Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Frival utrett för fjärde gången
 
Nu har den senaste utredningen om så kallat frival lämnats till regeringen. Här föreslås att verksamheter själva ska kunna välja vem som transporterar och behandlar det avfall som idag faller under kommunalt ansvar. Tvärt emot regeringens intentioner riskerar ett sådant förslag att försvåra möjligheterna att skapa en cirkulär ekonomi, menar Avfall Sverige.

– Utredningen visar inte hur ett frival bättre ska bidra till en cirkulär ekonomi. När fler aktörer engageras kring verksamheternas avfall lär vi däremot se ökade transporter, dyrare hantering, ökat tillsynsbehov och större administrativ börda för kommunerna. Det finns även anledning att se över vilka effekter ett frival kan få på hälsoskyddet, kommenterar Tony Clark, vd Avfall Sverige.
 
’Kommunalt avfall’ behöver förtydligas
 
Innan frival och dispenser kan diskuteras, bör begreppet 'kommunalt avfall' förtydligas, eftersom det inte är helt jämförbart med det gamla begreppet 'hushållsavfall'. Det skriver Avfall Sverige i en hemställan till regeringen. Det är bra att EU får en enhetlig terminologi, som underlättar jämförelser mellan medlemsstaterna, menar Avfall Sverige, men oklarhet råder kring vad som de facto omfattas av detta bregrepp.
 
Tio punkter för ett mer cirkulärt Sverige
 
Delegationen för cirkulär ekonomi har lämnat årets rapport till regeringen med förslag kring hur näringsliv, stat och offentlighet bör agera för att skapa ett mer hållbart Sverige. Bland de tio förslagen finns ett nytt miljömål för ett resurseffektivt samhälle.

Läs mer
Klimatfokus i vårens budget
 
Den 15 april lämnar regeringen 2021 års ekonomiska vårproposition och vårändringsbudgeten till riksdagen. Här ingår ett stärkt lokalt och regionalt miljö- och klimatarbete, samt minskad nedskräpning.

Läs mer
Tydligare klimatfokus i miljöbalken
 
Klimaträttsutredningen har lämnat ett delbetänkande, där de föreslår hur miljöbalken kan anpassas så att den blir ett effektivt verktyg för att bidra till att Sveriges klimatmål nås. Klimatperspektivet ska beaktas från miljökonsekvensbeskrivning till tillsyn.

Läs mer
Hjälp oss vässa våra kanaler
 
Vad tycker du egentligen om vårt nyhetsbrev, om tidningen Avfall och Miljö och vår hemsida? Vi vill gärna ta del av just dina synpunkter för att bli bättre på att sprida kunskap och erfarenheter och göra ditt jobb enklare – och roligare. Vi vore jättglada om du vill ta några minuter för att besvara vår enkät.
Inspiration inför klimatmötet
 
#GetReadyforCOP26 hålls inför klimatmötet i Glasgow i november. Lyssna på smarta och inspirerande klimatlösningar från bland andra Mattias Goldman, Lena Ek och inte minst Avfall Sveriges vd Tony Clark.
När: 27–29 april
Lär dig om friklassat avfall
 
Strålsäkerhetsmyndigheten bjuder in avfallshanterare till webbinarium för att ge svar på frågor som kan uppkomma i verksamheter som tar emot friklassat material, till exempel från rivning av kärnkraftverk.
När: 28 maj kl 9–11.30

Anmäl dig via mail senast 20 maj
Nya medlemmar
 
Vi hälsar välkomna till två nya medlemmar:
• TMR: rikstäckande system för insamling och återvinning av förpackningar
Läs mer
• Motorex Nordic AB: miljöoljor, analystjänster, smörjmedel, industrikem och partihandel.  Läs mer
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19-pandemin har Avfall Sverige beslutat att kurser, temadagar och konferenser tills vidare ska hållas digitalt. Somliga utbildningar måste vi dessvärre ställa in.
Vid årsmötet har du chansen att 
 
• Höra mer om högaktuella ämnen för avfallsbranschen
 
• Besöka Avfall Sveriges populära årsmötesutställning
• Mingla digitalt med branschkollegor
 
 
Årsmötesförhandlingar 1 juni
Anmälan om röstrepresentant (gäller enbart kommunala medlemmar) görs senast den 24 maj. Handlingar finns på medlemmsidorna. Deltagande är gratis.
 
 
Framtidens energiåtervinning
 
När: 21 april kl 13–16

Vi tar bland annat del av de senaste siffrorna kring befintlig och planerad kapacitet och får lära oss hur man kan allokera fossila utsläpp från energiåtervinning till producent- och konsumentledet .

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallsplanering
 
När: 21–22 april

Gör avfallsplanen till ett bättre och mera aktivt verktyg i arbetet för ett hållbart samhälle. Här lär du dig också revidera en kommunal avfallsplan och vi tittar på Naturvårdsverkets förändrade föreskrifter. 

Läs mer och anmäl dig
Nya avfallssymbolerna – var, när och hur?
 
När: 4 maj kl 13–16

Planerar ni att införa det nya skyltsystemet? Missa inte denna chans att höra hur andra har gjort, hur systemet är tänkt att användas och ställa frågor till oss som arbetat fram systemet och de som redan infört det. Gratis.

Läs mer och anmäl dig
Enklare upphandling av returpappersinsamling
 
När: 18 maj kl 9–12

Vi visar hur kommuner kan använda sig av tjänstekoncessioner eller auktorisationssystem för att tilldela flera leverantörer uppdrag att sköta insamlingen av returpapper. Dessa omfattas inte av upphandlingsreglerna.

Läs mer och anmäl dig
Avfall Sveriges
årsmöte 2021
 
När: 1–2 juni

Hur ska vi skapa en hållbar avfallshantering på den nya politiska spelplan som nu håller på att skapas. Inspel från politiker, praktiker, forskare och författare. Dessutom blir det digital utställning med spännande nyheter.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallslagstiftning
 
När: 9–10 juni

Under våren revideras avfallslagstiftningen, vilket innnebär förändringar i det kommunala avfallsansvaret. Vi granskar nyheterna men också arbetsmiljökrav, rättspraxis, tillstånd, avfallstaxor och avfallsplaner.

Läs mer