Handeln med Spiltanaktien pågår 10-15 mars
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Spiltans substansvärde fastställt till 212,97 kr/aktie
 
Nytt substansvärde för Spiltanaktien inför aktiehandeln i mars är beräknat till 212,97 kr (-43,50 kr). Vid senaste substansberäkningen den 9 februari 2021, fastställdes substansvärdet till 256,47 kr per aktie. Kursen sattes då till 179 kr. Förändringen beror bland annat på kursnedgången i Paradox Interactive.

Mer information om substansvärdet och vilka bolag som ingår i Spiltans portfölj hittar du i den bifogade rapporten eller på vår sajt.
Handeln inleds onsdagen den 10 mars kl 09.00 och pågår till och med måndagen den 15 mars kl 16.00. Vi skickar ut information om kurs efter prissättningen torsdagen den 11 mars kl 16.00. För information om handelsregler och onsdagens aktiekurs, se Pepins hemsida.
 
Per H Börjesson: ”Med fler spelare ökar Paradox långsiktiga intjäningsförmåga”
 
För två veckor sedan kom Paradox Interactive med en rapport som inte motsvarade analytikernas förväntningar, vilket gav en kraftig nedgång i aktiekursen. Den som följer dataspelsbolaget vet dock att Paradox aldrig ger några prognoser.

Bolaget har hela tiden informerat om att resultaten mellan olika kvartal kommer att variera kraftigt, beroende på när nya spelsläpp inträffar. Samtidigt gäller det att komma ihåg att även utan nya lanseringar har Paradox en omfattande katalog av spel, med trogna spelare och stabila intäkter från tillhörande expansioner. Spelarbasen ökar hela tiden och under 2020 ökade antalet aktiva spelare med 25 %, till fem miljoner aktiva spelare. Vid utgången av fjärde kvartalet fanns det 18 miljoner registrerade konton hos Paradox, en ökning med 50 % jämfört med i fjol. Med fler spelare ökar bolagets långsiktiga intjäningsförmåga.

Bolaget har nu också nästan en miljard kr i spelinvesteringar i balansräkningen och dessutom 700 miljoner kr i kassan. Spiltan är en långsiktig ägare och vi ser därför fortsatt potential från framtida spellanseringar och expansioner samt de intäkter dessa kommer att resultera i. Hela rapporten och bokslutskommunikén kan du läsa här.

Per H Börjesson, vd Investment AB Spiltan
 
Spiltan planerar byta handelsplats – aktien ska kunna ägas via ISK
 
Många av våra aktieägare har efterfrågat möjligheten att investera i Spiltanaktien via ISK och kapitalförsäkring. Därför planerar vi nu för att göra det möjligt och på sikt byta handelsplats. Inget beslut är ännu taget, då vi just nu utvärderar olika alternativ. Som en del av denna process går vi över till IFRS, International Financial Reporting Standards.

Läs mer i artikeln på Realtid.
 
Sparpodden: "Rabatten i Spiltan kommer att minska"
 
I senaste avsnittet av Sparpodden diskuteras investmentbolag. Sparpodden diskuterar Spiltan 44 minuter och 47 sekuner in i avsnittet och gör prognosen att substansrabatten kommer att minska när bytet av handelsplats genomförs.

Sparpodden uppmärksammar även ett av våra större innehav,  investmentbolaget Byggmästare Anders J Ahlström. "Duktiga investerare" som "har visat att de både kan köpa och sälja i rätt läge" är några av omdömena. Vill du veta mer om bolaget kan du lyssna 41 minuter och 12 sekunder in i avsnittet.
 
Emissioner i Idun Industrier, Slitevind och XMReality
 
Under februari har Spiltan deltagit i riktade emissioner i Slitevind (7 Mkr) och XMReality (10 Mkr), som båda är noterade på First North.

Spiltan deltar också som ankarinvesterare med 30 Mkr i Idun Industrier i samband med deras kommande notering på First North. Idun investerar i marknadsledande onoterade svenska industribolag. Under 2020 var Iduns omsättning 680 Mkr med ett ebita-resultat på 81 Mkr, vilket motsvarar en marginal på 12 %. Inklusive helårseffekten för bolagets senaste förvärv var omsättningen 815 Mkr och ebita-resultatet 100 Mkr.

Vi har haft en relation med bolaget under flera år och ser fram emot den fortsatta aktieresan. Det är ett stort intresse inför noteringen och vill man teckna aktier i Idun behöver man ha ett konto hos Avanza. Här hittar du mer information om Idun Industrier och deras kommande notering.