Nyhetsbrev 2 - 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Prenumerera | Dela | Facebook | Instagram
OS-kval och EM i Brottning
 
Sverige skickar en stark trupp till OS-kvalet i mars med den trefaldige olympiern Sofia Mattsson i spetsen. En månad senare är det dags för EM och förhoppningvis får vi se våra OS-klara brottare; Alex Kessidis och Henna Johansson slåss om medaljerna. Nedan följer datum och hålltider för mästerskapen.
 
18-21 mars, Europeiska OS-kvalet, Budapest, Ungern
Två OS-platser finns i potten vilket innebär att man måste ta sig till final för att kvala in till Tokyo.
 
Damernas kval avgörs den 19 mars. 11:00 - kval till kvartsfinal. !18:00 - Semifinaler, vid svensk vinst i semifinalen så har Sverige fått en kvotplats till OS). Truppen: Jonna Malmgren 50 kg, Sofia Mattsson 53 kg, Johanna Lindborg 57 kg
 
Herrarnas kval avgörs den 20 mars. 11:00 - kval till kvartsfinal. !18:00 - Semifinaler, vid svensk vinst i semifinalen så har Sverige fått en kvotplats till OS).Truppen: Ardit Fazljija 60 kg, Daniel Soini 67 kg, Zakarias Berg 87 kg, Pontus Lund 97 kg
Finaler och bronsmatcher avgörs den 20 mars för damerna och den 21 mars för herrarna men dessa har ingen påverkan på kvotplatserna.

Här hittar du alla anmälda brottare till OS-kvalen.
 
21-25 april EM i Warszawa, Polen
Truppen till EM är ännu inte uttagen men våra OS-klara brottare: Alex Kessidis och Henna Johansson har EM som en del i deras OS-planering.
 
Tävlingsupplägget ser ut som följande varje dag: 11.30-15.30: kvalomgångar fram till kvartsfinal. Samt återkval för att nå en bronsmatch. 16.45-17.45: Semifinaler. 18.00-21.00: Final och Bronsmatcher
21 april, Damer: kval till semifinaler: 50-55-59-68-76kg
22 april, Damer: återkval, final och bronsmatcher: 50-55-59-68-76kg. Damer: kval till semifinaler: 53-57-62-65-72kg
23 april, Damer: återkval, final och bronsmatcher 50-55-59-68-76kg. Herrar, kval till semifinaler: 55-63-77-87-130kg
24 april,Herrar, återkval, final och bronsmatcher 55-63-77-87-130kg. Herrar: kval till semifinaler: 60-67-72-82-97kg
25 april, Herrar, återkval, final och bronsmatcher: 60-67-72-82-97kg
 
6-9 maj, OS-kval ”Last chance”, Sofia, Bulgarien
Hela världen gör upp om de sista två OS-platserna. En finalplats krävs för att få en OS-plats till Sverige. Damerna brottas om OS-platserna den 7 maj.Start: 11:00 kval till kvartsfinal. Semifinaler: 19:00
Herrarna brottas om OS-platserna den 8 maj.Start: 11:00 kval till kvartsfinal. Semifinaler: 19:00 Ingen brottare är ännu inte uttagen till OS-kvalet.
 
30 dagar av Wresfit Challenge - finalutmaning den 16 mars
 
Wresfit Challenge är en del av Tillsammans för fler i rörelse #tillsammansförflerirörelse och varit igång sedan den 15 februari. 
Dag 30 infaller den 16 mars med en finalutmaning. Ni hittar den på Instagram @wresfit.

Utmaningarna har varit många, olika och leverats av världsmästare, personer i och kring landslagen, representanter från utvecklingslagen och parabrottningprojektet och framför allt från våra klubbar runt om i landet. Ett fantastiskt uppslut kring målet att motivera till motion hemma och att leverera Wresfit som online-träning.
Tillsammans för fler i rörelse har bidragit med priser till tre deltävlingar som Wresfit Challenge följare har tävlat om. De mest insprirerande inläggen har vunnit ett par airpods. 


