Om utvecklingen i Falköpings centrum
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Så går det i centrum!
 
Hej, har du hämtat en kaffe?

Denna vecka handlar Näringslivsbrevet om Falköpings centrum! Vi möter här den nye ägaren till fastigheterna på Storgatan, Boktryckaren 16 och 17. 

Vi pratar även med Amelie Sandström som uppdaterar oss kring centrumprojektet och den spännande arkitekttävlingen som pågår för fullt!

Har nu något du gärna skulle vilja att vi skriver om, hör av dig
 
Sekelhus tar över Boktryckaren
 
Boktryckaren 16 och 17 har nu bytt ägare. Nu inleds en renoveringsprocess med stöd ifrån tiden då byggnaderna uppfördes, där kakelugnar, stuckaturer, höga takhöjder och stora ljusinsläpp är i fokus.
 
– Jag har haft bra kommunikation med den tidigare ägaren och är tacksam för affären. Det är viktigt och utvecklande att bevara och förvalta den här typen av fina byggnader – och dessutom centralt läge!
Svenska Sekelhus ägare och VD, Bo Åsenhielm, är uppväxt i Kinnarp. Detta är en av anledningarna till att han med viss nyfikenhet följer utvecklingen i Falköping.

Företagare har Bo varit sedan 1988, då han efter ett långt förflutet inom husproduktion startade eget. Företaget Svenska Sekelhus har genom åren specialiserat sig på framför allt handikappboende (LSS-boende, benämns även samhällsfastigheter) men har efter hand även utvecklats till att leverera traditionella flerbostadshus.
– Man kan se det som två olika tidsepokrar, berättar Bo. Vi började med 100% produktion av handikappboende men numera satsar vi även på traditionella bostäder. Vid produktion av endast handikappsboenden är en konstant produktion svår att förutse, så vi är stolta över att ha ökat bredden i vår verksamhet.
Fastigheterna på Storgatan i Falköpings centrum, Boktryckaren 16 och 17, har smyckat torget i Falköpings sedan 1800-talet och har nu bytt ägare. Efter ett pressmeddelande under v. 10 och en artikel i lokaltidningen kunde allmänheten läsa om affären, om Bo Åsenhielm och om det Skövdebaserade bolaget Svenska Sekelhus.
Bo och Erik Åsenhielm, Svenska Sekelhus. Foto: SLA
Modulbygge i samarbete
 
Även Bo Åsenhielms son Erik är engagerad i bolaget men övriga funktioner, som t.ex. ekonomi och produktion, köper man in av samarbetsföretag. I den egna fabriken i Skövde tillverkas husen i modulform, enligt ett mönsterskyddat byggnadskoncept. Svenska sekelhus har ett etablerat samarbete, inte bara snickeriföretag utan även mattläggare, elektriker, VVS mm och levererar därmed ut helt färdiga moduler med målade väggar, monterade kök och lagda klinkergolv.
 
– Tack vare våra samarbeten och duktiga leverantörer har vi en hög färdigställandegrad och kort byggtid, då man kan producera grunden för sig och husen för sig, säger Bo. Många av husen som vi själva har producerat ligger dessutom kvar i egen förvaltning.
Renovering stundar
 
Nu stundar renovering, som enligt Bo kommer fortlöpa under de kommande åren. Vissa delar behöver tas om hand tidigare, såsom t.ex. taket på Boktryckaren 16, som är den äldsta byggnaden av de två, men man kommer att smakfullt och i enlighet med den historia fastigheterna bär på, renovera de båda byggnaderna både utanpå och inuti.

– Vi prioriterar självklart att bevara de detaljer som är tidstypiska för byggnaderna. Äldre hus kräver ju också lite extra tid i hantering av bygglov osv, så vi skyndar långsamt, berättar Bo.
Sekelhus planerade byggnation, på Sankt Olofsgatan, mittemot museet.
Sekelhus på Ströget?
 
Bo Åsenhielm har fler projekt på gång i Falköping och har även intresse för tomten mittemot museet.
– Vår förhoppning är att bygga ett flerfamiljshus där och vi har i dagsläget fått detaljplanebesked för bygget. Målsättningen är att växa vidare och de båda projekten i Falköping känns både spännande och intressanta även ur den aspekten!
 
Bo är nöjd med dialogen med kommunen. Det är ett gott exempel på att man kan få positiv utveckling med hjälp av gott samarbete och kontakter.
 
Uppdatering centrumprojektet
 
Det spännande projektet kring centrums utveckling fortlöper enligt plan och arkitekttävlingen pågår för fullt. Under sommaren kommer man kunna kora ett vinnande bidrag där Falköpings framtida centrum får ett efterlängtat lyft.
Fyra finalister
 
Intresset kring arkitekttävlingen har varit stort och nu finns fyra team (ej namngivna arkitektbyråer) som parallellt arbetar fram sina förslag för hur Falköpings centrum ska utvecklas och byggas om de kommande åren! Amelie Sandström, kommunarkitekt på Falköpings kommun, sammanfattar processen så här långt.
 
– Vi hade en inbjudan ute i november där alla arkitektbyråer som var intresserade kunde anmäla sitt intresse. En urvalsgrupp har sedan tittat vidare på kvalifikationerna för de deltagande byråerna, gjort en bedömning och utsett de fyra mest lämpade kandidaterna som får gå vidare med var sitt förslag.
 
Urvalsgruppen som utsett dessa fyra team representerar alla områden uppdraget innefattar. Här ser vi bland annat inköpssamordnare, stadsträdgårdsmästare, landskapsarkitekt och byggprojektledare. I själva tävlingsområdet finns både park- och torgmiljö så urvalsgruppen har kunnat förstå och analysera samtliga områden och delar av förslagen. Teamen kunde dra igång arbetet i början av februari och kommer att lämna in sina förslag i slutet av april.
Amelie Sandström, kommunarkitekt
Jury utser vinnaren
 
Under hela maj och halva juni pågår juryprocessen, där tio jurymedlemmar bedömer förslagen utifrån de kriterier som är satta.
– Juryn ser endast förslagen och ingen information om respektive bolag, berättar Amelie. Vi har satt samman en bred grupp med både politiker och tjänstemän från involverade avdelningar – allt från stadsbyggnad till kultur- och fritid. Eftersom vi har ett samarbete med Svenska kyrkan så finns deras fastighetschef med i gruppen. Branschorganisationen Sveriges Arkitekter har också utsett två landskapsarkitekter som deltar!
 
Juryn har även ett antal referensgrupper till sin hjälp vid bedömningen. Referensgrupperna representerar olika målgrupper runt om i kommunen – bland annat boende, näringsliv, handlare, fastighetsägare, ungdomar och allmänheten i stort. Det är viktigt att så många åsikter och tankar som möjligt kommer fram!