Viktig information om kyrkovalet för nomineringsgrupper och kandidater. Mer info finns också på https://www.svenskakyrkan.se/kyrkoval/for-nomineringsgrupper-och-kandidater
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Äntligen kyrkovalsår!
 
Den 9 mars öppnar Grupp- och kandidatsystemet för registrering av kandidater och valsedelsbeställningar. Men redan nu pågår arbetet runt om i landet bland nomineringsgrupperna med att hitta kandidater och samla in kandidatförklaringar, fundera över valsedelsbeställningarna och planering kring kampanjarbetet.
 
Samtidigt pågår en pandemi och det är svårt att förutse smittspridningen i samhället. I dialog med Folkhälsomyndigheten arbetar Valkansliet, tillsammans med stiften, för att se till att vi är väl förberedda så att vi kan genomföra ett säkert kyrkoval trots pandemin.
 
Lycka till med förberedelserna inför kyrkovalet 2021!

Valkansliet
En illustratition på ett almanacksblad som det står
Om Grupp- och kandidatsystemet
 
Det är nomineringsgrupperna som registrerar kandidater i Grupp- och kandidatsystemet. Det är också i Grupp- och kandidatsystemet som nomineringsgrupper gör valsedelsbeställningar.

Det går redan nu att registrera uppgifter om gruppen, lägga till företrädare och kontaktpersoner för de nomineringsgrupper som är, eller ska bli, registrerade på enheter som inte indelningsändras.
  • Mellan den 1 - 8 mars är Grupp- och kandidatsystemet stängt på grund av underhåll och inläsning av den nya valorganisationen.
     
  • Från den 9 mars är systemet öppet för registrering av kandidater och valsedelsbeställningar samt registrering av nya gruppbeteckningar.
     
  • Sista dag att anmäla kandidater, göra valsedelsbeställningar och anmäla nya gruppbeteckningar är den 15 april.
All information som riktar sig till nomineringsgrupperna finns samlad på Svenska kyrkans hemsida för kyrkoval.
 
Status vid nyregistrering av gruppbeteckning 
 
När en ny gruppbeteckning registreras i Grupp- och kandidatsystemet får gruppen status Ansökan behandlas i systemet tills vidare. Först när kyrkostyrelsen prövat frågor kring nya gruppbeteckningar på kyrkomötesnivå och stiftsstyrelsen prövat frågan om nya gruppbeteckningar på stiftsfullmäktige nivå kan nya gruppbeteckningar på kyrkofullmäktige nivå beslutas om (38 kap. 23 a §).
 
Detsamma gäller vid namnbyte av en redan registrerad gruppbeteckning.
 
Obs! Det går bra att registrera in kandidater och göra valsedelsbeställningar som vanligt trots att status i systemet står som Ansökan behandlas.
 
Om blanketter
 
Samtliga blanketter har flyttats till en egen sida på hemsidan. Blanketterna finns även på startsidan till Grupp- och kandidatsystemet.
Kandidatförklaringen
 
Den som ställer upp som kandidat i kyrkovalet ska skriftligen intyga detta. Blanketten för kandidatförklaring ska skickas i original till den som ska registrera uppgifterna i Grupp- och kandidatsystemet, dvs ombudet, företrädaren eller kontaktpersonen för nomineringsgruppen. Nomineringsgruppen skickar sedan kandidatförklaringarna till respektive stiftsstyrelse. Blanketterna ska då vara sorterade i den ordning som kandidaterna ska stå i på listan.

Den som kandiderar i flera olika val ska lämna sitt tillstånd för vart och ett av dessa val. Detta kan med fördel göras på en och samma blankett genom att kryssa för de val kandidaten ställer upp i. Det finns dock inget som hindrar att man använder en blankett per val och kandidat, om man föredrar det. Det viktiga är att kandidaten gett sitt medgivande för respektive val som han/hon avser att ställa upp i och att det tydligt framgår i vilken ordning kandidaterna ska stå när blanketten/blanketterna skickas in till stiftsstyrelsen. 
Underlag för registrering kontaktperson/företrädare
 
Innan någon utses till uppdrag som kontaktperson eller företrädare ska den som utser personen säkerställa att personen har tagit del av information om vad uppdraget innebär och hur hans eller hennes personuppgifter kommer att behandlas av Svenska kyrkan. Personen godkänner skriftligen att han eller hon har godkänt att åta sig uppdraget genom att skriva under blankett: Underlag kontaktperson alternativt: Underlag för företrädare.
 
