Riksförbundet FUB:s nyhetsbrev för styrelser
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkommen till Styrelsenytt!
 
Mars 2021
 
Månadens utskick:
  • Imorgon öppnar FUB:s digitala konstutställning
  • Slutseminiarum för Volymen på max
  • Digital temadag – Skola och utbildning
  • Stort tack för ert bidrag till ett generöst statsbidrag
  • Info - När en medlem betalat avgiften till lokalföreningn
  • Tack alla som sparar med hjärtat!
  • Vårens nätverksträff - för anställda hos FUB:s lokalföreningar och länsförbund
  • Kognitiv tillgänghet i FUB
  • Tillgång till och utbildning i Microsoft Teams
  • Efterlysning: digitala aktiviteter
  • Tips - Kostnadsfria utbildningar från Volontärbyrån

fub.se/nyhetsbrev samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en utskriftsbar PDF-fil av detta nyhetsbrev (klicka på "Läs mer").
 
Imorgon öppnar FUB:s digitala konstutställning
 
Nu är det äntligen dags för den digitala konstutställningen att öppna. Det har kommit in jättemånga bidrag till tävlingen och det tycker vi är så roligt!

Från och med imorgon kan ni gå in på länken nedan och kolla in alla fina konstverk!


Länk för att läsa mer på FUB:s webbplats - Konsttävling
 
Slutseminarium för Volymen på max
 
Kom ihåg att anmäla dig till Volymen på max slutseminarium!
 
Den 23 mars kl 13:00 berättar projektledare, deltagare och andra gäster
om resultatet av Volymen på max och resan att starta upp Ung i FUB - FUB:s ungdomsnätverk.


Läs mer om slutseminariet - Klicka här!
 
Digital temadag – Skola och utbildning
 
Hur tycker du att skolan fungerar?
Får ditt barn den skolgång hen har rätt till?
Vilka skolfrågor är viktiga för dig?


Lördag den 17 april kl. 10:00-14:30 bjuder FUB:s skolkommitté in till en digital temadag för att berätta om arbetet och informera om aktuella skol-och utbildningsfrågor.

Daniel Östlund, fil dr, bitr. professor i pedagogik inriktning specialpedagogik och forskare, kommer medverka som föreläsare.

Det kommer också att vara ett gruppsamtal där syftet är att samla in dina erfarenheter och frågor om skola och utbildning.
 
Stort tack för ert bidrag till ett generöst statsbidrag
 
Varje år får Riksförbundet FUB ett generöst statsbidrag från Socialstyrelsen, som möjliggör vår verksamhet. För 2021 beviljade Socialstyrelsen Riksförbundet FUB 8 862 611 kronor i statsbidrag.

Underlaget till statsbidraget består av den verksamhet som Riksförbundet FUB bedriver, men också av det viktiga arbete som lokalföreningar och länsförbund utför. De årsredovisningar som årligen skickas in till oss av er i våra lokalföreningar och länsförbund utgör ett absolut nödvändigt underlag, likaså våra medlemmar.

Tack till er i våra lokalföreningar och länsförbund som gör all skillnad för vår målgrupp. Utan er finns inget FUB. Vi hoppas att ni fortsätter att bedriva en så pass bra och viktig verksamhet som ni gör, och att ni återigen lämnar in era fina årsredovisningar.

Vi på Riksförbundet FUB är så tacksamma över att ni finns, som gör jobbet lokalt och regionalt så att vi i kan göra det nationellt!

PS. Riksförbundet FUB har inte möjlighet att hjälpa till med digitala signaturer. Men har ni möjlighet att signera era årsredovisningar med hjälp av digitala signaturer istället för klassiskt fysiska, så är det en godtagbar metod för att samla in underskrifter och sådana underskrifter kommer att godkännas av våra revisorer. Med detta skrivet så fungerar klassiskt fysiska signaturer också hur bra som helst.
 
Info - När en medlem betalat avgiften till lokalföreningen
 
Har en medlem betalat sin medlemsavgift till lokalföreningen är det bäst att använda medlemmens OCR-nummer när du betalar avgiften till Riksförbundet. Då hamnar betalningen på rätt person direkt i systemet. Medlemsavgifter ska betalas till bankgiro 646-0729.

Här kan du se en kort film som visar hur du ser OCR-nummer i medlemssystemet.

Här kan du läsa mer om hur du använder FUB:s medlemssystem.
 
Tack alla som sparar med hjärtat!
 
Ett stort och varmt TACK till alla er som stödjer FUB genom att spara pengar i Swedbank Humanfond!
 
De FUB-föreningar som har Humanfonden-sparare får i år över en halv miljon kronor. Till Riksförbundets arbete blir det också över en halv miljon kronor. FUB är på plats tio av drygt 70 organisationer som får utdelning från sparandet 2020!
 
Vill din FUB-förening också ta del av pengarna? Uppmana medlemmar och vänner att spara i Humanfonden!
 
Vårens nätverksträff - för anställda hos FUB:s lokalföreningar och länsförbund
 
I april kommer vi att anordna nästa Nätverksträff. I dessa coronatider blir den dessvärre digital, men vi hoppas kunna erbjuda en fysisk träff till hösten.

