Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Pant på mobil en krånglig lösning
 
Resultatet från utredningen Pantsystem för småelektronik har nu presenterats. En pant är möjlig att införa, men bör i så fall i första hand fokusera på mobiltelefoner. De innehåller värdefulla metaller och har en relativt kort livslängd, menar utredaren Gunnar Fredriksson. En bättre lösning vore dock ett utökat producentansvar på småelektronik. Men miljöministern håller fast vid sin plan och går vidare för att införa pant.

– Det är tveksamt om pant är den optimala vägen till en cirkulär ekonomi, säger Britta Moutakis, rådgivare på Avfall Sverige, som också deltagit som expert i utredningen.
 
Mer förpackningar och elavfall till återvinning
 
Corona tros vara orsaken till att Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, visar rekord i mängden insamlade förpackningar. Även El-Kretsen ser en kraftig ökning under 2020 jämfört med tidigare år. 

Läs mer
Enklare upphandling av returpappersinsamling
 
Den 18 maj håller Avfall Sverige ett webbinarium där vi visar hur kommuner kan använda sig av tjänstekoncessioner eller auktorisationssystem för att tilldela flera leverantörer uppdrag att sköta insamlingen av returpapper.

Läs mer och anmäl dig
Avfallsindex blir digitalt
 
Avfall Sverige har tillsammans med Sveriges Åkeriföretag utvecklat en ny indexportal för hantering av transport- och avfallsindex. Här finns funktioner som hjälper dig att räkna ut förändring, påverkan på pris samt hur stor andel av en ersättning till en entreprenör som förväntas motsvara entreprenörens kostnad för drivmedel.

Läs mer
EU kan få gemensam batteriförordning
 
Förhandlingarna om en ny batteriförordning har nu inletts. EU-ländernas miljöministrar har hållit en första diskussion om EU-kommissionens förslag. Målet är en hållbar batteriproduktion.

Läs mer
EU siktar högt i nya miljöprogrammet
 
EU:s åttonde miljöhandlingsprogram tar allt tydligare form. Under 2021 behandlas kommissionens förslag i rådets arbetsgrupp för miljö och i parlamentet. Det ska gälla fram till 2030 och bidra till genomförandet av EU:s ”Green Deal”.

Läs mer
Nätverk stöd i CCS-satsning
 
Att samla in och lagra koldioxid, så kallad CCS, kommer att krävas för att energiåtervinningen ska kunna nå klimatmålen. Ett nytt nätverk inom Avfall Sverige stöttar i den process som väntar. Alla medlemmar är välkomna att delta.

Kontakta Klas Svensson för mer information
Inbjudan till Smart Waste Managent
 
I samarbete med Bintel, Swedlock, MB System och Jacobsson Group bjuder Avfall Sverige in till ett webbinarium om greentech inom renhållningen, under ledning av konferenciern Johan Wester.
När: 6 maj kl 10-11.30

Läs mer
Deponihandbok i ny upplaga
 
Avfall Sveriges deponihandbok har sedan många år tillbaka varit en uppskattad vägledning för det administrativa och praktiska arbetet kring och på deponier. Nu har den uppdaterats. Läs mer i rapport 2021:06 Deponihandbok 3.0. Reviderad handbok för deponering – en del av morgondagens avfallshantering
 
Allt du inte vågat fråga om BREF
 
Detta är en allmän vägledning om BREF, REF och BAT, det vill säga om bästa tillgängliga teknik vid avfallshantering. Den ger en bra översyn av reglerna och är ett komplement till tidigare rapporter om BAT-slutsatser för avfallsbehandling och avfallsförbränning. Läs mer i rapport 2021:07 Övergripande orientering om BREF-dokument och BAT-slutsatser för avfallsbranschen
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19-pandemin har Avfall Sverige beslutat att kurser, temadagar och konferenser tills vidare ska hållas digitalt. Somliga utbildningar måste vi dessvärre ställa in.
Vid årsmötet har du chansen att 
 
• Höra mer om högaktuella ämnen för avfallsbranschen
 
• Besöka Avfall Sveriges populära årsmötesutställning
• Mingla digitalt med branschkollegor
 
 
Årsmötesförhandlingar 1 juni
Anmälan om röstrepresentant (gäller enbart kommunala medlemmar) görs senast den 24 maj. Handlingar läggs upp på medlemmsidorna efter slutrevision den 7 april. Deltagande är gratis.
 
 
Två webbutbildningar pausas
 
Just nu pågår uppdatering av två av Avfall Sveriges webbaserade utbildingar:
• Svensk Avfallshantering – en introduktion
• Avfallskunskap för politiker – en introduktion

För tillfället kan du därför inte anmäla dig till just dessa. I juni 2021 beräknar vi kunna presentera dem i ny version med aktuellt innehåll och kunskapshöjande interaktiva övningar.
Spetsa din juridiska kompetens
 
Två kurser som rustar din organisation inför nya lagkrav 
 
Miljöprövning av avfallsverksamhet
 
När: 13–14 april

Vi går igenom tillstånds- och anmälningsplikt för de flesta avfallsanläggningar, själva tillståndsprocessen och tillståndet. Vi redogör för tillståndsprövningen i såväl länsstyrelse som i mark- och miljödomstol. Under kursen behandlar vi också förutsättningar för de flesta avfallsanläggningar: energiåtervinning, biologisk återvinning, deponier och återvinningscentraler.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallsplanering
 
När: 20–21 april

Gör avfallsplanen till ett bättre och mera aktivt verktyg i arbetet för ett hållbart samhälle. Här lär du dig också revidera en kommunal avfallsplan och vi tittar på Naturvårdsverkets förändrade föreskrifter. Högaktuella frågor är kommunens roller när det gäller fastighetsnära insamling av förpackningsavfall, insamling av returpapper samt förebyggande av avfall och återanvändning.

Läs mer och anmäl dig
 
Framtidens energiåtervinning
 
När: 21 april kl 13–16

Vi tar bland annat del av de senaste siffrorna kring befintlig och planerad kapacitet och får lära oss hur man kan allokera fossila utsläpp från energiåtervinning till producent- och konsumentledet .

Läs mer och anmäl dig
Enklare upphandling av returpappersinsamling
 
När: 18 maj kl 9–12

Vi visar hur kommuner kan använda sig av tjänstekoncessioner eller auktorisationssystem för att tilldela flera leverantörer uppdrag att sköta insamlingen av returpapper. Dessa omfattas inte av upphandlingsreglerna.

Läs mer och anmäl dig
Avfall Sveriges
årsmöte 2021
 
När: 1–2 juni

Hur ska vi skapa en hållbar avfallshantering på den nya politiska spelplan som nu håller på att skapas. Inspel från politiker, praktiker, forskare och författare. Dessutom blir det digital utställning med spännande nyheter.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallslagstiftning
 
När: 9–10 juni

Under våren revideras avfallslagstiftningen, vilket innnebär förändringar i det kommunala avfallsansvaret. Vi granskar nyheterna men också arbetsmiljökrav, rättspraxis, tillstånd, avfallstaxor och avfallsplaner.

Läs mer