Viktig information om kyrkovalet för nomineringsgrupper och kandidater. Mer info finns också på https://www.svenskakyrkan.se/kyrkoval/for-nomineringsgrupper-och-kandidater
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Registrering pågår
 
Vi vet att ni alla är i fullgång med registreringen av kandidater och valsedelsbeställningar i Grupp- och kandidatsystemet och att det dyker upp en del frågor. Vi hoppas att vi med hjälp av det här nyhetsbrevet kan räta ut några frågetecken.
 
Vänligen
Valkansliet
Uppdatering i Gkand
I veckan har vi gjort en uppdatering i Grupp- och kandidatsystemet. Uppdatering gjordes med anledning av att systemet har varit trögt.

Den nya uppdateringen innebär att man under gruppfliken måste söka fram uppgifter med hjälp av Sök-knappen. I övrigt ser allt ut som tidigare. Vi hoppas att det nu ska flyta på bättre med registreringarna i systemet.
 
Kandidatförklaringarna
Registrering av kandidater och beställning av valsedlar sker som mest intensivt just nu. Nomineringsgrupperna ska ha registrerat uppgifterna senast den 15 april kl. 24.00. Kandidatförklaringen ska finnas när nomineringsgruppen registrerar kandidaten och senast ha inkommit till stiftsstyrelsen den 15 april (38 kap. 28 § i kyrkoordningen).
 
 
Om en kandidatförklaring saknas vid angivet datum ska nomineringsgruppen få möjlighet att styrka att en kandidatförklaring finns.
 
Kontroll av valbarheten
Nomineringsgrupperna har ansvar för att de kandidater de anmäler är valbara. Efter att kandidaten har registrerats och anmälts i Grupp- och kandidatsystemet och stiftsstyrelsen har kontrollerat att kandidatförklaring har inkommit skickas ett korrektur tillbaka, via e-post, till den som anmält kandidatlistan.
 
 
I samband med att stiftet registrerar inkommen kandidatförklaring görs en preliminär valbarhetskontroll av respektive kandidat och uppgifterna om valbarhet bli synliga också för nomineringsgruppen. Kontrollera samtliga uppgifter noga. Kanske står en kandidat som inte valbar, men nomineringsgruppen har information om att detta kommer att ändras innan den slutgiltiga valbarhetskontrollen görs på valdagen. Medlemskapet i Svenska kyrkan kan ändras, var kandidaten är folkbokförd kan ändras samt att en kandidat som inte är döpt kan döpas innan valdagen.
 
Om nomineringsgruppen/kandidaten har frågor om valbarheten kontaktar man i första hand församlingen/pastoratet där personen är folkbokförd. Nomineringsgruppen har 10 dagar på sig att kontrollera korrekturet. Efter det antas att samtliga uppgifter om kandidaterna är korrekta.
 
Förlängd handläggningstid
Om det totala antalet kandidater i en valkrets som har anmälts den 15 april är lägre än det antal mandat som valet ifråga avser ska stiftsstyrelsen besluta om förlängd handläggningstid till den 15 maj.
 
 
Om beslut om förlängd handläggningstid fattas ska stiftsstyrelsen omgående informera de nomineringsgrupper som är registrerade inom valkretsen om att det går att anmäla fler kandidater i valkretsen. Stiftsstyrelsen ska samtidigt förlänga tiden för registrering av gruppbeteckning i en sådan valkrets till den 15 maj.
 
Fastställande av grupp- och kandidatförteckningen
Senast den 1 juni fastställer stiftsstyrelsen grupp- och kandidatförteckningar för varje valkrets inom stiftet inklusive stiftet som valkrets för kyrkomötet, i enlighet med kyrkoordningen. Överklagandetiden för detta fastställande är den 15 juni.
 
 
För de valkretsar som fått förlängd handläggningstid ska grupp- och kandidatförteckningen fastställas av stiftsstyrelsen senast den 1 juli, detta beslut kan överklagas till senast den 15 juli. Förlängd handläggningstid tillämpas i de fall där det anmälts för få kandidater inom en valkrets vid anmälningstidens utgång.
I mitten av juli finns samtliga grupper och kandidater tillgängliga för väljarna på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval
 
Datum för beställning av valsedlar
 
Sista datum att beställa valsedlar är 15 april. Om en tilläggsbeställning kommer in senare hålls valsedlar tillhanda bara om de kan levereras före valdagen och utan att leveransen av tidigare gjorda beställningar försenas. Dock senast 15 juli.
 
Bidrag för valsedelskostnader
För att kyrkostyrelsen ska kunna trycka valsedlar måste finansieringen av tryckkostnader vara ordnad. Det är alltså inte tillräckligt med en beställning.

Finansieringen kan ordnas antingen genom bidrag efter beslut av det beslutande organ som valet avser eller genom att nomineringsgruppen själv gör en förskottsbetalning. Utgår valsedelsbidrag så sker betalningen genom avräkning av denna kostnad vid förmedlingen av kyrkoavgiften till de bidragsgivande församlingarna/pastoraten och stiften.
 
