Hej!
 

Ett år med pandemin in på skinnet har passerat. Ett på samma gång händelserikt som händelsefattigt år. Ett kännbart år. Ett ensamt år. Jag saknar att möta publiken och att se mina verk göra detsamma. Jag saknar att uppleva scenkonst. Att dela den stunden tillsammans med andra. Jag saknar närheten. Är så trött på avstånd. Är så trött på skärm. Jag längtar efter svettiga rum med massa folk som andas ohämmat. Jag längtar tills när scenkonsten får ta mig med storm igen. Tills dess håller jag ut och hoppas på att det vänder snart. Nu är i alla fall våren här med all sin kraft och arbetet det fortgår trots allt och jag gläds åt att både inleda nya samarbeten och förvalta gamla i det koreografiska ekosystemet.
 
//MHS
 
Kvinnor och skog 
 
I skrivande stund arbetar MHS med research till verket »Kvinnor och skog« - en koreografisk skogsstudie om kvinnors relation till skogen i historien, samtiden och framtiden. I juni inleds repetitionerna. Under tre veckor kommer produktionen husera i Skeppsholmsstudion på Skeppsholmen och i olika skogar runt om i Stockholm. Varje vecka kommer publiken att bjudas in till processen i form av en öppen föreläsning och en öppen repetition. Förhoppningen är kunna presentera arrangemangen för livepublik om än begränsad. Digitala alternativ kan bli aktuellt. Mer om dessa aktiviteter i nästa nyhetsbrev.
 
Det konstnärliga team som skapar »Kvinnor och skog« är:
 
Koreograf: Hagar Malin Hellkvist Sellén
Dansare: Pernille Holden & Marianne Kjærsund
Kostym- och maskdesigner: Linda Gonçalves
Kompositör och ljuddesigner: Cicely Irvine
Ljusdesigner: Elisabeth Kjeldahl Nilsson
Scenograf: Toni Tora Botwid (praktikant från Stockholms Konstnärliga Högskola)
Producent: Minttu-Maria Jäävuori
 
Premiär den 12 november på Turteatern i Stockholm.
 
»Kvinnor och skog« är en samproduktion med Turteatern och Norrlandsoperan och produceras med stöd av Kulturrådet, Stockholms stad och Konstnärsnämnden i samarbete med Skeppsholmsstudion.
 
Följ processen med verket löpande på MHS instagram (@hagarmalinhellkvistsellen).
 
MHS medverkar på Riksteaterns Scenkonst 21 med några olika programpunkter knutna till »Kvinnor och skog«. Scenkonst 21 äger rum digitalt den 7 – 10 maj. Mer info kommer! 
 
Bättre folks turné framflyttad
 

Nypremiären av »Bättre folk« på Dansens Hus i Stockholm i mars ställdes in liksom turnén under året med Dansnät Sverige. Otroligt måna om att publiken ska få möta detta verk flyttas nu produktionen fram en tredje gång. Alla inblandade blickar framåt och längtar till en nypremiär på Norrlandsoperan i Umeå i januari 2022 följt av en turné med Dansnät Sverige till Gävle, Linköping, Malmö och Jönköping.

TURNÉDATUM


21 januari 2022 Nypremiär Umeå, Norrlandsoperan
22 januari 2022 Umeå, Norrlandsoperan
1 februari 2022 Gävle, Gävle teater
3 februari 2022 Linköping, Sagateatern
5 februari 2022 Jönköping, Kulturhuset Spira
8 februari 2022 Malmö, Dansstationen
Läs mer om »Bättre folk« HÄR.
 
