Nyhetsbrev om LSS från Riksförbundet FUB
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nytt om LSS!
 
Mars 2021
 

I månadens Nytt om LSS: 
  • Uttalande om vaccinationsvilja hos LSS-personal
  • Arbetskläder inom omsorgen - En kartläggning av hur arbetskläder tillhandahålls, hanteras och finansieras
  • Skrivelse från FUB/Svenska Downföreningen angående Astra Zenecas vaccin mm.
  • Ny information om årets statliga pengar till habiliteringsersättning
  • Centrala myndigheters regleringsbrev för 2021
  • Nationell informationskampanj om vaccination mot covid-19
  • 9 mars: webbinarium med presentation av FUB:s nya rapport om god man och förvaltare
  • Utbildning om FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning
  • Funktionsrätt Göteborgs projekt ”Tyck till” - om klagomålshantering inom SoL och LSS
  • Nytt stödmaterial från Socialstyrelsen för bostad enligt LSS och daglig verksamhetmed anledning av covid-19
  • Information om vaccination mot covid-19 på Folkhälsomyndighetens webbplats
  • Downs syndrom med på Socialstyrelsens uppdaterade riskgruppslista
  • Enkät från Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare om god man
På vår webbplats samlar vi alla våra nyhetsbrev.
Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en PDF-fil av nyhetsbrevet som går bra att skriva ut (klicka på "Läs mer").


Länk till nyhetsbreven på vår webbplats
 
Uttalande om vaccinationsvilja hos LSS-personal
 
Efter att Riksförbundet FUB har nåtts av signaler om att personal i LSS-verksamhet tvekade inför att vaccinera sig mot covid-19, gjorde Riksförbundet ett uttalande den 11 februari.

Riksförbundet betonade vikten för chefer att ge information om vaccination (från säkra källor) till sin personal. Och att en vaccination också skyddar dem man ger stöd till i LSS-verksamheten.


"FUB kommenterar: LSS-chefer måste informera om att vaccin är viktigt" - Klicka här!
 
Arbetskläder inom omsorgen
- En kartläggning av hur arbetskläder tillhandahålls, hanteras och finansieras
 
Socialstyrelsen har på uppdrag av regeringen följt upp hur arbetskläder tillhandahålls, hanteras och finansieras i de verksamheter inom omsorgen som omfattas av Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2015:10) om basal hygien i vård och omsorg.

Frågan om arbetskläder inom LSS-verksamhet väcker många tankar och minnen hos en del om institutionstiden, inte minst när all personal har likadana kläder och kommunens eller den privata utförarens logotyp är väl synlig. Frågan om arbetskläder har dock ställts på sin spets under covid-19 pandemin.

Länk till Socialstyrelsens kartläggning - Klicka här!
 
Skrivelse från FUB/Svenska Downföreningen angående Astra Zenecas vaccin mm.
 
Riksförbundet FUB och Svenska Downföreningen skickade den 4 februari en gemensam skrivelse till Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. Vi framförde att vuxna med Downs syndrom borde få tillgång till det effektivaste vaccinet mot covid-19. Vi hänvisade till tidigt åldrande hos personer med Downs syndrom och en kraftigt förhöjd risk för att bli allvarligt sjuk eller avlida i covid-19. FUB har även framfört att personer med Downs syndrom, utan LSS-insatser, behöver räknas in i fas 2, i stället för fas 3.

Länk till skrivelsen från FUB/Svenska Downföreningen - Klicka här!
 
Ny information om årets statliga pengar till habiliteringsersättning
 
Som vi har skrivit om i tidigare nyhetsbrev, kan kommunerna rekvirera extra statligt stöd till habiliteringsersättning även i år. Rekvireringsinstruktionerna kommer på Socialstyrelsens hemsida i början av mars, men redan kan man läsa följande:

Utbrottet av covid-19 har medfört att personer som deltar i daglig verksamhet kan vara hindrade att delta i verksamheten. Det kan bero på egen sjukdom eller sjukdom bland personalen. Det kan även bero på att kommunen med anledning av risken för smitta inte har möjlighet att erbjuda daglig verksamhet eller inte kan erbjuda verksamheten i den omfattning som normalt bedrivs.
För att bemöta detta ändras villkoren för bidraget vilket innebär att bidraget får användas till att betala ut dagpenning även om ingen verksamhet kan erbjudas eller att de som annars skulle delta i daglig verksamhet enligt LSS inte kan närvara på grund av smittorisk.
Med andra ord – dags att kontakta de ansvariga i din kommun så att ingen av våra medlemmar går miste om den extra utbetalningen de har rätt till!

