Det nya intranätet ska få ett namn gör det enklare att hänvisa till - och roligare att relatera till. Skicka in dina förslag på namn senast fredag 12 mars.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nummer 3 2021
PÅSKEN
 
Kommunicera påskens budskap i coronatid
 
Foto Johannes Frandsén/IKON
Pandemin präglar hur vi kan fira påsk även i år. Färre besökare på gudstjänsterna, mer digitalt och påskens budskap får spridas i andra kanaler.
På intranätssidan för kommunikation hittar du:
  • länkar till de uppdaterade webbsidorna om stilla veckan och påsken
  • de digitala konserter och gudstjänster som sker i samverkan mellan stift och nationell nivå
  • material kring påsken på finska.
Sidan uppdateras löpande
 
Ett tips! Besök sidan regelbundet för att inte missa något.
Bland annat nyheter om bönewebben publiceras där inom kort.
DIGITALA MÖTESPLATSER
 
Digi-KOM 4 maj
 
Då ska den första digitala varianten av KOM-dagarna gå av stapeln. Vad Digi-KOM kommer att innehålla, det avslöjas längre fram.
 
Gör en intresseanmälan redan nu
 
så får du en påminnelse när det är dags att anmäla sig på riktigt. Mer information hittar du på intranätet. Hoppas du vill vara med och mötas digitalt i år!
 
Tänk på upphovsrätten vid digitala gudstjänster
 
Alla filmer vi publicerar på webben och i sociala medier ska textas. Det är en tillgänglighetsfråga. Men hur är det med psalmer, får de verkligen textas? Svaret är att du alltid får texta fria psalmer, men att du behöver be om tillstånd för att få texta skyddade psalmer och andra sånger. Det gäller oavsett kanal, och oavsett om du livesänder eller spelar in i förväg. Tillstånd får du genom att kontakta förlaget, textförfattaren eller så kan du skaffa en CCLE-licens som ger rätt att texta de sånger de förmedlar rättighet till.

På intranätet kan du läsa mer om upphovsrätt vid digitala gudstjänster och andakter.
 
Utvecklad digital arbetsplats
 
Nya gemensamma intranätet blir en integrerad del av Microsoft 365. Arbetet är igång och just nu pågår innehållsanalys och funderingar kring hur vi bäst nyttjar intranätet i relation till andra delar av Microsoft 365.
Nu kan du titta på inspelningen från det senaste webbinariet som hölls den 17 februari. Till och med den 12 mars kan du också passa på att skicka in förslag på namn till det nya intranätet.

Titta på webbinariet och läs om det nya gemensamma intranätet.
 
Föreslå namn på det nya intranätet
 
En viktig och rolig del av det nya intranätet kommer vara vad vi vill att det ska heta. Ett namn gör det enklare att hänvisa till - och roligare att relatera till. Skicka in dina förslag på namn senast fredag 12 mars.

Läs mer och lämna namnförslag till det nya gemensamma intranätet.
 
Anmälan är öppen för nya webbinarier
 
 
Digitala lunchseminarierna för 2021 har kommit igång och blivit mycket uppskattade. Varje tillfälle har samlat över 100 deltagare!

Hädanefter kallas de webbinarier och anmälan är nu öppen till ytterligare fyra:
  • 17 mars: Introduktion till vår grafiska profil - anmälan stänger kl 8 måndagen den 15 mars.
  • 24 mars: Mallverktyget (teams live event)
  • 14 april: Grafisk profil - inspirationspass
  • 21 april: Tips och trix i content studio (teams live event)
Nya anmälningsrutiner gör det enkelt att delta. Du får ett bekräftelsemejl med teamslänken till seminariet. Bokningen kan du då lägga direkt i din kalender.

Läs också intranätsnyheten om hur anmälan och tekniken utvecklats och förändrats.
 
Anmäl dig nu till digitala MR-dagarna!
 
MR-dagarna - dagarna om mänskliga rättigheter - arrangeras årligen.
De inplanerade dagarna i Uppsala i december blev uppskjutna pga Covid-19. De kommer nu istället att äga rum digitalt den 19-21 april.

På temat Mänskliga rättigheter – en fråga om var du bor? arrangeras över 100 programpunkter.

Svenska kyrkan är en av huvudarrangörerna till MR-dagarna och deltar tillsammans med Act Svenska kyrkan med flera spännande seminarier.

Boka din biljett på MR-dagarnas hemsida. Där hittar du också hela programmet och programtidningen.
 