Istället för att husera på Dansens Hus med »Bättre folk« nu i mars fick MHS möjligheten till en intensiv arbetsvecka på Lilla scenen med sitt solo »20 queera år med MHS«. »Bättre folk« kommer inte tillbaka till Dansen Hus under nästa år, däremot bjuds Stockholmspubliken på en urpremiär där av ett nytt verk hösten 2022. Hör mer om allt detta i samtalet mellan Dansens Hus Andrea Redmer och MHS som spelades in den 18 mars i år. Länk till intervjunhttps://dansenshus.se/digi/qna/
 
Flottarkärlek utvald till Scenkonstbiennalen
 

»Flottarkärlek« är utvald till årets semidigitala Scenkonstbiennal. Så här lyder Scensveriges urvalskommités motivering: "Av flottarnas berättelser skapar aktörerna på scenen ett spänningsfält mellan identitet, naturromantik, intimitet, svett och doften av vått timmer. Tyngd och sävlighet bildar ett långsamt malande, som vore verket snidat i björk med morakniv. Hagar Malin Hellkvist Sellén manar fram ett landskap av arbete och minnen som förflyttar publiken till en specifik dåtid samtidigt som tankarna känns ytterst samtida.”
 
»Flottarkärlek« samproducerades med Norrlandsoperan där verket hade sin urpremiär 2019.
 
»Flottärkärlek« är obönhörligen ett verk som ska upplevas live så det kommer inte ges en streamad version under Scenkonstbiennalen. Istället låter Scensverige filmskaparen Mette Aakerholm Gardell göra ett koreorafporträtt av MHS som presenteras i samband med Stolt Scenkonst i augusti. 
 
20 queera år med MHS
 

I år firar MHS 20 år som koreograf och i solot »20 queera år med MHS« bjuds publiken in till en iscensatt betraktelse av två decenniers arbete. Det blir en kväll där MHS placerar sig själv på scenen och gör både en koreografisk tillbakablick och framåtblick.
»20 queera år med MHS« äger rum den 16 och 17 december på MDT i Stockholm.

 
Det konstnärliga teamet som skapar verket:

Koreograf/medverkande: Hagar Malin Hellkvist Sellén
Kostymdesigner: Amanda Hedman Hägerström (praktikant från Stockholms Konstnärliga Högskola)
Ljusdesigner: Maria Ros
Producent: Minttu-Maria Jäävuori
 
Mentorskap
 

Under hela 2021 fortsätter MHS sin mentorskapssatsning »Mentormåndagar med MHS«. Det är ett koncept där MHS erbjuder yrkesverksamma eller studerande inom scenkonst möjlighet att boka in sig för mentorsamtal en måndag i månaden. I höstas hade MHS även en öppen utlysning av två årslånga mentorskap. De utvalda scenkonstnärerna som hon är mentor åt under 2021 är Britta Kiessling och Miriam Röstlinger Goldkuhl.
 
Syftet med de olika mentorprojekten är att bidra med kunskaps- och erfarenhetsförmedling, nätverk, ett samtalsforum och inte minst ett utvecklande och stärkande av enskilda konstnärsskap och därmed scenkonstfältet. Samtalen är konstnadsfria och genomförs just nu digitalt.
Datum för vårens resterande mentormåndagar är den 12 april och den 10 maj. Boka genom att maila mentor@malinhellkvistsellen.se
 
Hagar Malin Hellkvist Sellén
 
Hagar Malin Hellkvist Sellén/MHS har verkat som koreograf i snart tjugo år och är en stark feministisk och queer röst inom svensk samtidskoreografi. Hennes arbete utforskar koreografi som en kroppslig och språklig praktik och omformulerar gränserna för vad som är möjligt. MHS intresserar sig för kropp, identitet och marginaliserade avsnitt i vår historia och samtid. Verksamheten är baserad i Stockholm.

Bland MHS verk kan nämnas »Flottarkärlek« (2019), »Parveln« (2017), »Missionären« (2016), »Jag minns dig som du var då« (2014), »Inom rimliga gränser« (2010), »Rosa löften« (2008), »Bättre folk« (2006) och »Dom ger tanken kropp« (2003). Verksamheten stöds 2021 av Kulturrådet, Stockholms stad och Konstnärsnämnden.