våga satsa uppströms – hälsa som en investering i utmanande tider
Den 14 maj arrangerar SKR ett webbseminarium om hur vi 
stärker de ekonomiska incitamenten för hälsa i utmanande tider. Webbsändningen genomförs i samband med att SKR presenterar vårens ekonomirapport.
Våga satsa uppströms – hälsa som en investering i utmanande tider

Anhöriga i välfärden – stöd och förutsättningar
Den 18 maj arrangerar SKR en webbsänd temadag om anhöriga och socialtjänstens stöd. Under dagen medverkar myndigheter, Nationellt kompetenscenter anhöriga (Nka) och kommuner som bidrar med goda exempel. Målgruppen är f
örtroendevalda och chefer inom socialtjänsten.
Anhöriga i välfärden – stöd och förutsättningar

Psykiatrin i siffror
Den 25 maj arrangerar SKR konferensen Psykiatrin i siffror, för sjätte året i rad. 
Kartläggningen innehåller data från 2020 för den specialistpsykiatriska öppen- och heldygnsvården från samtliga regioner uppdelat på barn- och ungdomspsykiatri, vuxenpsykiatri och rättspsykiatri.
Psykiatrin i siffror

Erfarenheter av genombrott.nu i Eslövs kommun

Den 27 maj arrangerar SKR ett webbseminarium om lärdomar och utmaningar kopplat till tjänsten genombrott.nu, ett digitalt verktyg för kontinuerligt förbättringsarbete. Eslövs kommun har arbetat med genombrott.nu under flera år och delar nu med sig av sina erfarenheter.
Erfarenheter av genombrott.nu i Eslövs kommun
 
Nytt från omvärlden
 
 
Tema folkhälsa – lokalt och regionalt stöd
Folkhälsomyndigheten har samlat information som kan hjälpa dig som arbetar lokalt och regionalt med frågor som direkt eller indirekt rör folkhälsa.
Tema folkhälsa - lokalt och regionalt stöd
 
Riksförbundet Attention har skapat en kort film om SIP
Attention har skapat en kort film om vad en SIP är och vilka fördelar det finns med att upprätta en SIP. Titta och sprid gärna!
En SIP, vad innebär det? Attention förklarar
 
Socialstyrelsens reviderar riktlinjer för depression och ångestsyndrom avseende BCFPI
Socialstyrelsen har förtydligat sin avrådan om att inte använda Brief child and family phone interview (BCFPI). Nu gäller avrådan enbart användning av BCFPI i samband med att identifiera barn och ungdomar som behöver utredas vidare för misstänkt depression eller ångestsyndrom. Det innebär att BCFPI fortsatt kan användas som tidigare tillsammans med till exempel funktionsskattning.
Socialstyrelsens revidering BCFPI
 
Statsbidrag för utveckling av den prehospitala akutsjukvården för patienter med psykisk ohälsa
Socialstyrelsen har i uppdrag att fördela medel till regioner som bedriver verksamhet som utvecklar den prehospitala akutsjukvården för patienter med psykisk ohälsa eller suicidalitet. Regioner kan söka statsbidrag hos Socialstyrelsen fram till och med juli 2021.
Statsbidrag, Socialstyrelsen
 
Covid-19-pandemins konsekvenser på folkhälsan
Folkhälsomyndigheten har gjort en samlad bedömning av covid-19-pandemins och smittskyddsåtgärdernas konsekvenser för folkhälsan under 2020 utifrån folkhälsopolitikens mål om en god och jämlik hälsa.
Covid-19-pandemins konsekvenser på folkhälsan

Den 5 maj arrangerar Folkhälsomyndigheten ett webbseminarium på temat.
Webbseminarium: Covid-19-pandemins konsekvenser på folkhälsan
 
Redaktör
Malin Vallentin Harman
malin.vallentinharman@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
Uppdrag Psykisk Hälsa
www.uppdragpsykiskhalsa.se