Behöver du komma igång med din träning hemma, ligger alla utmaningarna på instagram @wresfit.
 
 
Foto: Petter Arivdson, Bildbyrån
Johanna blir hockeytränare
 
Text: Cege Berglund

Mitt uppe i förberedelserna för den olympiska kvalturneringen har Europatrean Johanna Lindborg blivit – ishockeytränare!
Nej, Johanna ska inte lära ut tekningsteknik eller power play, men hon har blivit fysansvarig för Helsingborgs Hockey Club, som har herrlag i division 1 och nystartad tjejverksamhet.
- Jag har aldrig spelat hockey, medger 22-åringen, men jag är väldigt tänd på den här uppgiften. Min egen fystränare, Anders Lindsjö, är med i klubben och jag hoppas vi kan bidra.

Sommaren 2019 fick Johanna hålla i klubbens fyspass och sedan har hon hoppat in från och till. Nu blir det på fastare grund, så det är ingen tvekan om att den uppåtsträvande klubben har varit nöjd med Johannas insatser.
Hon kommer att arbeta nära tränarna och vara på plats i största möjliga utsträckning. Men Johanna går inte och slöar i onödan. Hon pluggar biomedicin i Malmö och känner sig säker på att klara den verksamheten också.
- Jag har inga tankar på att prioritera bort något, säger hon.

Hockeyklubben har förståelse för att hon, som hårdsatsade elitidrottare, inte kan vara ständigt närvarande. Närmast väntar OS-kval, som blir den största turneringen på väldigt länge.
- Jag är väldigt taggad, garanterar hon. Jag vill såklart till Tokyo i sommar!
 
Tränarutbildning i Parabrottning
 
Svenska brottningsförbundet har inlett ett samarbete med Parasportförbundet Sverige för att kunna erbjuda kurser och utbildningar till brottningsföreningar som vill erbjuda Parabrottning till medlemmar som inte tidigare haft möjlighet att träna pga. funktionsnedsättning.

Parasportförbundet har hittills utbildat sju tränare i olika brottningsföreningar under 2020. Nu är nästa tillfälle här. Det kommer ske digitalt och under en kväll i april.

Utbildningen heter Parasport och Ledarskap och innehåller bland annat kunskaper om hur en parasportledare bör arbeta, om utmaningar, kommunikatioin och samverkan kring ledarskapet.  Efter kursen får alla ett kursintyg som godkänns av en utbildare inom Parasportförbundet.

Kontakta cem.celepli.atci@brottning.rf.se för att anmäla dig.
 
 
Utbildningar uppskjutna
 
Tyvärr har vi på grund av regeringens restriktioner och allmänna råd från FHM tvingas skjuta upp datum för alla utbildningar som skulle gått under mars månad. Alla anmälda deltagare ska ha fått mail om detta. Inga nya datum är satta, men meddelar anmälda deltagare så snart vi har gjort det. Brottning Grund i Göteborg är planerad till 8 maj.
Anmälan är öppen till samtliga utbildningar.

Vi håller ned maxantalet deltagare för att anpassa oss efter allmänna råd och restriktioner, men det finns fortfarande några platser kvar.
Gå in och anmäl er.
BG Karlskrona 
BG Stockholm 
BG Eslöv
BG Göteborg 8 maj
Brottning Fortsättning Helsingborg
Brottning Fortsättning Arboga 
 
Vill ni ha en utbildning i ert distrikt, kontakta malin.kjebon@brottning.rf.se

Nya maxbelopp för Projektstöd Utbildning
Vi vill påminna om att kursavgifter för våra tränarutbildningar har ändrats och i och med detta även maxbeloppet ni kan söka per deltagare och utbildning. 
Maxbeloppet för Brottning Grund är 1700 kr / deltagare (kursavgift + utbildningswebb) 
Brottning Fortsättning, 3500 kr / deltagare (kursavgift + utbildningswebb).
 