Mer information finns här
 
Centrala myndigheters regleringsbrev för 2021
 
Regeringen beskriver i regleringsbrev till centrala myndigheter, till exempel vilket mål och uppdrag myndigheten har och hur mycket pengar den får använda från statens budget. Regleringsbreven uppdateras löpande under året. Samtliga brev publiceras på Ekonomistyrningsverkets webbplats.

Kansliets intressepolitiska grupp har gjort en sammanställning av innehållet i regleringsbreven för Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg, IVO, Inspektionen för socialförsäkringen, IFS, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. I sammanställningen har vi tagit med uppdrag som specifikt rör FUB:s målgrupp.
 
Regleringsbrev - Socialstyrelsen
 

Sammanställning av innehåll i Socialstyrelsens regleringsbrev 2021 - Klicka här!
 
Regleringsbrev - Arbetsförmedlingen
 
 
  • Bedömningar av förekomst av funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåg
    Det första uppdraget är förmodligen ett svar på den omfattande kritiken som AF:s kodningssystem har fått från hela funktionsrättsrörelsen. Under 2015 minskade AF antalet koderna för att förenkla arbetsförmedlarnas arbete, men resultatet blev så urvattnat att de nuvarande koderna inte längre säger något om en persons stödbehov.
  • Utreda dubbla behov hos arbetssökande med funktionsnedsättning (som medför nedsatt arbetsförmåga) och annat modersmål än svenska
    Det andra uppdrag är ett steg i rätt riktning vad det gäller att få bättre kunskap om personer med funktionsnedsättning som har ett annat modersmål än svenska. Kunskap om gruppens olika behov är mycket bristfällig vilket ytterligare försvårar vägen till ett arbete.
  • Uppdrag att följa upp anvisningarna till Samhall
    Definitionen för prioriterade grupper vid anvisningar till SamhallDessa två uppdrag som är kopplade till Samhalls verksamhet som har fått mycket kritik under senare år för utestängning av personer som ingår i Samhalls kärnuppdrag, i synnerhet FUB:s målgrupp som erbjuds arbete inom Samhall i mycket mindre utsträckning än tidigare.
 
Regleringsbrev - Inspektionen för vård och omsorg (IVO)
 

IVO ska redovisa hur myndigheten följer upp att brister i LSS-boenden åtgärdas. IVO ska också redovisa hur resultat av myndighetens inspektioner återförs till kommunerna och vilken uppföljning som görs av kommunernas åtgärder.
 
Regleringsbrev - Försäkringskassan och Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) 
 
 
Regeringen har i 2021 års regleringsbrev gett både Försäkringskassan och Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) uppdrag kring personlig assistans.

Försäkringskassan har fått i uppdrag att redovisa indikatorer för assistansersättningen, som ska följa utvecklingen av antalet brukar, timmar, kostnader och antalet avslag. Redovisningen ska också innehålla en analys om anledningar till avslag.

ISF har fått i uppdrag att analysera timschablonen inom assistansersättningen. ISF ska kartlägga hur timschablonen används för kostnader för bland annat lön, arbetsledning, kompetensutveckling och arbetsmiljö.
 
Nationell informationskampanj om vaccination mot covid-19
 
Folkhälsomyndigheten ska tillsammans med Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ta fram en nationell informationskampanj om vikten av att vaccinera sig mot covid-19. Kampanjen beräknas komma i gång under mars. Socialstyrelsen som ansvarar för att informationen når särskilt utsatta grupper, kallade till ett möte där Riksförbundet FUB medverkade. FUB lyfte vikten av tillgänglig information samt att enhetschefer har ett ansvar att informera sin personal (se ovan). FUB efterlyste även att information om att gode män inte är behöriga ställföreträdare när det gäller hälso- och sjukvårdsåtgärder och därför inte kan ta beslut om vaccination för sin huvudman. Se mer information nedan! 
 
9 mars: webbinarium med presentation av FUB:s nya rapport om god man och förvaltare
 
Juristen och forskaren Torbjörn Odlöw har tillsammans med FUB skrivit rapporten ”Kunnig, engagerad och tillgänglig – om rollen som ställföreträdare för vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning”.

