Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Avfall Sverige vägleder kring nya ansvaret för returpapper
 
Om ett knappt år ska kommunerna överta insamling och återvinning av gamla tidningar, reklamblad och andra trycksaker. Avfall Sverige har nu sammanställt en vägledning kring såväl juridiken som logistiken och ekonomin.

I en promemoria ger Avfall Sverige en generell vägledning till reglerna om kommunalt ansvar för returpapper, reglering i avfallsföreskrifter, insamling av returpapper, återvinning av insamlat returpapper, försäljning, upphandling och avtal, markfrågor och informationsskyldighet för kommunen.
Webbinarium: Vägledning kring returpapper
 
Avfall Sverige bjuder in till ett webbinarium för att ge vägledning till hur kommunerna kan fullfölja sitt kommande ansvar för insamling och återvinning av returopapper. Den PM som nu publicerats utgör underlag för frågor och diskussion.
När: 16 mars kl 13–16

Läs mer och anmäl dig 
 
Ändrade kriterier för biogas välkomnas
 
Avfall Sverige ansluter sig till Energigas Sveriges remissvar om ändringar i föreskriften om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränsle. Ändringarna ses som positiva men föreningarna beklagar att de kommer efter det att regelverket börjat gälla.

Läs mer på energigas.se
Wetterberg: Jag är kommunkramare
 
Det senaste numret av Avfall och Miljö har tema Hållbar stad. Läs Gunnar Wetterbergs syn på kommunens roll för hållbarhet, om nya siffror kring källsorteringens kliimatnytta, den snyggaste miljöstationen och intervju med Ulrika Linder om hennes serie om ÅVC.

Läs tidningen på nätet
Ny medlem
 
Marklund Solution: konsultföretag som erbjuder skräddarsydda, hållbara energiaffärer, Västerås  
Läs merm-solutions.se
 
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19-pandemin har Avfall Sverige beslutat att kurser, temadagar och konferenser tills vidare ska hållas digitalt. Somliga utbildningar måste vi dessvärre ställa in.
Vid årsmötet har du chansen att 
 
• Höra mer om högaktuella ämnen för avfallsbranschen
 
• Besöka Avfall Sveriges populära årsmötesutställning
• Mingla digitalt med branschkollegor
 
 
 
Två webbutbildningar pausas
 
Just nu pågår uppdatering av två av Avfall Sveriges webbaserade utbildingar:
• Svensk Avfallshantering – en introduktion
• Avfallskunskap för politiker – en introduktion

För tillfället kan du därför inte anmäla dig till just dessa. I juni 2021 beräknar vi kunna presentera dem i ny version med aktuellt innehåll och kunskapshöjande interaktiva övningar.
Live-rådgivning om Avfall Webs biogasdel
 
När: 9 mars kl. 10–11.30

Under denna gratis digitala live-rådgivning går vi igenom de delar som som berör biogas, vi visar hur man importerar data från HBK-verktyget, ger lite tips&trix etc.

Anmäl dig senast 4 mars
Avfall Web – en fördjupning
 
När: 11 mars 9–11.30

Stort fokus ligger på den nytta kommunen kan ha av Avfall Web för uppföljning, analys, planering och jämförelser. Du får även tips kring inmatning och importfunktionen.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs inom energiåtervinning
 
När: tre dagar 15, 17 och 19 mars

Här ges nyanställd personal möjlighet  erfarenhetsutbyte och en ökad förståelse om hur du kan minska miljöpåverkan, öka vinsten från er panna och påverka säkerhetskulturen på din arbetsplats.

Läs mer och anmäl dig
Vägledning kring returpapper
 
När: 16 mars kl 13–16

Avfall Sverige bjuder in till ett webbinarium för att ge vägledning till hur kommunerna kan fullfölja sitt kommande ansvar. Det PM som nu publicerats utgör underlag för frågor och diskussion – se ovan.

Läs mer och anmäl dig
Taxekonstruktion – principer och utformning
 
När: 24–25 mars

Kursen lär dig grundläggande förutsättningar för taxekonstruktion, taxans olika delar och hur du kan resonera vid utformningen av taxan, samt lagstiftningen kring avgifter. Vi varvar föredrag med praktiska exempel och övningar.

Läs mer och anmäl dig
Miljöprövning av avfallsverksamhet
 
När: 13–14 april

Vi går igenom tillstånds- och anmälningsplikt för de flesta avfallsanläggningar, själva tillståndsprocessen och tillståndet. Vi redogör för tillståndsprövningen i såväl länsstyrelse som i mark- och miljödomstol.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallsplanering
 
När: 20–21 april

Gör avfallsplanen till ett bättre och mera aktivt verktyg i arbetet för ett hållbart samhälle. Här lär du dig också revidera en kommunal avfallsplan och vi tittar på Naturvårdsverkets förändrade föreskrifter.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallslagstiftning
 
När: 9–10 juni

Under våren revideras avfallslagstiftningen, vilket innnebär förändringar i det kommunala avfallsansvaret. Vi granskar nyheterna men också arbetsmiljökrav, rättspraxis, tillstånd, avfallstaxor och avfallsplaner.

Läs mer