Även i år kommer många fira semester i Sverige. Berätta om intressanta programpunkter och visningar i din församling och se till att dela det i alla kanaler!😀
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nummer 5 2021
Tack till alla som deltog i Digi-KOM!
 
Över 520 personer var anmälda till de första digitala kommunikationsdagarna för Svenska kyrkan den 4-5 maj. Om du inte hade möjlighet att vara med, finns chansen att ta del av vissa programpunkter i efterhand. Förmiddagens livesändning är upplagd på eventsidan och är tillgänglig några dagar till.

Övrigt material på eventsidan, såsom information och filmer som hör till montrarna är tillgängligt under längre tid. Läs mer om Digi-KOM på intranätet.
 
Kom och prata KOM-dagar!
 

Vi bjuder in till ett samtal om framtida KOM-dagar, såväl digitala som fysiska.
Den 26 maj kl 13-14 får du möjlighet att bidra med kloka tankar och idéer. Samtalet sker via teams. Du kan delta även om du inte har teams installerat. Ingen anmälan krävs.

Mer information hittar du på intranätet.
 
Välkommen!
 
SOMMAR PÅ
WEBB OCH SOCIALA MEDIER
 
Sommarsidorna är dukade
 
Fixa din webbplats inför sommaren! Precis som vid storhelger hittar du en sida på intranätet som samlar material med sommartema. Tanken är att det ska underlätta för dig som redaktör och ge dig tips på sådant som är aktuellt under sommaren.
På sommarsidan hittar du:
  • gemensamma kampanjer
  • material om pilgrimsvandringar
  • konserter
  • sommarkyrkor.
Kom ihåg att också titta i IKON och välja en härlig sommarbild till er hemsidas startsida!
Sidan "Sommar" på intranätet fylls på kontinuerligt
 
Planera för "hemester 2021"
 
Många kommer att semestra i Sverige i sommar. Se till att ladda med några intressanta programpunkter och visningar och berätta om det i alla kanaler.
En relativt liten arbetsinsats kan betyda mycket. Här kommer checklistan du inte får missa.
 
#vårkyrka visar hur långt våren kommit
 

Våren kommer, det finns hopp! Ta en bild på din kyrka som visar hur långt våren har kommit på din ort. Kopiera texten och tagga med #vårkyrka #svenskakyrkan på Instagram. Utmana vänner att göra det samma.
 
Vill du också sända live?
 

Många har nyttjat möjligheten att livesända från sin mobill. Det kan du också göra. Ladda hem den kostnadsfria appen Larix Broadcaster till din iPhone eller androidtelefon. Ställ in appen direkt i administrationen för din webbplats. Sedan kan du börja sända. Strömnyckel beställer du på redaktionen@svenskakyrkan.se .
På sidan för webbhjälp hittar du anvisningarna.
 
Puffa för nationella finska sidorna
 

Svenskakyrkan.se/suomeksi är en samlingssida för aktualiteter inom den sverigefinska verksamheten i Svenska kyrkan. Puffa gärna för sidan - i maj t ex digitalt firandet av finska Mors dag den 9 maj.
INSAMLING
 
Fira mors dag med mod, hopp och medmänsklighet
 
Köp morsdagspresent i Act Svenskakyrkans gåvoshop! Var med under andra halvan av maj och lyft möjligheten att göra skillnad med en riktigt viktig present till mamma.
I spåren av Coronapandemin är kvinnor och barn drabbade i allt större utsträckning. Act Svenska kyrkans gåvoshop har en annonskampanj under perioden 15-30 maj.
Banners finns tillgängliga senast 10 maj.
Tillsammans skapar vi uppmärksamhet kring en viktig fråga och samtidigt samlar in pengar till mammor i utsatthet.
 
Bjud på utlandskyrkans eget kaffe och te
 
Det är vanligt att vi serverar kaffe och te i samband med gudstjänster och andra samlingar i Svenska kyrkans församlingar – både i Sverige och utomlands. Nu kan församlingen lyfta arbetet utomlands genom att servera utlandskyrkans alldeles egna kaffe och te. Beställ redan nu!
KOMPETENSUTVECKLING
 
Webbinarier återkommer till hösten
 
Lunchseminarierna som började som ett försiktigt test i höstas blir ett inslag i vardagen även framöver.

