Nyhetsbrev nr.3 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkomna till SKR:s nyhetsbrev om medborgardialog!
 
Extra nyhetsbrev!
Här kommer ett extra nyhetsbrev där vi vill puffa för vår senast podcast samt rätta en felaktig länk till MUCF:s utbildning.

Vi lyfter också
Ett av våra lärande exempel från orten Mörsili Åre kommun
Skåneförslaget
Några internationella nyheter

BOKA IN!Demokratidagen 2021!  som blir digital och kommer att delas upp på två halvdagar den 14 och 15 april. Vi återkommer med inbjudan i början på 2021-

OBS! Våra mailadresser: fnamn.enamn@skr.se  
Lena Langlet, Anders Nordh, Main Svanberg, Nils Munthe, Anna-Lena Pogulis
 
SKR: Demokratiresan en podcast - avsnitt 35 Politiska mötesformer
I veckans avsnitt av Demokratiresan pratar vi med Helan Linde, förbundsjurist SKR, och Martin Lidhamn, handläggare SKR, om vad som krävs för att man ska kunna delta på distans i ett region- eller kommunfullmäktige.
 
Vilka möjligheter och utmaningar finns men den nuvarande lagstiftningen på området?
 
Vi får också höra preliminära resultat från den enkät som kommunerna och regionerna svarat på, om hur det har funkat under det senaste året med att hålla möten på distans för de förtroendevalda.
 
Länk till Demokatiresan avsnitt 35
 
MUCF - Utbildning: Civila samhället i samhället
Välkommen till en utbildning där du som tjänsteperson inom offentlig eller ideell sektor får fördjupad kunskap om det civila samhället och redskap att använda i ditt dagliga arbete. Högskoleutbildningen på 7,5 poäng ges av Ersta Sköndal Bräcke högskola i samverkan med MUCF. Kursen startar den 5 maj och sista anmälningsdag är den 2 april.

Mer information på MUCF:s hemsida
 
Region Skåne: Skåneförslaget – ny kanal för medborgarkontakt
Regionstyrelsen har beslutat att införa ett e-förslag som ger skåningarna möjlighet att lämna förbättringsförslag digitalt. Nu finns det på plats här på skane.se.
– Jag är övertygad om att skåningarna har massor med idéer på hur Skåne och Region Skåne kan bli bättre. Med Skåneförslaget kan alla invånare i Skåne på ett enkelt sätt lämna förslag till Region Skånes politiker, samt kommentera och rösta på lagda förslag, säger Annette Linander (C), 1:e vice ordförande regionstyrelsen.

Länk till Skåneförslaget
 
SKR: Lärande exempel - Komplex medborgardialog bygger broar mellan invånarna i Mörsil
Av orten Mörsils cirka 900 invånare är 30 procent utrikesfödda. På senare tid har negativa ”rykten” kopplade till ortens nyanlända invånare spridits på bland annat sociala medier. För att ta reda på bakgrunden har Åre kommun genomfört en omfattande medborgardialog med frågan: Hur vill vi leva tillsammans i Mörsil?
 
Från november 2019 till och med juni 2020 intervjuade medarbetare från kommunens Inflyttarservice 70 personer – boende, företagare, förtroendevalda och tjänstemän – med koppling till Mörsil.
 
Länk till lärande exempel om Mörsil i Åre kommun
 
Scotland: Local and national government reaffirm commitment to 1% PB target
PB Scotland is delighted that local and national government in Scotland have reaffirmed their commitment to meeting the target that 1% of local authority budget be decided by communities through participatory budgeting.

Mer information på PB Scotlands hemsida
 
People Powered: Online Course: How to Start a Climate Assembly
Citizens’ climate assemblies or panels are one of the latest innovations in using public participation to address climate change. In this online course, participants will learn key lessons from climate assemblies in the UK, Poland, and France.

Länk till mer information om On-line kursen, How to Start a Climate Assembly 
 
Redaktör
Anders Nordh
fornamn.efternamn@skr.se
08-452 74 35
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se