Extrautgåva med anledning av webbseminarium
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Mars 2021
Webbseminarium om nya regler för planbeskrivning till detaljplan
 
Illustration: Klara Falk/Boverket
Webbseminarium om nya regler den 15 april.
 
Den 1 januari 2021 kom nya föreskrifter och allmänna råd för planbeskrivningens innehåll och dess digitala funktionalitet.
Den 15 april klockan 14.00-15.00 sänder Boverket ett webbseminarium om de nya reglerna. Syftet med webbseminariet är att sprida information om vad de nya reglerna omfattar, hur de ska tillämpas, på vilket sätt de är en del av en nationell informationshantering av geodata och hur de förväntas påverka de olika aktörerna.

Ta del av mer information om webbseminariet samt länk till sändningen på Boverket webbplats
 
Bostad i fristående garage kräver bygglov
 
Den 1 februari 2021 tog mark- och miljööverdomstolen, MÖD, upp frågan om det krävs bygglov för att inreda en självständig bostad i en fristående garagebyggnad.
2015 kom det ett avgörande från MÖD som sa att det inte krävde bygglov för väsentligen annat ändamål för att inreda bostadsrum i en carport som satt i ihop med ett bostadshus. Men det har varit oklart om samma resonemang gäller även för fristående komplementbyggnader.

I den aktuella domen handlade det om ett fristående garage på 43 m2 som skulle ändras till ett självständigt bostadshus. MÖD kom fram till att ändringen är till ett väsentligen annat ändamål och att det därför krävs bygglov för att göra ändringen. Domstolen har i sin bedömning beaktat att en självständig bostad har större omgivningspåverkan än en komplementbyggnad och att det är lämpligt att en ny bostad prövas mot samhällskraven. MÖD jämför även med bygglovsbefriade komplementbostadshus som kräver en anmälan.

Ta del av domen MÖD 2021-02-01 mål nr P 13386-19 på Mark- och miljödomstolens webbplats
Ta del av Boverkets vägledning om väsentligen annat ändamål i PBL kunskapsbanken
 
Vägledning om användning av allmän plats
 
Nu har det publicerats vägledning om planbestämmelser för de olika användningarna av allmän plats.
I samband med att föreskriften om detaljplan, BFS 2020:5, och det allmänna råd om redovisning av reglering i detaljplan, BFS 2020:6 trädde i kraft den 1 oktober fick Boverket släcka vägledning om planbestämmelser till det tidigare allmänna rådet. Vi arbetar successivt med att publicera ny vägledning till de nu gällande reglerna.

Ta del av vägledningen om användning av allmän plats i PBL kunskapsbanken
Folkets hus Årsta, Stockholm. Foto: Hans Ekestang
 
Uppdaterad webbutbildning: ”Ny på jobbet som detaljplanehandläggare”
 
Boverket har uppdaterat utbildningen om ”Ny på jobbet som detaljplanehandläggare" utifrån föreskriften och det allmänna rådet som trädde i kraft den 1 oktober 2020.

Ta del av webbutbildningen om Ny på jobbet som detaljplanehandläggare i PBL kunskapsbanken
 
Seminarium 27 april för utbildare inom PBL och byggregler
 
Boverket bjuder in företag som jobbar med utbildningar inom plan- och bygglagen och byggregler till ett digitalt seminarium den 27 april kl 09.00 – 11.00.
Vi tar upp nyheter och pågående arbete som kan vara av intresse för ert arbete med utbildningar. Om du och ditt företag inte tidigare varit med men vill ha en inbjudan är du välkommen att höra av dig.

Här kan du kontakta Boverket för att få del av en inbjudan till mötet för utbildningsföretag
 
Uppdrag om digitalisering ska effektivisera samhällsbyggnadsprocessen
 
Nu fortsätter arbetet för en enhetlig digital tillämpning av plan- och bygglagen och en obruten digital samhällsbyggnadsprocess.

Boverket har fått ett nytt regeringsuppdrag med fokus på lösningar. Vi ska bland annat föreslå tekniska lösningar som behövs för att möjliggöra en digital plan-, lov- och byggprocess. 

Läs mer om uppdraget på Boverkets webbplats
Boverket ska utveckla digitala arbetssätt som förenklar. Foto: Helén Karlsson/Scandinav 
 
Vi behöver fler personer i vår referensgrupp
 
I uppdraget ska Boverket föreslå hur översiktsplaner och regionplaner bör utformas i en digital miljö. Ett steg i detta arbete är framtagande av föreskrifter och allmänna råd om översiktsplan och regionplan.
En referensgrupp har bildats för att reglerna ska bli så bra som möjligt. Nu behöver vi dig som verkar i kommuner, regioner, konsulter, länsstyrelser, myndigheter och även systemutvecklare för att diskutera strategiska vägval och övergripande frågeställningar kopplat till översiktsplan och regionplan. Vi kommer att bjuda in till flera referensgruppsmöten i ett tidigt skede. 

Anmälan görs till Anna-Alexandra.Lidenstjarna@boverket.se senast den 31 mars.

Mer information om referensgruppen finns på Boverkets sida på Linkedin ”Digitalisering för planering, byggande och boende”
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.
Prenumerera på nyhetsbrevet