Påskens gudstjänster & svensk påsktallrik
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Bottenglädjen räcker för alla bottenlägen
 
Händer tvättas, spritas och knäpps i bön. Avstånd och närhet tydliggörs och orden formas bakom munskydden. Det är korsdrag i det lilla samtalsrummet. Fönster och sinnen är öppna. Där i samtalet utkristalliserar sig en smärtsamt flytande verklighet. Jag tänker på sociologen Zygmunt Baumans berömda term ”liquid modernity”: vår samtid präglas av det odefinierade, det som flyter; vi har aldrig varit så fria som nu, men det gör också att vi ofta saknar ramar och stöttepelare. En själ i exil, för att tala med kulturantropologen Mikael Kurkiala.
 
När livets komplexa sidor visar sig, när ångest och oro gör sig påmind, när känslan av sammanhang söker kompassriktning behöver vi ofta trevande få provtänka våra tankar och känslor. Att i själavård få möta någon som lyssnar aktivt, delar kloka sätt att förhålla sig till ovissheten och låter olika perspektiv mötas i livets kalejdoskop. Det kan tyckas omtumlade och obehagligt att treva efter sin existens, att finna sitt existentiella språk för att uttrycka sin innersta identitet, men livserfarenheten säger att ”Den längsta resan är resan inåt”. Så skrev diplomaten Dag Hammarskjöld, som hade rest över hela världen men inte nått vägs ände i sin inre resa.
 
Själavården - den inre resan - har inte sällan en livsviktig funktion, en möjlighet till samtal och reflektion kring oro, ångest och inte minst hopp. De andliga traditionerna, med det rika arvet av berättelser, riter och rum, bär ofta på djupa insikter om människans inre och kan därför inta en viktig roll i den kris vi befinner oss i.
Ja, det är en orolig tid, men det är också en eftertankens tid. När vi blir tagna ur vår vardag, får bromsa upp och har tid att ställa frågor som: Vad är viktigast? och Hur vill vi leva vårt liv med varandra? Men också en tid då vi bör fråga: Hur vi vill leva inför och med Gud? Vi behöver en ny
berättelse om vår plats och vad som är verkligt viktigt. De andliga traditionerna kring förändring och uppbrott kan vara till stor hjälp liksom den förtröstan, uthållighet och det hopp som andlig praktik kan ge.

Majken Johansson var poeten, känd för sin ironi och fränhet, som i andras förvånande ögon blev frälsningssoldat. Iklädd uniform vittnade hon på gator, torg och i massmedia. Det är den korta versionen. Hennes väninna Karin Hartman berättar med värme och kärlek om människan Majken, den glada och sociala. Hon som vittnade frimodigt, som med lätthet spelade både munspel och gitarr. Hon som fick pris och strålande recensioner för sitt diktande. Genom hela livet led Majken av svår ångest och alkoholberoende. Morgonångesten var värst. Riktigt fri blev hon aldrig och hon påminner sina läsare i dikterna att lidandet upphör inte med frälsningen. I allt det mörka och stundtals hopplösa fanns tron. Jag kan läsa både mellan raderna och uttryckligen: Majken förlorade mycket, men aldrig sin tro.
 
”Från tusen och en sorters oro
blir jag befriad.
Bottenglädjen
räcker för alla bottenlägen.
Ty Herren har hört
min högljudda gråt.”
(”En som blir läkt” av Majken Johansson)
 
Påsken är den tid när det omöjliga blir möjligt, när död blir till liv. Jag tror att vi behöver få återerövra påsken. Och detta år är särskilt väl lämpat för den resan.
 
Vi kan inte ta bort oro, ensamhet och rädsla. Men vi kan hjälpa varandra att omvandla rädsla till hopp, oro till omtanke och ensamhet till kärlekens gemenskap. Den fördjupade insikten bär vi med oss.
 
Med önskan om en välsignad påsk,
Pamela Garpefors, kyrkoherde Victoriaförsamlingen
 
Påsken i församlingen
 
Påsken är den viktigaste kristna högtiden då vi bl.a. minns instiftandet av nattvarden på Skärtorsdagen, Jesu död på korset på Långfredagen och firar hans uppståndelse på Påskdagen. Vi hoppas att du vill fira gudstjänst med oss! Stanna gärna hemma och fira med oss live på Youtube eller om du är symptomfri och kan ta dig hit på ett säkert sätt är du välkommen till vårt stora tält i vår park. P.g.a. pandemin serveras ingen mat i samband med någon av gudstjänsterna, och vi har alla munskydd på oss i tältet och vi hjälps åt att hålla avstånd. Är du ändå sugen på påskmat kan du beställa det ändå att äta hemma! Läs mer om påsktallriken längre ner i nyhetsbrevet.
 