Ett exakt datum och program för vårens träff kommer inom kort. Vi välkomnar därför alla förslag på innehåll, på så vis kan vi skräddarsy dagen så bra som möjligt efter era önskemål. 

Kom gärna med förslag så fort ni kan till vår föreningsutvecklare Attila Fabian: via mejl attila.fabian@fub.se, eller per telefon 070 035 88 90.
 
Kognitiv tillgänghet i FUB
 
Vi i FUB kan vara ett föredöme när det gäller delaktighet. Vi vill att så många som möjligt ska kunna förstå vad vi pratar om, vara med på aktiviteter och bidra med sina erfarenheter. Alla kan inte vara med på allt, men det kan alltid finnas något sätt för varje medlem att vara delaktig.

På FUB:s webbplats finns några sidor med info om hur vi inom FUB gör vår egen verksamhet mer tillgänglig. Låt dig inspireras och mejla gärna fub@fub.se och berätta hur ni gör i er förening, så vi kan fylla på med fler tips!

Missa inte undersidorna när du har klickat på länken nedan!
 
Faktaruta
Kognitiv och kommunikativ tillgänglighet handlar om att göra tillgängligt för den som har svårare att förstå, tänka och kommunicera. Kognition är ett ord för hjärnans arbete. Kommunikation är när vi delar information mellan varandra, eller mellan oss och omgivningen. Det gör vi på olika sätt. Med talat språk, teckenspråk, text, symboler eller foton till exempel.
 
Tillgång till och utbildning i Microsoft Teams
 
Visste du att varje person som är styrelseledamot i någon av våra lokalföreningar och länsförbund kan få Microsoft Teams helt gratis från oss i FUB (via Office 365)? Med hjälp av Microsoft Teams kan lokalföreningar och länsförbund ha digitala möten, förutsatt att varje mötesdeltagare har en smarttelefon eller en dator med kamera och mikrofon.

Riksförbundet FUB ställer gärna upp om någon lokalförening eller ett länsförbund vill ha en utbildning i Microsoft Teams. Utbildningen är grundläggande. I utbildningen går vi igenom hur Microsoft Teams fungerar och hur man kan bjuda in till Microsoft Teams-möten.

Intresserad av att få tillgång till Microsoft Teams? Eller av en utbildning i Microsoft Teams? Hör i så fall av dig till vår föreningsutvecklare Attila Fabian: via mejl attila.fabian@fub.se, eller per telefon 070 035 88 90.
 
Efterlysning: digitala aktiviteter
 
På Riksförbundets webbplats kommer det inom kort att finnas en ny sida med tips på olika digitala aktiviteter som sker runt om i landet som alla våra medlemmar kan ta del av! Det kan handla om digitala danser, quiz eller någon helt annan typ av digital aktivitet.

Har ni någon digital aktivitet på gång i er lokalförening som ni vill dela med er av till medlemmar runtom i hela landet? Mejla in all info om den digitala atktiviteten till sara.westfahl@fub.se

När den nya sidan på webbplatsen finns tillgänglig kommer vi att skicka ut info om det!
 
Tips - Kostnadsfria utbildningar från Volontärbyrån
 
Att leda frivilliga i föreningslivet
Den här utbildning är för dig som vill lägga grunden för eller utveckla arbetet med frivilliga i din förening. Här får du en genomgång av hur det ideella engagemanget ser ut i Sverige och varför människor väljer att engagera sig ideellt. Under utbildningen får du ta del av tips och metoder som kan vara till hjälp i arbetet med frivilliga.

När? Start den 13 april (Kursen är uppdelad på tre separata tillfällen.)
Var? På webben via Zoom
För vem? Ideella organisationer, stiftelser och trossamfund.


Anmälan - Klicka här!
Fånga engagemanget 
En utbildning om hur ni kan rekrytera fler till er förening. Detta är utbildningen för dig som vill engagera fler människor, få en ökad förståelse för varför människor engagerar sig ideellt och matcha detta med din förenings syften och mål. Vi kommer även att spana lite framåt i tiden och spåna kring hur vi tror det kommer att se ut i framtiden.

När? 17 april
Var? På webben via Zoom
För vem? Ideella organisationer, stiftelser och trossamfund.


Anmälan - Klicka här!
Inkludera fler i föreningslivet 
Under denna utbildning får du en introduktion till normer och normkritik relaterat till föreningslivet samtidigt som vi tittar närmare på begreppet mångfald och vad det betyder i just din förening. Detta är utbildningen för dig som aktivt vill arbeta med att nå nya målgrupper och synliggöra interna strukturer i din organisation. En inkluderande organisation har ett aktivt mångfaldsarbete och i den här utbildningen får du lära dig hur du går tillväga.

När? 16 mars (imorgon!)
Var? På webben via Zoom
För vem? Ideella organisationer, stiftelser och trossamfund.


Anmälan - Klicka här!
 
 
Följ oss i sociala medier! 
 
hej
Information om förenings- och styrelsearbete
Sara Westfahl, föreningsutvecklare/kommunikatör.
Tel: 08 - 508 866 54, e-post: sara.westfahl@fub.se.