Enkäterna visar att initiativet är uppskattat och det finns många förslag på passande ämnen inför framtida webbinarier.

Responsen från alla deltagare är ett viktigt stöd i det fortsatta arbetet att utveckla webbinarierna till att bli så bra som möjligt. När höstens program blir tillgängligt kan det säkert ha skett vissa andra förändringar av upplägget också. Grunden är dock densamma. Det handlar om max en timme på onsdagar mellan 12 och 13.
Stort tack till alla som varit med på vårens tillfällen och svarat på våra enkäter.

Ta del av erfarenheterna från våren och ge gärna tips inför hösten.
Ta del av erfarenheterna från våren och ge gärna tips inför hösten
 
Lär dig skapa tillgängliga pdf:er
 

Skapar du ibland en pdf för intranätet eller svenskakyrkan.se? Ta del av en utbildningsfilm som visar hur du gör den tillgänglig för alla.
INTERN KOMMUNIKATION
 
Demokratin i Sverige firar 100 år
 
År 2021 - Demokratiåret - är det 100 år sedan demokratin fick sitt genombrott i Sverige. För att uppmärksamma detta har Svenska kyrkan undertecknat Deklaration för en stark demokrati.
Som en del i undertecknandet har Svenska kyrkan åtagit sig att under 2021 särskilt arbeta för att:
 
  • Bidra till att röster som inte hörs i samhällssamtalet ges större utrymme.
  • Skapa utrymme för en gemensam reflektion över kyrkans roll i det offentliga rummet och som bärare av demokratin.
  • Inför Kyrkovalet 2021 göra insatser för att öka medlemmarnas vilja att använda sin röst.
Läs mer om hur detta arbete tar sig i uttryck på vår samlingssida för Demokratideklarationen. Om ni arbetar med något projekt eller satsning i er församling som relaterar till dessa åtaganden vill vi gärna lyfta dem på samlingssidan. Välkommen att då ta kontakt med therese.weisz@svenskakyrkan.se Vi uppmuntrar även att ni i egna kanaler kommunicerar och hänvisar till Svenska kyrkans undertecknande av deklarationen, exempelvis i samband med kyrkovalskommunikation.
 
Snart är 10 000 kollegor med i Svenska kyrkans Microsoft 365
 
Till midsommar har drygt 9000 kollegor från 159 enheter i Svenska kyrkan Microsoft 365. Uppdatera dig om att kunna arbeta mer oberoende av plats och utrustning, att kunna dela filer, köra möten och nå kollegor digitalt med säker inloggning.

Ta del av fler fördelar med verktygen och läs om stödet för att gå med i Microsoft 365 som fokuserar både på det tekniska införandet och att stötta användarna.
 
Det nya gemensamma intranätet blir en del av Microsoft 365. Det betyder i stora drag att du kommer logga in med samma behörighet som bidrar till att det kan anpassas efter dig för att underlätta användning. Mycket av det från dagens intranät kommer att lösas genom att flera verktyg i Microsoft används.

Anmäl intresse för din enhet att ansluta till Microsoft 365.
 
 
Kommunikations-konceptet
 
Basen för våra gemensamma satsningar och som inspiration till all kommunikation.
Omvärldsspana - digital kommunikation
 
 
Vad händer i omvärlden? Vad är digitalt utanförskap, vem är på Facebook och vad är senaste nytt?

På intranätet /spana-på-kommunikation
kan du både följa och bidra till vår gemensamma spaning.
 
I och med att du prenumererar på det här nyhetsbrevet så behandlar vi dina personuppgifter. På www.svenskakyrkan.se/personuppgifter kan du läsa mer om hur kyrkokansliet hanterar personuppgifter och vilka rättigheter du har. Om du har några frågor efter att du har läst igenom informationen får du gärna kontakta vårt dataskyddsombud, e-postadress: kyrkokansliet.dataskyddsombud@svenskakyrkan.se