Funktionshinderområdet behöver också ett kompetenslyft
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Funktionshinderområdet behöver också ett kompetenslyft
 
Levnadsvillkor och hälsa hos personer med funktionsnedsättning har utvecklas på ett fantastiskt sätt de senaste åren. Nu måste vi se till att kompetensen inom LSS-verksamheterna hänger med. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen
 
80 procent av kommunerna har anslutit  till Yrkesresan
 
Majoriteten av Sveriges kommuner är nu anslutna till Yrkesresan – konceptet för introduktion och kompetensutveckling i socialtjänsten. Hösten 2021 lanseras den första nationella yrkesresan, som riktar sig till medarbetare inom myndighetsutövning för barn och unga. Därefter planeras ytterligare fyra yrkesresor.
Är din kommun ansluten? Se karta på vår webb
 
Mer från SKR 
 
 
Fortsatt satsning på jämställdhet och kvinnofrid 2021-2023
SKR fortsätter sin satsning för stärkt jämställdhets- och kvinnofridsarbete i kommuner och regioner – med särskilt fokus på att motverka hedersrelaterat våld. Bland annat planeras en pilot om jämställdhetsintegrering i socialtjänsten i två län, och nio miljoner kronor går till regionala utvecklingsledare som stödjer kommunernas kvinnofridsarbete.
Satsningen stöds av regeringen
 
Nära vård i hemmet för äldre
Allt fler får vård och omsorg i sitt eget hem, de flesta är över 65 år och många har komplexa behov. Runt om i landet utvecklas arbetssätt och metoder för att erbjuda en trygg och säker vård hemma. SKR har tagit fram en skrift med lärande exempel som inspiration för utvecklingsarbete. 
Nära vård i hemmet
 
Råd för psykisk hälsa under corona – ny broschyr 
I tider av kris ökar risken för psykisk ohälsa. Nu finns en ny broschyr som kan delas ut i möten med invånare, brukare och klienter. Broschyren innehåller kontaktuppgifter och råd om hur man kan ta hand om sin psykiska hälsa och må bättre. 
Beställ upp till 300 exemplar kostnadsfritt
 
Förbered för brukarundersökningar 2021
Den 15 mars öppnar anmälan för deltagande i årets brukarundersökningar inom socialtjänsten. Samma dag bjuder SKR in till uppstartsmöten med information om genomförandet av undersökningarna 2021 och nyheter kring undersökningstjänsten.
Uppstartsmöte brukarundersökningar
 
Kurser och konferenser 
 
 
10 MARS
Socialtjänstens digitalisering – skandinaviskt erfarenhetsutbyte SKR och regeringen bjuder in till ett unikt tillfälle att utbyta kunskap om socialtjänstens digitalisering. Kommuner, staten samt myndigheter i Sverige, Norge och Danmark delar erfarenheter om samverkan, effektiva arbetssätt, informationssäkerhet och innovation.
Skandinaviskt erfarenhetsutbyte
 
16 MARS
Följ upp arbetsmiljön i coronatider
Socialtjänsten i Upplands Väsby har arbetat med olika metoder för att följa upp arbetsmiljön under pandemin. Under en kort dialogträff hör du mer om deras arbete och hur man kan fånga upp medarbetares oro.  
Uppföljning av arbetsmiljö
 
17 MARS
Vad händer kring IBIC?
Vilka slutsatser drar Myndigheten för vård och omsorgsanalys i sin utvärdering av IBIC? Vad är nytt i Socialstyrelsen uppdaterade vägledning? Och hur kan kommuner arbeta med systematisk individbaserad uppföljning med stöd av IBIC?
Individens behov i centrum, IBIC
 
22 MARS
Återhämtning – skapa förutsättningar på arbetsplatsen
SKR bjuder in verksamhetschefer och HR-experter till ett webbseminarium om återhämtning på arbetsplatsen med anledning av det ökade behovet och förändrade förutsättningar under pandemin.
Återhämtning
 
7 APRIL
Ett år med covid i äldreomsorgen
Vad kan vi lära av äldreomsorgens utmaningar och omställning under pandemin? Under en heldag lyfter vi lärdomar, erfarenheter och goda exempel tillsammans med kommuner, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och IVO.
Covid-19 i äldreomsorgen
 
21 APRIL
Aktuellt inom socialpolitik
Vilka statliga utredningar, nationella satsningar och förändringar i lagstiftning är på gång? Har pandemin överskuggat de utmaningar som tidigare stod högst på agendan? Under en heldag ger SKR en överblick över de mest aktuella frågorna för socialtjänsten på nationell nivå.
Aktuellt inom socialpolitik
 
23 APRIL
Socialtjänstens stöd till våldsutsatta – gör det skillnad?
Vilken nytta ger individbaserad systematisk uppföljning på kvinnofridsområdet? Och vad behöver verksamheten för att uppföljningen ska bli en naturlig del av arbetet? Välkommen till en inspirerande heldag om hur uppföljning kan bidra till kvalitetssäkring och utveckling av kommunens stöd för våldsutsatta. Systematisk uppföljning kvinnofrid
 
27 APRIL
Temadag om LVM-vården
SKR och SiS arrangerar webbsänd temadag där du lär dig mer om SiS uppdrag och innehållet i LVM-vården för personer med missbruk och beroende. Under dagen finns även möjlighet till dialog om hur kommuner, regioner och SiS kan samarbeta för att ge en god och sammanhållen vård och omsorg.
LVM-vården
 
27 APRIL
Familjehemmens dag
Under en webbsänd heldag lär du dig mer om familjevård och barn som är placerade i familjehem. Hur ser unga på sin placering? Vilka uppdrag och arbeten pågår nationellt? Och vilka lagändringar är aktuella just nu? Du får även ta del av familjehemmens perspektiv och kommuners arbete på området.
Familjehemmens dag
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Utvärdering av IBIC
Myndigheten för vård och omsorgsanalys har analyserat IBIC ur ett brukar- och organisationsperspektiv. Myndigheten rekommenderar bland annat mer stöd till kommunerna att dra nytta av IBIC, kvalitetsregister i hela socialtjänsten och stöd att utveckla verksamhetssystem som möjliggör systematisk uppföljning.
Rapport om IBIC
 
Ny rapport om återinskrivning bland sköra äldre
Att sjuka och sköra äldre återinskrivs kort efter en sjukhusvistelse är lika vanligt idag som för tio år sedan. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.
Återinskrivningar av multisjuka äldre
 
Förslag om nytt barnfridsbrott
Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att ett särskilt barnfridsbrott införs som gör det straffbart att utsätta ett barn för att bevittna brott i en nära relation. För att stärka barnens ställning utvidgas även uppdraget för den som är särskild företrädare för barn.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2021
 
Social dimension i Sveriges krisberedskapssystem
Röda Korsets rapport ”Människan i krisen” lyfter socialtjänstens roll som ett viktigt utvecklingsområde för svensk krisberedskap. Den 9 mars hålls ett seminarium om rapporten, där förste vice ordförande för SKR deltar.
Människan i krisen
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
sofia.karlsson@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00