Alla gudstjänster och andakter sänder vi live på vår Youtube-kanal.
Utöver detta finns ett utbud av filmer som endast kan ses på internet:

 
Lyssna på Johannesevangeliet uppläst av Oskar Styf
 
Vill du höra mer om Jesu liv, hur han visade att han är Messias och han död och uppståndelse? Prästen Oskar har läst in hela Johannesevangeliet och de finns att titta/lyssna på vår Facebooksida och vår Youtubekanal.
 
Filmade Passionsandakter i Markusserien
 
I sex veckor har vi varje lördag lagt ut en filmad Passionsandakt där fokuset har legat på en text ur Markusevangeliet. Vi har bl.a. fått höra kamrer Christer sjunga psalmer, en duett ur Jesus Christ Superstar och mycket mer. Du hittar dem här och här.
Påsktidens gudstjänster
och andakter
 
måndag 29 mars
kl. 12:00 Passionsandakt i parken

tisdag 30 mars
kl. 12:00 Passionsandakt i parken

onsdag 31 mars
kl. 12:00 Passionsandakt i parken
Obs! Ingen Veckomässa

Skärtorsdagen 1 april
kl. 18:00 Skärtorsdagsmässa. Predikan av Oskar Styf

Långfredagen 2 april
kl. 15:00 Långfredagsgudstjänst. Predikan av Pamela Garpefors
Endast digitalt på Youtube- och Facebook:
kl. 18:00 Digital Musikandakt med mezzosopran Karin Lovelius med musik ur bl.a. Johannespassionen


Påskdagen 4 april
kl. 11:00 Påskdagsmässa med ensemble ur församlingens körer, ledd av Sofia Falk. Predikan Oskar Styf. Caféet är stängt.

Annandag påsk 5 april
Endast digitalt på Youtube och Facebook:
kl. 9:00 Digital Andakt på Annandag påsk


Känn dig varmt välkommen!
 
Beställ en klassisk svensk påsktallrik
 
Snart är det påsk och vi är många som inte åker hem till Sverige för att fira med nära och kära. Därför erbjuder vi även i år påsktallrikar till den som är sugen på ägghalvor med skagenröra, sill, köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, fårfiol (!) och påsktårta till efterrätt m.m.


30€ / portion för ej medlemmar
25€ / portion för medlemmar i Svenska Victoriaförsamlingen 2021
20€ / portion för medlemmar i församlingen som är pensionärer, arbetslösa eller studenter
 
Upphämtning sker vid kyrkan (Landhausstr. 26-28, 10717 Bln) i Wilmersdorf lördagen den 3 april mellan kl. 12-17.
Leverans: Den som vill få sin mat utkörd får gärna det inom Berlins gränser för en extra avgift på 10€. Leverans sker den 3 april mellan kl. 12-18.
 
Maten lagas dagarna innan av kyrkans personal och frivilliga under ledning av duktiga husmor Kerstin och alla intäkter går till kyrkans arbete i Berlin. Tack för ditt stöd!
Beställ här eller skicka ett SMS eller ring till husmor Kerstin på nummer 0173-192 39 23.
Har du bil och körkort och kan tänka dig att hjälpa till att köra ut några av beställningarna den 3/4? Kontakta då gärna husmor Kerstin. 

Caféet är stängt i Stilla veckan (v. 13) men livsmedelsdelen står till förfogande tisdag 30/3, onsdag 31/3 och torsdag 1/4 mellan kl. 10-16 för den som fortfarande saknar påskmust, sill, svensk ost, lax, svensk choklad eller något annat gott till påskhelgen. Kom och ring på!
 
Stöd församlingen - betala medlemsavgiften år 2021
 
Tack vare dig kan församlingen i Berlin finnas kvar. Sedan 1903 finns församlingen för de svenskar som vill fira gudstjänst och ha umgänge på svenska. Du kan bidra på många sätt i församlingen. Att ge en ekonomisk gåva är något av de mest avgörande saker för att kyrkan ska kunna överleva.
 
Medlemsavgiften för 2021 är
 
30€ för pensionärer, studenter och "Sozialhilfeempfänger"
50€ för enskilda personer
80€ för familjer (upp till två vuxna och eventuella barn under 18 år)
Medlemsavgift kan sättas in på följande konto. Skriv namn, adress och att det gäller medlemsavgift 2021. Stort tack!

