Viktig information om kyrkovalet för nomineringsgrupper och kandidater. Mer info finns också på https://www.svenskakyrkan.se/kyrkoval/for-nomineringsgrupper-och-kandidater
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nu är registreringen öppen
 
I förra veckan öppnade Grupp-och kandidatsystemet för registrering av kandidater och valsedelsbeställningar. Vi kan notera att det var många som "hängde på låset" och var snabbt igång med registreringen.
 
Vi ser fram emot ett spännande valår.
Lycka till med registreringarna och valarbetet!

Valkansliet
Förtydligande kring vad Ledande ställning betyder
 
I kyrkoordningen finns bestämmelser som innebär inskränkningar i valbarheten. Det är olika kategorier anställda inom Svenska kyrkan som inte är valbara, även om de uppfyller kyrkoordningens villkor för valbarhet. Som huvudprincip är personer som innehar ledande befattningar inte valbara i beslutande och verkställande organ där de är anställda. Endast en grupp, nämligen de som är anställda som biskopar, är inte valbara vid något val (se 33 kap. 5–9 §§ kyrkoordningen).
 
När kyrkoordningen utarbetades sa man följande om innebörden i begreppet ”ledande ställning bland de anställda”:
 
Detta innebär att det är fler än en av de anställda som inte är valbara till de beslutande organen. Fortfarande ska det dock vara fråga om en mycket begränsad del av de anställda. Det ska inte gälla alla som har någon arbetsledande befattning utan de som har en övergripande chefstjänst som kanslichef, kamrer, kyrkogårdschef eller annan förvaltningschef.
 
Foto på valsedlar. En glad person syns lite suddigt i bakgrunden.
Samlad information om valsedlar
 
Vi har samlat all information som rör valsedlar och valsedelsbidrag på hemsidan för kyrkovalet. Här hittar ni också rapporter över antal röstberättigade. Rapporten kan användas för att beräkna summan för valsedelsbidrag och antal valsedlar. Rapporten är uppdelad per kontrakt, valområden och församlingar.
 
Intyg om valsedelsbidrag
 
En nomineringsgrupp som vill beställa valsedlar ska betala valsedlarna i förskott, om inte kyrkofullmäktige har beslutat om bidrag (38 kap. 33 §). Har kyrkofullmäktige fattat ett beslut om bidrag behöver nomineringsgruppen lämna in ett intyg till stiftsstyrelsen som styrker att de har rätt till valsedelsbidrag. I intyget ska det stå hur stort bidraget är och om det täcker alla de valsedlar som nomineringsgruppen vill beställa. Intyget behöver också vara undertecknat av en behörig företrädare för den församling eller det pastorat som beslutat om valsedelsbidrag.
Mer information om valsedelsbidrag och blanketten för intyg finns på hemsidan
 
Har ni ytterligare frågor om hanteringen av intyg för valsedelsbidrag kontakta det stift som intyget ska skickas till.
 
Foto på en person som skriver på ett papper. Det är bara händerna som syns.
Vad är kompletterande uppgifter?
För att hjälpa väljaren att förstå vem en kandidat är kan man, utöver själva kandidatnamnet, också ange kompletterande uppgifter (även kallat kandidatuppgifter) om kandidaten på valsedeln. Inför kyrkovalet 2021 har det gjorts ett förtydligande i regelverket över vilka uppgifter man får ange på valsedeln. De kompletterande uppgifter som enligt Svenska kyrkans bestämmelser (§ 77 SvKB 2019:17 ) får anges på valsedeln är:
 
  • ålder,
     
  • yrke eller titel,
     
  • hemort eller kyrkobokföringsförsamling, och
  • tillhörighet till nomineringsgrupp eller liknande uppgift*.
*punkt 4 används främst om en nomineringsgrupp ställer upp som en ”samlingslista” och av den anledningen vill markera att vissa kandidater tillhör någon annan nomineringsgrupperna, som t.ex. finns på stifts- eller kyrkomötesnivå.

Obs! Det är varje nomineringsgrupp som själv bestämmer om, och i så fall vilka, kompletterande uppgifter gruppen vill ha på valsedeln. Regelverket anger bara vilka uppgifter som får finnas.

På blanketten för kandidatförklaring finns det utrymme för att fylla i ovanstående kompletterande uppgifter. I Grupp- och kandidatsystemet finns motsvarande fyra fält i form av kryssrutor. Kryssa i de uppgifter som nomineringsgruppen beslutat om ska anges på valsedeln för att låsa upp fältet för registrering. Notera att de kompletterande uppgifterna/kandidatuppgifterna sedan skrivs in i ett och samma inmatningsfält. T.ex. kan det se ut så här i inmatningsfältet: ålder, titel, församling
 
 
1. Hur ska kandidatförklaring lämnas?
 
Kandidatförklaringen ska lämnas på den blankett som tillhandahålls av kyrkostyrelsen. Blanketten har två sidor, varav sida 2 innehåller information om personuppgiftsbehandling m.m. Blanketten ska egenhändigt skrivas under på sidan 1 av kandidaten och i original skickas in dubbelsidigt. Det är viktigt att båda sidor av blanketten finns med för att stiftsstyrelsen ska kunna säkerställa att kandidaten utöver medgivandet på sida 1 också har tagit del av informationen om personuppgiftshanteringen samt sekretessavståendet som finns på sid 2 på blanketten.
 