Den underskrivna blanketten ska finnas hos nomineringsgruppen och behöver inte skickas in till stiftsstyrelsen, men ska efter förfrågan från stiftsstyrelsen eller kyrkostyrelsen kunna visas och styrka att förutsättningarna ovan är uppfyllda.
 
 
Fel länk i e-postutskick för nyregistrerade uppdrag!
 
Just nu skickar Grupp- och kandidatsystemet ut en felaktig länk till inloggningen i Grupp- och kandidatsystemet vid nyregistrering av ett uppdrag. Det kommer att vara rättat tills vi öppnar systemet den 9 mars igen. Den korrekta adressen är: https://www.svenskakyrkan.se/kyrkoval/for-nomineringsgrupper-och-kandidater
 
 
Kostnader valsedlar
 
I nyhetsbrev nr 2 informerade vi om kostnader för valsedlar för kyrkovalet 2021 enligt nedanstående:

Valsedelskostnaden för tryck av valsedlar för kyrkovalet 2021 är 63 kr inklusive moms per 1000 valsedlar samt 450 kr inklusive moms per upplaga. Tänk på att kostnad för frakt tillkommer.
 
Illustration av ett coronavirus med texten covid-19 coronavirus
Kyrkovalet och coronapandemin
 
Redan i september, ett år innan kyrkovalet, inledde vi arbetet med att säkra ett tryggt kyrkoval med anledning av coronapandemin. I samverkan med Folkhälsomyndigheten och kontakter med Myndigheten för kris och samhällsberedskap och Valmyndigheten har vi följt utvecklingen noga. Vi behöver säkerställa att kyrkovalet inte bidrar till en ökad smittspridning i samhället. Samtidigt behöver vi se till att alla som vill, har möjlighet att rösta.

Vår utgångspunkt nu är att ta höjd för att smittspridningen kan se ut som den gör idag, även om vi alla har förhoppningar om att vaccineringen ska ha genomförst innan hösten och bidragit till en lägre smittorisk. Det innebär att vi tar fram rutiner och checklistor för alla som arrangerar kyrkovalet.
 
 
E-utbildning för nomineringsgrupperna
 
Valkansliet har tagit fram en e-utbildning för nomineringsgrupperna. Det är en e-utbildning som beskriver regelverk och viktiga datum för nomineringsgrupperna samt innehåller en skärminspelad manual för Grupp- & kandidatsystemet. Du hittar e-utbildningen via länk på webben.
Antal röstberättigade utifrån 2022 års indelning
Under vecka 8 kommer vi att publicera en rapport med antal röstberättigade per den 16 januari 2021 översatt till 2022 års indelning. Den kan användas för att beräkna summan för valsedelsbidrag och antal valsedlar. Rapporten är uppdelad per kontrakt, valområden och församlingar och nås via kyrkovalets hemsida
 
 
 
Leveransadresser till valnämnder
 
I början av mars publiceras en rapport med leveransadresser till valnämnder för underlag till valsedesbeställningar. Rapporten är uppdelad per valnämnd.
9 mars öppnar Grupp- och kandidatsystemet för registrering av kandidater och valsedelsbeställningar.

15 april stänger Grupp- och kandidatsystemet för anmälan av grupper och registrering av kandidater.
Vänd er i första hand till ert stift för hjälp och stöd i arbetet med att registrera kandidater, handhavande av kandidatförklaringar, beställningar av valsedlar mm
Uppdaterade kontaktuppgifter finns på webben
 
Nomineringsgrupper på kyrkomötesnivå kan vända sig till valkansliet för frågor genom att maila kyrkoval@svenskakyrkan.se.

Har ni frågor om något av Svenska kyrkans gemensamma IT-system, kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
Mer information för nomineringsgrupper finns på: svenskakyrkan.se/kyrkoval/for-nomineringsgrupper-och-kandidater. Sidorna uppdateras och fylls på allt eftersom.
Kyrkostyrelsen/Valkansliet i Uppsala, 751 70 Uppsala
Besöks/leveransadress: Sysslomansgatan 4, växel: 018-16 95 00