Den 9 mars kl. 18-20 kommer Torbjörn presentera innehållet i rapporten och förbundsjurist Julia Henriksson kommer berätta om FUB:s ställningstaganden.

Mer information finns här
 
Utbildning om FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning
 
Socialstyrelsen har tagit fram en ny utbildning om FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Den vänder sig till personal inom funktionshindersomsorgen och visar hur konventionen om rättigheter kan användas praktiskt i arbetet.

Mer info om utbildningen på Socialstyrelsens webbplats - Klicka här!
 
Funktionsrätt Göteborgs projekt ”Tyck till” - om klagomålshantering inom SoL och LSS
 
"Vilka behov behöver klagomålshanteringen möta, både som verktyg i kvalitetsarbetet och som mekanism för enskilda att göra sin röst hörd?"

"Vilka problem och dilemman kan identifieras i det system som finns idag?"


Dessa frågor togs upp på ett intressant webbinarium den 18/2, om projektet ”Tyck till” i Funktionsrätt Göteborgs regi.

Länk för att se webbinariet finns på Funktionsrätt Göteborgs webbplats - Klicka här!
 
Nytt stödmaterial från Socialstyrelsen för bostad enligt LSS och daglig verksamhet med anledning av covid-19
 
Socialstyrelsen har uppdaterat sitt stödmaterial för LSS-bostäder med anledning av pandemin och tagit fram ett helt nytt stödmaterial som gäller daglig verksamhet. Materialet gick på snabbremiss till Riksförbundet FUB, som hade möjlighet att komma med synpunkter.

Länk till det uppdaterade stödet till LSS-bostäder - Klicka här!

Länk till stödet för daglig verksamhet - Klicka här!
 
Information om vaccination mot covid-19 på Folkhälsomyndighetens webbplats
 
Folkhälsomyndigheten har en hel del information om vaccination mot covid-19 på sin webbplats. Där finns både faktablad och korta filmer som riktar sig till personal i vård- och omsorg och allmänheten:

Länk till informationsmaterial på Folkhälsomyndighetens webbplats - Klicka här!

Länk till informationsmaterial på Folkhälsomyndighetens webbplats för personer med intellektuell funktionsnedsättning - Klicka här! 
 
Downs syndrom med på Socialstyrelsens uppdaterade riskgruppslista
 
Socialstyrelsen har den 24/2 uppdaterat sin lista över de grupper som löper störst risk att drabbas av särskilt allvarlig sjukdomsutveckling vid insjuknande i covid-19.

Vuxna med Downs syndrom finns nu med på listan med följande motivering: ”Ett hälsotillstånd som tydligt kan kopplas till ökad risk har visat sig vara Trisomi 21 (Downs syndrom). (…) Den ökade risken bestod även då hänsyn i beräkningen togs till BMI, förekomst av medfött hjärtfel och kroniska sjukdomar. Sannolikheten för att sjukhusvård krävs var fyrfaldigt ökad och sannolikheten för död vid covid-19 var tiofaldigt ökad. Risken för allvarligt sjukdomsförlopp för dem med Trisomi 21 ökar med stigande ålder och speciellt över 40 års ålder.”.

Länk för att läsa mer - Klicka här!

Riksförbundet FUB och Svenska Downföreningen kommer med anledning av detta skicka ytterligare en skrivelse till Folkhälsomyndigheten, där vi bl.a. kommer kräva att samtliga vuxna med Downs syndrom ska räknas in i vaccinprioriteringens fas 2. I nuläget ingår endast de som har LSS-insatser i fas 2.
 
Enkät från Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare om god man
 
FUB sitter med i referensgruppen för projektet Rätt att delta - med en ställföreträdare. Projektet ska göra det tydligare vad en god man ska hjälpa till med, ge förslag på hur man kan samarbeta med sin gode man och ta fram utbildningar och material.

Det finns två enkäter, en för dig som har god man och en för dig som är anhörig till en person som har god man.

Enkäterna går att besvara via internet, telefon, e-post och på papper.

Länk till enkäten - Klicka här!
 
Intressepolitisk samordnare
Eva Borgström
Tel: 08 - 508 866 31
E-post: eva.borgstrom@fub.se