 
Bidrag till tryckning av valsedlar kan utgå till de nomineringsgrupper som är eller genom ett val blir representerade i olika beslutande organ. I tryckkostnaderna inräknas då även kostnaderna för distribution av valsedlarna till nomineringsgrupperna. Beslut om bidrag för de olika valen fattas av respektive beslutande organ, det vill säga kyrkomötet, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige.

De grupper som är representerade i kyrkomötet får bidrag till valsedlar som motsvarar högst en gång antalet röstberättigade per valkrets. Samma bidrag kommer att gälla för eventuella nya nomineringsgrupper på kyrkomötesnivå som får mandat i valet.
Valsedelsintyg för kyrkofullmäktigenivå ska skickas in till stiftsstyrelsen senast den 15 april.
 
Betalning av valsedelskostnad
Den nomineringsgrupp som inte får något bidrag eller får bidrag först om den blir representerad ska betala kostnaderna för sina valsedlar i förskott. Valsedlar som beställts från kyrkostyrelsen trycks alltså först när fakturan är betald.
 
 
Leveransadresser för valsedlar
När ni gör valsedelsbeställningar i Grupp- och kandidatsystemet behöver ni tänka på mottagningsförhållandena då leveranserna ofta går med lastbil. Det betyder att man inte kan ange en boxadress eller en postlåda som leveransadress. Ange gatuadress eller motsvarande men kontrollera vilket postnummer som gäller för den adressen. Ibland kan dessa vara olika.
 
I Svenska kyrkans bestämmelser 2019:17 24 § framgår det att nomineringsgrupperna kan få hjälp av valnämnden för utläggning av valsedlar till kyrkomötes, stiftsfullmäktige- och kyrkofullmäktigevalen om grupperna lämnat dessa valsedlar till valnämnden senast 18 dagar före valdagen dvs. senast den 1 september. Valnämnden kan besluta att valsedlar som den får vid ett senare tillfälle också ska läggas ut förutsatt att alla nomineringsgrupper behandlas lika. Nomineringsgrupperna kan också välja att själva lägga ut sina valsedlar i röstningslokalen/vallokalen.
 
Som stöd till nomineringsgrupperna inför valsedelsdistributionen i sommar har vi tagit fram en rapport med leveransadresser och kontaktuppgifter till församlingarna/pastoraten. Nomineringsgrupperna måste dock själva kontakta respektive församling/pastorat i förväg för att komma överens om när nomineringsgruppen kan leverera sina valsedlar till valnämnderna under sommaren.
Rapporten med leveransadresser kommer att finnas publicerad på kyrkovalets hemsida från och med på måndag 12 april.

https://www.svenskakyrkan.se/kyrkoval/for-nomineringsgrupper-och-kandidater finns också från 12 april uppgifter om antal röstberättigade per valdistrikt (som ett bra underlag för att beräkna fördelning av valsedlar till respektive valdistrikt).
 
Dölj/visa valkretsbeteckning
Om en nomineringsgrupp ställer upp med samma kandidatlista i flera/alla valkretsar till stiftsfullmäktige och därmed inte önskar ha valkretsbeteckningen på valsedeln kan man välja att dölja valkretsbeteckningen på dessa valsedlar. Nomineringsgruppen måste då kontakta stiftet för att få hjälp med att dölja valkretsbeteckningen.
 
En kalender ligger mot en turkos bakgrund. Bredvid ligger en klocka i trä och post-it-lappar i glada färger.
15 april är sista dag för registrering av nya gruppbeteckningar, kandidater och valsedelsbeställningar

2 maj är sista dag att inkomma med komplettering/ändring för ansökt registrering av gruppbeteckning om kyrko- eller stiftsstyrelsen har begärt in en sådan.

15 maj är sista dag att anmäla kandidater, ansöka om ny gruppbeteckning och att göra valsedelsbeställningar i de valkretsar som har fått förlängd handläggningstid på grund av att för få kandidater har anmälts.

1 juni är sista dag för stiftsstyrelsen att fastställa grupp- och
kandidatförteckning.

1 juli är sista dag för stiftsstyrelsen att fastställa grupp- och kandidatförteckningen för de valkretsar som fått förlängd handläggningstid på grund av att för få kandidater har anmälts.

Juni och juli levereras valsedlar
 
Tidigare nyhetsbrev
Nyhetsbrev som publicerats tidigare under året hittar ni här:
Nyheter och datum - Kyrkovalet (svenskakyrkan.se)
 
Vänd er i första hand till ert stift för hjälp och stöd i arbetet med att registrera kandidater, handhavande av kandidatförklaringar, beställningar av valsedlar mm
Uppdaterade kontaktuppgifter finns på webben
 
Nomineringsgrupper på kyrkomötesnivå kan vända sig till valkansliet för frågor genom att maila kyrkoval@svenskakyrkan.se.

Har ni frågor om något av Svenska kyrkans gemensamma IT-system, kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
Mer information för nomineringsgrupper finns på: svenskakyrkan.se/kyrkoval/for-nomineringsgrupper-och-kandidater. Sidorna uppdateras och fylls på allt eftersom.
Kyrkostyrelsen/Valkansliet i Uppsala, 751 70 Uppsala
Besöks/leveransadress: Sysslomansgatan 4, växel: 018-16 95 00