Så var pandemiåret 2020 på Svenska kyrkans bloggportal
 
Vi lägger ännu ett år till handlingarna. Tillsammans har vi i alla fall åstadkommit ett imponerande innehåll på vår kära bloggportal. Bra jobbat, alla!

Topp tio mest lästa inlägg på bloggportalen 2020
KYRKOVAL
 
Hjälp att planera för covidsäkert kyrkoval
 
Valkansliet har sedan tidig höst samrått med Folkhälsomyndigheten. Vi har arbetat med att ta fram en handlingsplan för att vi ska kunna genomföra ett tryggt och covidsäkert kyrkoval i september.
TIll valnämnderna har valkansliet har skickat ut Utbildning, checklista och rutiner som finns på Svenska kyrkan intranät - Valwebben.
 
Skyddutrustning till vallokaler
 
Nationell nivå kommer också att bekosta skyddsutrustning och material till de som ska arbeta i val- och röstningslokaler. Mer information finns på valwebben.
WEBB
 
Ser vi blivande kyrkomusiker här?
 
År 2030 saknas omkring 700 kyrkomusiker runt om i Sverige.

För att öka intresset för yrkena kantor och organist, och sänka tröskeln till orgelmusik, lanserar Svenska kyrkan en nationell aktionsplan, Organister i framkant, som bland annat innehåller en intern resursbank.

För dej som kommunikatör finns en hel del tips och stöd att ta del av. Du hittar dem på intranätet.

Nationell aktionsplan och resursbank har fått en egen hemsida på
www.organisteriframkant.se.
INSAMLING
 
Testamenten är en gåva för framtiden
 
Nu finns det både tryckta och digitala annonser med information om möjligheten att testamentera till Act Svenska kyrkan. Du hittar dem i Content studio (CS) och en puff till sidorna om testamenten. Det finns också banners att ladda ner för dig som inte har CS.

På intranätet finns information om hur man testamenterar till Act Svenska kyrkan, svar på vanliga frågor och kontaktuppgifter till våra handläggare.
 
Paraplyet berättar om utlandskyrkan
 
Vill din församling hjälpa till att kommunicera om utlandskyrkan? Då kan du beställa det nya paraplyet i webbshopen. För 175 kronor får du ett tåligt och snyggt skydd mot regn och rusk.
Samtidigt stöttar du utlandskyrkans viktiga verksamhet utöver världen: Glöm inte att logga in i webbshopen!
 
Följ utlandskyrkans arbete på Instagram
 
Vill du ha nyheter om Svenska kyrkan i utlandet? Följ då kontot @utlandskyrkan på Instagram för nyheter, berättelser och vittnesbörd.
IKON 
 
Direktlänken från Edit news till Ikon tas bort
 
Det har varit möjligt att välja bilder till nyhetsbrevet via en direktlänk mellan Edit news och Ikon – se rödmakering i bilden. Denna koppling kommer att upphöra den 15 mars. Länkningen bygger på gammal teknik som inte längre fungerar.
 
Var inte orolig!
 
Du kommer fortfarande kunna illustrera ditt brev med bilder från Ikon! Du söker och hämtar bilder i Ikon och sparar dem i storlek för ”intranätet” i din dator. Därifrån laddar du upp dem till Edit News bildkatalog genom att klicka på Bläddra-knappen.

På personbilderna i Ikon står det för vilket ändamål bilden får användas. Kontrollera att innehållet i ditt nyhetsbrev överensstämmer med det.
 
Du har väl inte missat att det finns en ny samtyckesblankett
 
Samtyckesblankett för bild, film- och ljudupptagningar är uppdaterad. Den nya blanketten består dels av en blankettdel som den avbildade personen fyller i, dels en folder som personen behåller. Det förenklar hanteringen för blanketterna som ska arkiveras.
Vill du lära dig mer om hur du använder Ikon? Gå till Utbildningsportalen.
 
 
Kommunikations-konceptet
 
Basen för våra gemensamma satsningar och som inspiration till all kommunikation.
 
 
I och med att du prenumererar på det här nyhetsbrevet så behandlar vi dina personuppgifter. På www.svenskakyrkan.se/personuppgifter kan du läsa mer om hur kyrkokansliet hanterar personuppgifter och vilka rättigheter du har. Om du har några frågor efter att du har läst igenom informationen får du gärna kontakta vårt dataskyddsombud, e-postadress: kyrkokansliet.dataskyddsombud@svenskakyrkan.se