Summering av Digitalt möte om tävlings- och lägerrestriktioner
 
Tisdagen den 9 mars höll SBF en öppen informationsträff om tävlings- och lägerrestriktioner med fokus på landslagsverksamheten. SBF:s Sportchef Zakarias Tallroth och tävlingsansvarig Leonard Östlund höll i mötet.
Nya restriktioner och konsekvenser
Inledningsvis gick man igenom SBF:s riktlinjer som uppdaterats utifrån restriktionerna som började gälla 1 mars. Riktlinjerna hittar man här.

Konsekvenser för U17-lagen
Just nu kan inte SBF bedriva någon landslagsverksamhet för dessa på grund av regeringens restriktioner och FHM:s allmänna råd, där varken tävling eller lägerverksamhet kan bedrivas för den ålderskategorin.
Uppmaningen till alla ungdomar är att hålla i gång träningen i möjligaste mån. SBF har som ambition att när väl läget förbättras, försöka få igång verksamheten så fort som möjligt. Deltagande på U17-EM är fortfarande väldigt ovisst och i dagsläget vet vi inte heller om UEM, som är planerat i juni, kommer kunna äga rum.

Konsekvenser för U20-lagen
U20-lagen är i samma sits som U17 då vi inte kan bedriva nationella läger och tävlingar för U20. Vilket bland annat innebär att JSM 1-2 maj kommer att ställas i.
Däremot finns det möjlighet för vissa U20-brottare som är över 18 år och tillhör nationell seniorelit, att delta på seniorsamlingar eller internationella samlingar då det klassas som yrkesmässig idrott. Här tittar SBF på möjligheterna att genomföra aktiviteter i april.
Definitionen av yrkesmässig idrott kan du läsa om här.
Avsikten är även här att kunna starta upp landslag och tävlingsverksamhet med kort varsel när läget förbättras, så alla juniorer uppmanas att hålla igång med träningen.
JEM är planerat i månadsskiftet juni-juli. I dagsläget finns inget datum för Nordiska Mästerskapen för ungdomar och juniorer.

Lägesrapport seniorlandslagen
SBF gick igenom nulägesrapporten för våra landslag som just nu förbereder sig för OS-kvalen 18-21 mars. Man berättade också om hur verksamheten fungerat under 2020/2021 och att man bedrivit landslagsverksamhet löpande från juni 2020.

Frågor
En fråga som dök upp var problemet med att ungdomar inte kunnat träna brottning och att det kan vara tufft att gå matcher mer kort varsel. SBF är medvetna att situationen sett olika ut för alla klubbar runt om i landet. Vissa har inte ens haft tillgång till lokal medan andra kunnat hålla igång sin verksamhet relativt enkelt. Detta har skapat väldigt olika förutsättningar.
SBF kommer inte skicka i väg brottare på mästerskap i sommar, om det inte har kunnat någon form av samling innan för att säkerställa att brottarna är väl förbereda. Dock har SBF kunnat se att Sverige klarat sig relativ bra jämfört med andra länder under pandemin när det gäller att kunna bedriva träning.

En annan fråga som hängde ihop med ungdomarnas träningsmöjligheter, var att klubbarnas olika förutsättningarna antagligen gjort att glappet mellan toppen och bredden blivit ännu större. Detta är ett problem som SBF också är medvetna om. Vi jobbar på olika modeller för en breddsatsning när vi kan återgå till en lite mer normal verklighet. Vi inser också att vi verkligen måste prioritera ungdomarna framöver för att hålla svensk brottning levande.

Vid frågor kontakta  Zakarias Tallroth ellerLeonard Östlund.
 
Påskbingo
 
BingoLottos Påskbingo har utvecklats till en riktig storkväll och blivit ännu ett viktigt redskap för Sveriges föreningar och klubbar.
Efterfrågan på lotter är stor vilket gör lotterna lättsålda och pengarna lättförtjänta. Dessutom har ni stor draghjälp av Folkspels massiva marknadsföring. BingoLottos Påskbingo syns i TV-reklam, utomhusreklam, i butiker och hos föreningar.
Kontakta Folkspels innesäljare på tel 0771-72 72 00 om du vill beställa lotter, komma igång med försäljning eller har andra frågor!
Länk till säljblad finner ni här