Nyhetsbrev april 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
April 2021
 
Nyhetsbrev april 2021
Aktiemarknaderna har på både global och lokal nivå gått starkt under en längre period och i skrivande stund är Stockholmsbörsen upp drygt 16 procent på året. Den starka uppgången på aktiemarknaden drivs fortsatt av finanspolitiska stimulanspaket, låga räntor och utrullning av coronavaccin. Det som gått allra bäst under inledningen av året är indextunga spelbolag, cykliskt och banker. Vår investeringsfilosofi gör att vi är inte investerar i spelbolag (gambling) och inte heller är exponerade mot renodlat cykliska bolag eller räntekänsliga banker på grund av att vi helt enkelt inte anser att de är långsiktigt bra investeringar. Vi vill hellre äga bolag som är bra över tid i stället för bara då och då - det vi kallar för värdebaserade tillväxtbolag. Våra svenska aktiefonder har utvecklats bra så här långt i år men inte fullt ut i takt med börsrallyt och vår globala aktiefond har haft en väldigt bra start 2021. Ser vi till kreditmarknaden har även den utvecklats positivt och båda våra räntefonder har fortsatt starkt.

Digitala fondpresentationer
För er som inte hade möjlighet att ta del av den uppskattade digitala presentationen av Spiltan Enkel med våra privatkundsansvariga, Simon Settergren och Tom Sederholm, går det bra att se den här.

Boka redan nu in den 11 maj för Pär Andersson, förvaltare av Spiltan Småbolagsfond, som tillsammans med våra privatkundsansvariga håller en digital presentation. Pär kommer att berätta mer om fonden och om hur han tänker när han väljer ut bolag. Inbjudan skickas ut om några veckor.

Nya månadsrapporter ersätter kvartalsrapporterna
Som ett led i att utveckla våra rapporter till alla våra fondandelsägare har vi förnyat och utökat våra månadsrapporter från och med mars med bland annat en förvaltarkommentar för samtliga åtta fonder, inklusive Spiltan Enkel. De nya månadsrapporterna ersätter tidigare kvartalsrapporter för kvartal ett och tre. Hel- och halvårsrapporter fortsätter vi att skriva som vanligt och samtliga rapporter finns tillgängliga på vår hemsida.
Video - Välkommen till Spiltan Fonder
Erik Brändström, investeringsansvarig, ger en kort introduktion till Spiltan Fonder.
 
Lars Lönnquist, ansvarig ränte-
förvaltare Spiltan Fonder
Stigande räntors påverkan på våra räntefonder
Många funderar på vad som händer med avkastningen i räntefonder när räntan stiger. Generellt brukar räntefonder minska i värde när räntan stiger och vice versa, men det beror på vilken typ av räntepapper fonderna investerar i. Vi ska försöka reda ut vad det beror på och vad som skiljer olika typer av räntefonder åt.

Hur stigande räntor påverkar våra räntefonder
 
Spiltan Aktiefond Stabil utsedd till bästa Sverigefond
På årets Morningstar Awards utsågs Aktiefond Stabil, för tredje gången, till vinnare i Sverigefondskategorin. Dessutom var vår korta företagsobligationsfond, Spiltan Räntefond Sverige, nominerad i kategorin företagsobligationsfonder.

Spiltan Aktiefond Stabil utsedd till bästa Sverigefond av Morningstar

 
 
Sofie Areskoug, Lars Lönnquist, Rebecka Dahlin
och Nicklas Segerdahl. Ränteförvaltning Spiltan Fonder
Spiltan Fonder nominerade till Årets Ansvarsfulla Fondprestation
Tävlingen ”Årets Ansvarsfulla Fondprestation” arrangeras för andra året i rad av Länsförsäkringar Fondliv. Tillsammans med Carnegie Fonder har vi lämnat in ett gemensamt tävlingsbidrag, 21-punktslistan, som gått till final som ett av sex bidrag.

Vi är nominerade till Årets Ansvarsfulla Fondprestation
 
Lars Melander, vd Spiltan Fonder
Lars Melander ny vd för Spiltan Fonder
Spiltan Fonders styrelse har utsett Lars Melander till ny vd från och med den 15 mars. Tidigare vd Erik Brändström fortsätter som vice vd och ansvarig för förvaltningen. Lars Melander har arbetat för Spiltan Fonder det senaste året och har lång erfarenhet från fondbranschen, bland annat som vd för Öhman Fonder.

Lars Melander ny vd för Spiltan Fonder
 
Har du frågor eller funderingar är du alltid välkommen att ta kontakt med oss.
 
Med vänliga häsningar
Spiltan Fonder
 
Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Faktablad och informationsbroschyr kan beställas från Spiltan Fonder: 08-545 813 40 eller hämtas på www.spiltanfonder.se.