Nyhetsbrev om LSS från Riksförbundet FUB
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nytt om LSS!
 
April 2021
 

I månadens Nytt om LSS: 
  • Vaccination av covid-19, samtycke och god man – vad gäller?
  • Årets upplaga av FUB:s rapport ”Fångad i fattigdom?” är här
  • Vad har IVO sett 2020?
  • Skrivelser till Folkhälsomyndigheten om Downs syndrom och covid-19
  • Socialstyrelsens omvärldsbevakningsmöte: Förslag från FUB
  • Utredningen om merkostnader i LSS-bostäder är färdig
  • FUB kommenterar ny rapport om konsekvenserna för unga som inte får aktivitetsersättning
  • Socialstyrelsens regeringsuppdrag om personalkompetens i bostad enligt LSS
  • Forsknings- och utvecklingsprojektet "Active support"
  • Nu kan kommunerna söka det statliga stödet till habiliteringsersättning
  • Viktig skrift om ledarskap inom funktionshinderverksamheter
  • Tipsa IVO
På vår webbplats samlar vi alla våra nyhetsbrev.
Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en PDF-fil av nyhetsbrevet som går bra att skriva ut (klicka på "Läs mer").


Länk till nyhetsbreven på vår webbplats
 
Vaccination av covid-19, samtycke och god man – vad gäller?
 
På FUB:s webbplats finns nu information om vad som gäller för vaccination av covid-19 gällande samtycke och god man!

Gå in och läs om det genom att trycka på länken nedan. 
 
Årets upplaga av FUB:s rapport ”Fångad i fattigdom?” är här
 
FUB ger ut rapporten Fångad i fattigdom?  varje år. Det är en undersökning av ekonomin för vuxna med intellektuell funktionsnedsättning.

– Sverige misslyckas med att garantera en mänsklig rättighet – att inte behöva leva i fattigdom. Många personer med intellektuell funktionsnedsättning lever under fattigdomsgränsen varje månad hela livet, säger FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn.

I år har riksförbundet också tagit fram en bilaga med tips på hur man kan använda rapporten för att påverka situationen i sin kommun.

I länken nedan finns även "Fångad i fattigdom?" på lättläst svenska.
 
Vad har IVO sett 2020?
 
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) utövar tillsyn över all vård och omsorg. Den 1 mars 2021 utkom IVO med en rapport kring iakttagelser och slutsatser om vårdens och omsorgens brister för 2020.

Coronapandemin har av naturliga orsaker inneburit och fortsätter innebära stora påfrestningar för vården och omsorgen i Sverige. IVO:s utövning av tillsyn och tillståndsprövning är lika nödvändig även under pandemin för att alla som behöver det ska få en god vård, omsorg och känna sig trygga.

Syftet med rapporten är att förstå existerande risker och brister inom all vård och omsorg för att förhindra att de upprepas. Rapporten ger en övergripande bild av kvaliteten och säkerheten inom vården och omsorgen samt hur kvaliteten och säkerheten har utvecklats däri.

I länken nedan är en sammanfattning ur rapporten som berör LSS-verksamheter och personer med intellektuell funktionsnedsättning i stort.
 
Skrivelser till Folkhälsomyndigheten om Downs syndrom och covid-19
 
Under mars 2021 skickade Riksförbundet FUB tillsammans med Svenska Downföreningen två skrivelser till Folkhälsomyndigheten.

I den första skrivelsen, daterad den 210301, efterlyste vi ett förtydligande när det gäller vaccination av vuxna med Downs syndrom. Vi hänvisade bl.a. till att Downs syndrom finns med på Socialstyrelsens uppdaterade riskgruppslista över personer som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19. 
I en skrivelse, daterad den 210324, kräver vi att Folkhälsomyndigheten lyfter vuxna personer med Downs syndrom till gruppen med högsta prioritering för vaccinering i fas 2. Vi betonar att det inte ska ha någon betydelse om personen har en LSS-insats eller ej. Skrivelsen är även ställd till Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och regioner, SKR samt för kännedom till socialminister Lena Hallengren:
 
Socialstyrelsens omvärldsbevakningsmöte: Förslag från FUB
 
FUB:s intressepolitiska samordnare representerar FUB i Socialstyrelsens funktionshindersnämnd. Vid nämndens årliga omvärldsbevakningsmöte tog FUB upp frågor som vi tycker att Socialstyrelsen ska uppmärksamma och driva i en nära framtid.

FUB efterlyste på nytt en kartläggning av daglig verksamhet – den senaste gjordes 2008.

Vi vill även se en nationell kartläggning av LSS-verksamhet för äldre med intellektuell funktionsnedsättning. Är exempelvis LSS-bostäderna anpassade och tillräckligt stora för att rymma skrymmande hjälpmedel? I vilken utsträckning anordnar kommunerna någon form av dagverksamhet för dem som på grund av hög ålder inte längre har insatsen daglig verksamhet?

Riksförbundet FUB föreslår också att Socialstyrelsen utreder förutsättningarna att bilda ett nationellt kompetenscentrum inom området intellektuell funktionsnedsättning och hälsa. 
 
Utredningen om merkostnader i LSS-bostäder är färdig
 
Utredare Carina Sammeli har nu lämnat över sitt betänkande till regeringen.

Betänkandet och utredarens förslag presenterades på ett webbinarium den 23 mars. Webbinariet spelades in och finns att se på utredningens webbplats. Tryck på länken nedan för att komma till det inspelade webbinariet. 

Utredaren föreslår bland annat att den som bor i bostad med särskild service alltid har rätt till merkostnadsersättning och att det statliga bostadstillägget ska anpassas till hyresnivåerna.
 
