Vårt uppdrag 30 mars 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Hej alla ombud, engagerade, anställda och förtroendevalda!
 
Årets fasteaktion är över och snart är det påsk. Hoppas att alla får lite ny energi av vårsolen och kanske även lite vila. I detta nyhetsbrev hittar du information om Act Svenska kyrkans planerade sommarkommunikation och höstens klimatkampanj som börjar ta form.

Hör gärna av dig till givarservice@svenskakyrkan.se med tips och tankar om innehåll du önskar att vi har mer av i Vårt uppdrag.

Med önskan om en fin påskhelg!
 
Stort tack!
 
Vilken fasteaktion det blev! Det går inte att säga annat än att coronapandemin har skapat en enorm kreativitet och uppfinningsrikedom. Det har varit så fantastiskt roligt att se alla påhitt och det stora engagemang som finns för att stödja dem som drabbats mest av det senaste årets omständigheter. Ett stort, stort tack till er alla, ni är underbara!

Nådde vi insamlingsmålet på 30 miljoner kronor? Det vet vi först i början på maj, så glöm inte att registrera alla gåvor senast 28 april för att de ska komma med i resultatet. Läs mer om det och följ resultatet här: internwww.svenskakyrkan.se/act/rapportera-insamlingsresultat

Det har skickats en utvärdering med e-post till alla som fick kampanjtidningen. Den ser vi gärna ser att ni fyller i.
 
Bild på kvinnor i Egypten av Magnus Aronson
Insamlingskatalogen 2021 på väg
 
Veckan innan påsk skickas årets insamlingskatalog ut till församlingar, pastorat och stift. Den finns även i webbshoppen både för beställning och som pdf.

I årets insamlingskatalog presenteras ett urval av aktuella katastrofinsatser och särskilda insatser i samband med coronapandemin.

De exempel som lyfts i katalogen finns också att läsa på Act Svenska kyrkans blogg: blogg.svenskakyrkan.se/act/tag/aterkoppling-2020/
Rikskollekt på annandag påsk
 
Måndag 5 april, annandag påsk är det rikskollekt till Act Svenska kyrkan. Kom ihåg att ta upp kollekt även vid digitala gudstjänster. Använd församlingens eget swishnummer för att lätt kunna redovisa beloppet i Kollekt- och betalsystemet KOB.

Förslag på kollektvädjan finns här: internwww.svenskakyrkan.se/act/kollekt

Lägg gärna ut kollektvädjan på webben om ni har digitala gudstjänster.
 
Foto: Kat Palasi/Ikon
Sommarkommunikation
 
Under maj till augusti fortsätter Act Svenska kyrkan lyfta coronapandemins konsekvenser för människor som redan lever i utsatthet. På intranätet finns affischer, annonser och en artikel som kan användas i församlingstidningar. Artikeln är ett reportage från Filippinerna och handlar om att brott mot barn har ökat i takt med fattigdomen under coronapandemin.

– Barn har en speciell plats hos Gud och de måste skyddas till varje pris. Vi vill att arbetet för barns rättigheter och välmående ska ha en central del i vår kyrka, säger Ramil, präst i Iglesia Filipina Independiente, som är en partnerorganisation till Act Svenska kyrkan.

För mer information: internwww.svenskakyrkan.se/act/sommarkommunikation
 
På plantskolan  i byn Arabanis,  Västbengalen finns 60 000 plantor som ska planteras ut för att förbättra miljön i området – de förbättrar jorden och håller kvar vattnet.   
Foto: Leif Gustavsson/Ikon
Vi mobiliserar för klimaträttvisa hösten 2021
 
Mellan den 1 september och den 15 november  kommer Act Svenska kyrkan att ha en kampanj med fokus på klimaträttvisa. Den 1-12 november räknar vi med att FN:s klimattoppmöte blir av i Glasgow, Skottland. Act Svenska kyrkan kommer fram till dess att mobilisera för att visa solidaritet med de mest utsatta av klimatkrisen och för att sätta press på ett ambitiöst globalt klimatarbete.

Tillsammans med er i församlingar, pastorat och stift vill vi arbeta för att stärka den allmänna opinionen för en ambitiös klimatpolitik samt öka medvetenheten om vad som krävs av oss som kyrka och individer för att uppnå den förändring som behövs. Det går redan nu att anmäla sig till en pilgrimsvandring för klimatet, från Vadstena till Glasgow. Vandringen arrangeras av Pilgrimscentrum och anmälan görs här: walkforfuture.se/
Mer information kommer!

Har du frågor får du gärna höra av dig till maria.lofgren.gernes@svenskakyrkan.se.
 
Foto: Magnus Aronson/Ikon
MR-dagarna 19-21 april: digitalt och öppet för alla
 
Mänskliga rättighetsdagarna är Nordens största forum för mänskliga rättigheter. Förra årets evenemang blev uppskjutet till i år och det är beslutat att det kommer att äga rum digitalt den 19-21 april. Detta gör förstås att intresserade från hela landet kan vara med. 

Act Svenska kyrkan håller i två seminarier. Ett om företagsansvar och Jadegruvor i Myanmar och ett om hur klimatkrisen slår olika beroende på var i världen vi bor. För att delta i seminarierna krävs biljett men det går även att besöka digitala montrar från de deltagande organisationerna.

Läs mer om MR-dagarna och köp biljetter här: invitepeople.com/events/12645
 
 
Act Svenska kyrkan i sociala medier
 

Följ gärna Act Svenska kyrkans arbete på sociala medier.

Facebook @actsvenskakyrkan
Instagram @act_svenskakyrkan
Twitter @act_Svk
 
Har du frågor?
 
Har du frågor om nyhetsbrevet Vårt uppdrag eller om Act Svenska kyrkan? Kontakta Act Svenska kyrkans givarservice:
 
E-post givarservice@svenskakyrkan.se
Telefon 010-181 93 00
 
Du kan också kontakta din församling för att få veta mer om hur internationella frågor drivs lokalt.

Läs mer om nyhetsbrevet Vårt uppdrag.
 
Vårt uppdrag
 
Nyhetsbrevet ges ut av Act Svenska kyrkan
 
Svenska kyrkan
751 70 Uppsala
 
svenskakyrkan.se/act
 
Swish: 900 1223

Plusgiro 90 01 22-3, bankgiro 900-1223
 
Nästa nummer: maj 2021
 
Berätta vad du tycker
Vi vill veta vad du tycker om Vårt uppdrag! Berätta gärna hur du använder det, eller om du inte använder det och i så fall varför. Hur kan vi göra det ännu bättre så att du får det du behöver i ditt arbete?

För att få nyhetsbrevet behöver din e-postadress vara registrerad i Kyrksam. I varje församling finns det någon som ansvarar för registreringen, vänd dig till honom eller henne för att få hjälp. Det är viktigt att du som är engagerad i det internationella arbetet får tillgång till våra utskick.