Kandidatförklaringen kan också skickas in på två sidor, den ska då vara i hophäftad, med kandidatens signatur på sid 2.
 
För det fall att endast sidan 1 har skickats in kan det uppstå problem för Svenska kyrkan med att visa för en tillsynsmyndighet att kandidaten verkligen har tagit del av den informationen som finns på sidan 2 i blanketten.
 
För att minska risken för att det i efterhand ska uppstå problem för stiftet och Svenska kyrkan att visa att kandidaten tagit del av nämnda information – om inte båda sidor av blanketten skickats in i original på så sätt som angivits ovan – måste stiftet på annat lämpligt sätt säkerställa att kandidaten tagit del av denna information. För att undvika detta ber vi er att hjälpa Svenska kyrkan genom att noggrant säkerställa att de kandidatförklaringar som skickas in till stiftsstyrelsen uppfyller de krav som gäller och som redovisats ovan.
Närbild på en blankett som skrivs under.
2. Vart ska kandidatförklaringen skickas?
 
Enligt 6 § SvKB 2019:17 ska den som anmäler en kandidat informera kandidaten om innebörden av kandidaturen och hur hans eller hennes personuppgifter kommer att behandlas av Svenska kyrkan enligt vad som framgår av kandidatförklaringen.

En kandidat får enligt 5 § bara registreras i Grupp- och kandidatsystemet om kandidaten egenhändigt har undertecknat blanketten. Enligt användningsvillkoren för systemet garanterar användaren bl.a. att samtliga som registreras i systemet har fått nödvändig information om registreringen på det sätt som krävs enligt Svenska kyrkans bestämmelser och dataskyddsförordningen. Enligt 38 kap. 28 § kyrkoordningen ska förklaringen finnas när nomineringsgruppen registrerar kandidaten.

 
Blanketten för kandidatförklaring ska därför av praktiska skäl först skickas i original till den som ska registrera uppgifterna i Grupp- och kandidatsystemet, dvs. ombudet, företrädaren eller kontaktpersonen för nomineringsgruppen. Nomineringsgruppen skickar sedan kandidatförklaringarna till respektive stiftsstyrelse. Blanketterna ska då vara sorterade i den ordning som kandidaterna ska stå i på listan.
3. Ska en eller flera blanketter användas om en kandidat ställer upp i flera val?
 
Den som kandiderar i flera olika val ska lämna sitt tillstånd för vart och ett av dessa val. Detta kan med fördel göras på en och samma blankett genom att kryssa för de val som kandidaten ställer upp i. Det finns dock inget som hindrar att man använder en blankett per val och kandidat.
 
Obs! Vid frågor om kandidatförklaringen kontakta det stift dit kandidatförklaringarna har skickats/ska skickas.
En kalender ligger mot en turkos bakgrund. Bredvid ligger en klocka i trä och post-it-lappar i glada färger.
15 april stänger Grupp- och kandidatsystemet för anmälan av grupper och registrering av kandidater.

2 maj Sista dag att inkomma med komplettering/ändring för ansökt registrering av gruppbeteckning om kyrko- eller stiftsstyrelsen har begärt in en sådan.

15 maj är sista dag att anmäla kandidater, ansöka om ny gruppbeteckning och att göra valsedelsbeställningar i de valkretsar som har fått förlängd handläggningstid på grund av att för få kandidater har anmälts.

1 juni öppnar Grupp- och kandidatsystemet för registrering av kandidater och valsedelsbeställningar.

1 juli är sista dag för stiftsstyrelsen att fastställa grupp- och kandidatförteckningen för de valkretsar som fått förlängd handläggningstid på grund av att för få kandidater har anmälts.

Juni och juli levereras valsedlar
Vänd er i första hand till ert stift för hjälp och stöd i arbetet med att registrera kandidater, handhavande av kandidatförklaringar, beställningar av valsedlar mm
Uppdaterade kontaktuppgifter finns på webben
 
Nomineringsgrupper på kyrkomötesnivå kan vända sig till valkansliet för frågor genom att maila kyrkoval@svenskakyrkan.se.

Har ni frågor om något av Svenska kyrkans gemensamma IT-system, kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
Mer information för nomineringsgrupper finns på: svenskakyrkan.se/kyrkoval/for-nomineringsgrupper-och-kandidater. Sidorna uppdateras och fylls på allt eftersom.
Kyrkostyrelsen/Valkansliet i Uppsala, 751 70 Uppsala
Besöks/leveransadress: Sysslomansgatan 4, växel: 018-16 95 00