FUB kommenterar ny rapport om konsekvenserna för unga som inte får aktivitetsersättning
 
Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har undersökt hur det går för unga som nekas aktivitetsersättning. Undersökningen visar att 4 av 10 inte har tillräckligt med pengar att betala mat och hyra. De tvingas söka ekonomisk hjälp från kommunen.

Rapporten visar också att 1 av 5 av de unga hade skulder hos Kronofogdemyndigheten.

– Syftet med aktivitetsersättningen är att ge ekonomisk trygghet till unga med funktionsnedsättning. Det är oacceptabelt att samhället inte ger dem bättre stöd, säger FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn.
 
Socialstyrelsens regeringsuppdrag om personalkompetens i bostad enligt LSS
 
Den 31 mars 2021 publiceras Socialstyrelsens rapport om personalkompetens i bostad enligt LSS. Socialstyrelsen fick i regleringsbrevet för 2020 i uppdrag att göra en kartläggning och analys av kompetensen hos personal som arbetar i LSS-bostäder för barn och unga respektive vuxna, samt av vilka kompetensinsatser som erbjuds offentligt finansierade LSS-boenden. Vidare ingick att undersöka om den nuvarande kompetensnivån är tillräcklig för att de boende ska ha en trygg och säker boendemiljö, inklusive om brister i kompetens och bemanning påverkar risken för tvångs- och begränsningsåtgärder. Om kartläggning och analys visade på brister i kompetensen skulle Socialstyrelsen lämna en beskrivning av lämpliga åtgärder.

Kansliets intressepolitiska grupp ser med stort intresse fram emot resultatet av Socialstyrelsens kartläggning. Vi kommer att kommentera innehållet efter påskhelgen och använda resultatet av kartläggningen i vårt fortsatta intressepolitiska arbete.
 
Forsknings- och utvecklingsprojektet "Active support"
 
Hösten 2020 startade forsknings- och utvecklingsprojektet Active support – ett arbetssätt för inflytande och ökad delaktighet för personer med intellektuell funktionsnedsättning på gruppboende. Det 4-åriga projektet drivs vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola och finansieras av Ersta Diakoni.

Det vetenskapliga kunskapsläget om vardagslivet i gruppbostad är begränsat. ”Active support” är ett arbetssätt som innebär att ge ett aktivt stöd till att involvera personer med intellektuell funktionsnedsättning i meningsfulla aktiviteter och relationer, i varje del av deras liv. Fokus är på livskvalitet framför självständighet. I projektet ingår fyra gruppbostäder i Stockholmsområdet, där personalen får utbildning i två steg om arbetssättet ”Active support”. Active support som metod används sedan tidigare i Australien, England och Nya Zeeland.

Projektet drivs av doktorand Jenny Aspling. Handledare är professor Magnus Tideman och docent Anna Whitaker. Riksförbundet FUB medverkar i en referensgrupp till projektet.
 
Nu kan kommunerna söka det statliga stödet till habiliteringsersättning
 
I tidigare nyhetsbrev har vi meddelat att, även i år, kan alla kommuner söka ett särskilt extra stöd till habiliteringsersättning för personer som har LSS insatsen daglig verksamhet. Ansökningstiden öppnades den 4 mars och sista ansökningsdag är den 1 juni.

Även i år finns en anpassning till den pågående pandemin och hur daglig verksamhet kan påverkas:

Uppdatering av bidragets villkor med anledning av covid-19 fortsätter även under 2021

Utbrottet av covid-19 har medfört att personer som deltar i daglig verksamhet kan vara hindrade att delta i verksamheten. Det kan bero på egen sjukdom eller sjukdom bland personalen. Det kan även bero på att kommunen med anledning av risken för smitta inte har möjlighet att erbjuda daglig verksamhet eller inte kan erbjuda verksamheten i den omfattning som normalt bedrivs.

För att bemöta detta ändras villkoren för bidraget vilket innebär att bidraget får användas till att betala ut dagpenning även om ingen verksamhet kan erbjudas eller att de som annars skulle delta i daglig verksamhet enligt LSS inte kan närvara på grund av smittorisk.
 
Viktig skrift om ledarskap inom funktionshinderverksamheter
 
Vikten av ett välfungerande ledarskap inom funktionshinderverksamheter kan inte underskattas.
Det kan betyda skillnaden mellan en välfungerande vardag för personer inom LSS verksamheter och eller en vardag fylld av problem och konflikt. I rapporten finns mycket intressant att läsa, i synnerhet om Malmös arbete med en genomgripande förändring, kopplat till praktiknära ledarskap i LSS-bostäder.

 
  
 
Tipsa IVO
 
Förväntan på och behovet av att IVO har koll, snabbt agerar på och förmedlar det de ser har aldrig varit tydligare än under rådande pandemi och i förhållande till dess konsekvenser på kort och lång sikt.

Därför har det varit särskilt viktigt för IVO att få information och impulser om risker och brister i vården och omsorgen. IVO får mycket information via lex Maria- och lex Sarah-anmälningar, klagomål och anmälningar. Men IVO säger att de inte har kunnat förlita sig på de traditionella kanalerna under pandemin.

Sedan i våras har IVO därför förstärkt sin upplysningstjänst genom en ny tipsfunktion – Tipsa IVO, som ligger på ivo.se och har sedan i våras tagit emot knappt 30 000 upplysningar, från såväl privatpersoner som personal inom vård och omsorg. Den information som kommit till IVO på detta sätt har enligt IVO varit ovärderlig och hjälpt till att sammanställa riskbilder som ligger till grund för tillsyn.
 
Intressepolitisk samordnare
Eva Borgström
Tel: 08 - 508 866 31
E-post: eva.borgstrom@fub.se