Viktig information till valnämnder, från valkansliet, Svenska kyrkan.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Så här jobbar vi för att göra kyrkovalet coronasäkert. VIktiga stoppdatum för valnämnderna.
Närbild på valkuvert som lämnas över. Svenska kyrkan logotype och kyrkovalet 2021 års signalelement.
Så gör vi kyrkovalet coronasäkert
I det här nyhetsbrevet berättar vi om vilka förberedelser som görs för att säkra att kyrkovalet kan genomföras på ett tryggt och säkert sätt för såväl valmedarbetare som röstande. 

Kom också ihåg de viktiga stoppdatumen 31 mars för beställning av valnämndsmaterial och 1 april för registrering av vallokaler och röstningslokaler som är öppna på valdagen.


Hälsningar
Valkansliet
 
Foto på två kvinnliga röstmottagare som tar emot röst från en kvinnlig röstande.
Foto: Emma Berkman
Intyg för avklarad utbildning till valförrättare och röstmottagare
 
För två veckor sedan fick vi tekniska problem med intygen som var kopplade till e-utbildningarna och kunskapstesten för valförrättare och röstmottagare. I fortsättningen kommer det att fungera enligt följande:
  • Intyg/certifikat skickas inte ut automatiskt efter avklarad utbildning, istället får var och en skriva under ett intyg om att utbildningen är avklarad. Intyget lämnas sedan till valnämnden och kan skickas tillsammans med underskriven tystnadspliktsförbindelse.
  • Intyget för genomgången utbildning är ett stöd för er i valnämnden om att säkerställa att alla genomgått utbildning innan de utses till valförrättare och röstmottagare.
Utbildningarna och intygen nås bland annat via valwebben.
Där ligger även tystnadspliktsförbindelsen.
 
Störningar i Kyrksam
 
Vi har upptäckt ett fel i Kyrksam, som gör att det just nu inte går att registrera/flytta över valnämnder på indelningsändrade enheter, det vill säga, framtida enheter som träder i kraft 2022. De ansvariga för Kyrksam arbetar nu för att åtgärda felet. Vi räknar med att det ska fungera som vanligt den 26 mars.
 
Beställning av valnämndsmaterial senast 31 mars
 
Oavsett om ändring görs eller ej ska beställningsförslaget på valnämndsmaterial ha inkommit till valkansliet senast 31 mars. Senast detta datum ska också de korrekta adressuppgifterna finnas registrerade i Kyrksam.
 
Registrera valnämnder som berörs av indelningsändringar
 
När Kyrksam återigen fungerar, 26 mars, är det dags att registrera valnämnder som berörs av indelningsändringar. De valnämnder som tillhör enheter som berörs av en indelningsändring 2021-2022 ska registreras på den nya enheten i Kyrksam. Om valnämnden tidigare registrerats på en enhet som upphör kan deltagarna flyttas över till den nya enheten. För att göra detta, ta hjälp av lathunden ”Kyrksam kopiera deltagare till ny valnämnd” som finns på intranätet.

Deltagarnas uppdrag sträcker sig till och med 2021-12-31, även om de registreras på en enhet som bildas 2022-01-01. Valnämndens deltagare ska alltid registreras på den grupp som heter Valnämnd i NN församling/pastorat och som är av grupptyp Valnämnd. Det finns alltid en sådan grupp upplagd i Kyrksam under Förtroendevalda på alla pastorat samt församlingar som inte ingår i pastorat.

Det som måste registreras är:
 
  • Valnämndens ledamöter och ersättare och dess kontaktuppgifter
  • Valnämndens leveransadress
Ta hjälp av församlingens/pastoratets enhetsadministratör för registreringen.
 
Illustration av karta med streckad linje och en nål placerad där strecken slutar.
1 april - viktigt stoppdatum
Den 1 april är sista dag att i Vallokalssystemet registrera vallokaler och röstningslokaler som är öppna på valdagen.
Det är viktigt att samtliga uppgifter registreras korrekt eftersom uppgifterna ligger till grund för information på röstkortet och webben.

Obs! Röstningslokaler som är öppna innan valdagen kan registreras fram till den 20 augusti.

På intranätet finns mer information och inloggning till vallokalsystemet.
 
Hur Svenska kyrkan hanterar kyrkovalet under coronapandemin
Smittläget är förhoppningsvis på en lägre nivå till hösten eftersom befolkningen beräknas vara vaccinerade till sommaren. Men utvecklingen är mycket svår att förutse. I samråd med Folkhälsomyndigheten tar kyrkovalet därför höjd för att smittspridningen kan se ut som den gör idag.

Tillsammans behöver vi säkerställa att kyrkovalet inte bidrar till en ökad smittspridning och att alla som vill har möjlighet att rösta, trots symptom eller sjukdom. På valwebben hittar ni vägledning inom några centrala områden.

Kyrkovalet och covid - 19 regleringen
Rättsavdelningens jurister tar just nu fram ett PM som belyser hur lagar och förordningar kopplade till covid -19 kan komma att påverka genomförandet av kyrkovalet. Tänk på att det även kan finnas särskilda bestämmelser i olika län, på länsstyrelsens webbplats finns mer information om vad som gäller för er ort. En sammanfattning av Rättsavdelningens PM och covid -19 regleringen kommer att publiceras på valwebben.

Nationell nivå bekostar material
Nationell nivå upphandlar och bekostar pandemirelaterat material som exempelvis plexiglasskärmar och handsprit. Vi återkommer under april med mer information om vad som ingår i leveransen och hur beställningen går till. Det pandemirelaterade materialet levereras med ordinarie valnämndsmaterial 9 - 13 augusti.

Brevröstningspaket
De röstande som har symptom eller insjuknat kommer förmodligen att nyttja möjligheten att brevrösta, så ett ökat behov av brevröstningspaket jämfört med tidigare kyrkoval är troligen att räkna med. Vi rekommenderar att vid ordinarie beställning av valnämndsmaterial beräkna antal brevröstningspaket som om det vore ett "vanligt" kyrkoval, utan pandemi. Valkansliet återkommer till valnämnderna under april angående beställning av extra brevröstningspaket.

 
31 mars: Beställning av valnämndsmaterial ska ha inkommit till valkansliet.
1 april: Sista dag för valnämnd att beslut om och registrera vallokaler och röstningslokaler som ska vara öppna på valdagen.
Mars- April: Utse valförrättare och röstmottagare samt planera för utbildning och tjänstgöring.
Har ni i valnämnden frågor om till exempel regelverk eller utbildningar så vänd er till ert stifts valhandläggare. 

Har ni frågor om något av Svenska kyrkans gemensamma IT-system kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
För nomineringsgrupper och allmänheten finns information 
på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval 
 
Kyrkostyrelsen/Valkansliet i Uppsala, 751 70 Uppsala
Besöks/leveransadress: Sysslomansgatan 4, växel: 018-16 95 00