Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Mer engångsplast kan stoppas
 
Regeringen föreslår 17 olika ändringar i svenska lagar och förordningar för att införa EU:s engångsplastdirektiv. Vissa engångsplastprodukter förbjuds, utökade retursystem införs, liksom krav på att material ska kunna återvinnas och att nya produkter ska innehålla återvunnet material. Vidare införs nedskräpningsavgifter och ett insamlingssystem för fimpar.
 
Förslaget till implementering av EU:s direktiv om engångsplast är i bra, men det hade kunnat gå längre, skriver Avfall Sverige i sitt remissvar.
 
Brottslighet ska utredas
 
Nu startar en bred utredning för att granska omfattningen av brottsligheten på avfallsområdet. Det kan ses som ett komplement till den PM som regeringen nyligen skickat ut på remiss med förslag för att förhindra framtida avfallsskandaler.
Det är flera myndigheter som involveras och särskilt fokus läggs på att granska och förhindra organiserad ekonomisk brottslighet.

Läs mer
Samverkan ska ge mer hållbar konsumtion
 
Enligt ett nytt regeringsuppdrag ska Konsumentverket söka samverkan med samhällsaktörer som vill sprida och vidareutveckla information om miljömässigt hållbar konsumtion. Avfall Sverige hoppas kunna bidra i uppdraget.

Läs mer
”Låt energiåtervinning ingå i taxonomin”
 
Det finns många anledningar till att EU:s vägledning till gröna investeringar, taxonomin, ska inkludera energiåtervinning av avfall. Det menar nio branschorganisationer i ett gemensamt uttalande till EU, som även Avfall Sverige har ställt sig bakom.

Läs mer
Unikt samarbete synliggör kompetens
 
Nu tar Avfall Sverige, Sobona och Svenskt vatten nästa steg i samarbetet kring branschvalidering för ett antal yrken. Det gör det lättare att kartlägga och synliggöra den kompetens som finns hos medarbetarna, vilket underlättar både rekrytering och utbildning.

Läs mer
Låt kommuner bli en textil nyckelspelare
 
Avfall Sverige har nu lämnat sitt remissvar på utredningen om textil. Förslaget om ett producentansvar välkomnas, men en mer aktiv roll för kommunerna krävs för att det ska ge optimal miljö- och samhällsnytta.

Läs mer
EU:s batteriförordning välkomnas
 
Avfall Sverige anser det lämpligt att batterier regleras i en förordning. Det innebär att reglerna blir exakt lika inom EU och därmed skapas förutsättningar för fungerande återvinning i stor skala.

Läs mer i remissvaret
Sökes: bättre behållare för elavfall
 
Dagens insamlingsbehållare för elavfall innebär utmaningar för både arbetsmiljö och miljö. Nu har 24 kriterier identifierats, som ska användas som utgångspunkt när nya insamlingsbehållare utvecklas. Läs mer i rapport 2021:01 Framtidens insamlingsbehållare för elavfall på återvinningscentraler
 
Bästa metoderna för PFAS-rening
 
Samhällsekonomiskt sett kan det vara bättre att reducera de mest toxiska och miljöfarliga PFAS. Inom detta projekt har det tagits fram en metodik för att värdera reningskostnaden utifrån reduktion av toxiciteten. Läs mer i rapport 2021:02 Rening av PFAS-förorenat vatten från avfallsanläggningar
 
Vägledning till engångsfria evenemang
 
Ett nytt kontaktfritt pantsystem för flergångsmatlådor och -bestick har testats av fem kaféer och restauranger i Göteborg. Läs mer i rapport 2021:03 Vägledning för engångsfria evenemang. Pantsystem för glas och tallrikar
 
Nytt referensvärde för fossil andel i avfall
 
Beräkningar indikerar att andelen fossilt material i avfallet som energiåtervinns är högre än tidigare känt. Därför rekommenderas ett nytt nationellt referensvärde vid handel med utsläppsrätter. Läs mer i rapport 2021:04 Vidareutveckling av modell för beräkning av referensvärde PMC i avfall 
 
Justerat underlag för renhållningsordning
 
Kommunens avfallsansvar har ändrats och begreppet ”kommunalt avfall” har ersatt ”hushållsavfall”. Därför har nu ändringar gjorts i en tidigare rapport. Läs mer i Justeringsunderlag till Rapport 2017:1 Underlag för renhållningsordningens avfallsföreskrifter
Ny medlem
 
Swedlock: digitala lås, exempelvis till soprum, Halmstad  Läs merswedlock.com
 
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19-pandemin har Avfall Sverige beslutat att kurser, temadagar och konferenser tills vidare ska hållas digitalt. Somliga utbildningar måste vi dessvärre ställa in.
Vid årsmötet har du chansen att 
 
• Höra mer om högaktuella ämnen för avfallsbranschen
 
• Besöka Avfall Sveriges populära årsmötesutställning
• Mingla digitalt med branschkollegor
 
 
 
Två webbutbildningar pausas
 
Just nu pågår uppdatering av två av Avfall Sveriges webbaserade utbildingar:
• Svensk Avfallshantering – en introduktion
• Avfallskunskap för politiker – en introduktion

För tillfället kan du därför inte anmäla dig till just dessa. I juni 2021 beräknar vi kunna presentera dem i ny version med aktuellt innehåll och kunskapshöjande interaktiva övningar.
Spetsa din juridiska kompetens
 
Två kurser som rustar din organisation inför nya lagkrav 
 
Miljöprövning av avfallsverksamhet
 
När: 13–14 april

Vi går igenom tillstånds- och anmälningsplikt för de flesta avfallsanläggningar, själva tillståndsprocessen och tillståndet. Vi redogör för tillståndsprövningen i såväl länsstyrelse som i mark- och miljödomstol. Under kursen behandlar vi också förutsättningar för de flesta avfallsanläggningar: energiåtervinning, biologisk återvinning, deponier och återvinningscentraler.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallsplanering
 
När: 20–21 april

Gör avfallsplanen till ett bättre och mera aktivt verktyg i arbetet för ett hållbart samhälle. Här lär du dig också revidera en kommunal avfallsplan och vi tittar på Naturvårdsverkets förändrade föreskrifter. Högaktuella frågor är kommunens roller när det gäller fastighetsnära insamling av förpackningsavfall, insamling av returpapper samt förebyggande av avfall och återanvändning.

Läs mer och anmäl dig
 
Taxekonstruktion – principer och utformning
 
När: 24–25 mars

Kursen lär dig grundläggande förutsättningar för taxekonstruktion, taxans olika delar och hur du kan resonera vid utformningen av taxan, samt lagstiftningen kring avgifter. Vi varvar föredrag med praktiska exempel och övningar.

Läs mer och anmäl dig
Framtidens energiåtervinning
 
När: 21 april

Vi tar bland annat del av de senaste siffrorna kring befintlig och planerad kapacitet och får lära oss hur man kan allokera fossila utsläpp från energiåtervinning till producent- och konsumentledet .

Läs mer
Avfall Sveriges
årsmöte 2021
 
När: 1–2 juni

Hur ska vi skapa en hållbar avfallshantering på den nya politiska spelplan som nu håller på att skapas. Inspel från politiker, praktiker, forskare och författare. Dessutom blir det digital utställning med spännande nyheter.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallslagstiftning
 
När: 9–10 juni

Under våren revideras avfallslagstiftningen, vilket innnebär förändringar i det kommunala avfallsansvaret. Vi granskar nyheterna men också arbetsmiljökrav, rättspraxis, tillstånd, avfallstaxor och avfallsplaner.

Läs mer