Commerzbank
Schwedische Victoria-Gemeinde e.V.
IBAN DE87 1008 0000 0433 3500 00

BIC DRESDEFF100
 
Samtalsstöd
 
När livet är svårt kan det hjälpa att samtala med någon, vilket ofta känns mest naturligt på sitt modersmål. Sprid gärna vidare att du eller någon du känner är välkomman att kontakta någon av våra präster Pamela (Tfn 0173-19 233 24) och Oskar (Tfn 0173 19 233 26) för samtal.
 
För präster är tron på Gud självklar, men du behöver inte tillhöra Svenska kyrkan eller vara troende. Du får – men behöver inte – prata om Gud, läsa Bibeln eller be när du talar med en präst eller diakon.
Kanske vill du bikta dig. Bikt innebär att du får ta emot Guds förlåtelse och du får hjälp att förlåta dig själv för något som tynger dig.
  • Du kan få samtalsstöd via telefon, digitalt eller i ett möte.
  • Vid bikt och enskild själavård har prästen absolut tystnadsplikt. 
 
Kalendarium april (v. 13-16)
 
Lunchbön vardagar kl 12.
Caféet är öppet för avhämtning torsdagar kl 14-18 och söndagar kl 12-15. Undantag är Stilla veckan då det är stängt, 
men livsmedelsdelen står till förfogande tisdag 30/3, onsdag 31/3 och torsdag 1/4 mellan kl. 10-16 för den som fortfarande saknar påskmust, sill, svensk ost, lax, svensk choklad eller något annat gott till påskhelgen.
Expeditionen har under nedstägningen telefontider mån-tors kl. 9-12 och 13-14. Telefonsvararen avlyssnas regelbundet. Mejla gärna till oss: berlin@svenskakyrkan.se. 
lördag 27 mars
kl 18 Digital Passionsandakt vecka 6 ledd av Oskar Styf. Finns att se på vår Youtubesida eller Facebooksida.

söndag 28 mars
kl 11:00 Högmässa. Live på vår Youtubesida. Palmsöndagen: Vägen till korset.
kl 12-15 Caféet öppet för avhämtning
kl 12-14 Trädgårdsdag med frivilliga. Kom och kratta med oss! Ta gärna med en egen kratta om du har. Vi stärker oss med matigt fika.
 
Vecka 13: Stilla veckan
 
måndag 29 mars
kl 12:00 Passionsandakt i parken, även live på vår Youtubesida

tisdag 30 mars
kl 12:00 Passionsandakt i parken, även live på vår Youtubesida
 
Onsdag 31 mars
kl 12:00 Passionsandakt i parken, även live på vår Youtubesida
Obs! Ingen Veckomässa 
 
torsdag 1 april: Skärtorsdagen
Caféet är stängt men vår lilla livsmedelsdel står till förfogande mellan kl. 12-16 för den som fortfarande behöver sill, påskmust eller något annat till påskbordet.
kl 18:00 Skärtorsdagsmässa. Även live på vår Youtubesida

fredag 2 april: Långfredagen
kl 15:00 Långfredagsgudstjänst. Även live på vår Youtubesida
kl 9:00 Digital Musikandakt med mezzosopran Karin Lovelius på Youtube och Facebook.

lördag 3 april: Påskafton
kl 12-17 Avhämtning och utkörning av förbeställda påsltallrikar. Läs mer här.

Söndag 4 april: Påskdagen
kl 11:00 Påskdagsmässa. Även live på vår Youtubesida. En ensemble från församlingens körer sjunger. Musik av Sofia Falk. Predikan av Oskar Styf. Han är uppstånden!
Caféet är stängt
 
Vecka 14
 
måndag 5 april: Annandag påsk
kl 9:00 Digital Andakt vid klockstapeln.
Kyrkan är stängd pga helgdag.

Onsdag 7 april
kl 18:00 Veckomässa - live på vår Youtubesida

Torsdag 8 april
kl 14-18 Café öppet för avhämtning

Söndag 11 april
kl 11:00 Högmässa. Live på vår Youtubesida.
kl 12-15 Café öppet för avhämtning.

Vecka 15
 
Onsdag 14 april
kl 18:00 Veckomässa -live på vår Youtubesida

Torsdag 15 april
kl 14-18 Café öppet för avhämtning

Söndag 18 april
kl 11:00 Högmässa. Live på vår Youtubesida. 
kl 12-15 Café öppet för avhämtning 
 
Vecka 16
 
Onsdag 21 april
kl 18:00 Veckomässa -live på vår Youtubesida

Torsdag 22 april
kl 14-18 Caféet öppet för avhämtning

Söndag 25 april
kl 11:00 Högmässa. Live på vår Youtubesida. 
kl 12-15 Caféet öppet för avhämtning


Naturligtvis kommer vi fira Valborg på något sätt! I nästa Nyhetsbrev berättar vi hur.