Februari 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Vad gör SKR för att stötta regioner och kommuner under pandemin?
 
Under våren arrangerar SKR flera webbseminarium för att stötta HR och verksamhetschefer under pandemin.

Kollegialt stöd – hur kan verksamhetschefer/HR-experter skapa förutsättningar?
Den 4 mars arrangerar SKR ett webbseminarium om kollegialt stöd, som kan användas för att förebygga och hantera psykisk ohälsa och sjukfrånvaro. Forskare inom ämnet deltar under webbseminariet och goda exempel från kommuner och regioner presenteras.
Kollegialt stöd

Dialogträff i coronatider – uppföljning av arbetsmiljön under pandemin
Den 16 mars bjuder SKR in till en kort dialogträff i coronatider. Under denna dialogträff diskuteras frågor kring arbetsmiljön och hur vi kan fånga upp medarbetares oro under pandemin.
Dialogträff i coronatider


Återhämtning – hur kan verksamhetschefer/HR-experter skapa förutsättningar?
Den 22 mars arrangerar SKR ett webbseminarium om återhämtning på arbetsplatsen med anledning av det ökade behovet och förändrade förutsättningar under pandemin. Forskare inom ämnet deltar under webbseminariet och goda exempel från kommuner och regioner presenteras.
Återhämtning


Utmattning och PTSD – hur kan verksamhetschefer/HR-experter förebygga och fånga upp medarbetare?
Den 14 april arrangerar SKR ett webbseminarium om utmattning och PTSD. Forskare inom ämnet deltar under webbseminariet och goda exempel från kommuner och regioner presenteras.
Utmattning och PTSD


Vägen tillbaka – vad gör vi efter pandemin för att främja psykisk hälsa på arbetsplatsen?
Den 5 maj arrangerar SKR ett webbseminarium som fokuserar på tiden efter pandemin. Vad händer när vi återgår till ”det nya normala”? Forskare inom ämnet deltar under webbseminariet och goda exempel från kommuner och regioner presenteras.
Vägen tillbaka
 
Stödlista för psykisk hälsa i kristid
 
Under pandemin har stödlistor för psykisk hälsa tagits fram av initiativet Kraftsamling för psykisk hälsa. Syftet är att samla råd och tips för att skapa en bättre psykisk hälsa i kristid. Nu finns det även material anpassat för HR och chefer, till exempel vägledningar, reflektionskort och checklistor.
Stödlistan
Stödlista för HR och chefer
 
Beställ broschyren Råd för psykisk hälsa
 
Utifrån arbetet med stödlistan har det tagits fram en broschyr med råd om hur du kan ta hand om din psykiska hälsa och må bättre. Det finns även tips på var du kan vända dig i stunder när livet känns svårt eller om du behöver någon att prata med. Organisationer/kommuner och regioner har möjlighet att beställa upp till 300 exemplar av broschyren kostnadsfritt.
Broschyr: Råd för psykisk hälsa
Beställ broschyren
 
Webbsändningar/webbinarier 2021
 
Sociala investeringar
SKR och RISE Social & Health Impact Center bjuder in till en digital heldagskonferens den 12 mars om sociala investeringar. Lärdomar från Sveriges första sociala utfallskontrakt och andra exempel kommer presenteras.
Sociala investeringar

Nära vård och rätt stöd till psykisk hälsa – Vägen in
Den 16 mars arrangerar SKR ett webbseminarium som syftar till att ge erfarenhetsutbyte kring Vägen in till primärvården vid lättare psykisk ohälsa i utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (SOU 2017:01).
Nära vård

Existentiell hälsa – från teori till praktik
Den 17 mars arrangerar SKR ett webbseminarium om existentiell hälsa. Seminariet syftar till att sprida kunskap och ge exempel på hur samtalsgrupper kan stärka den existentiella hälsan för patienter och personal.
Existentiell hälsa

Elevhälsobaserade modeller
Den 24 mars arrangerar SKR webbseminariet Elevhälsobaserade modeller. Syftet med seminariet är att presentera resultat från en kartläggande litteraturöversikt samt pilotprojektet ”Elevhälsobaserad modell för första linjen” .
Elevhälsobaserade modeller

Familjehemmens dag 
Save the date. Tisdagen den 27 april anordnas för första gången en nationell familjehemmens dag av SKR och Socialstyrelsen. Familjehemmens dag planeras att genomföras varje år på samma datum för att uppmärksamma familjehemmens viktiga roll för barn som behöver stöd. Mer information kommer i nästa nyhetsbrev och på SKR:s hemsida.
 
Verktyg och tips 
 
 
BRIS utbildar om Teaching Recovery Techniques (TRT)
Den 13-15 april utför BRIS en utbildning om TRT. Syftet med utbildningen är att ge deltagarna kunskap och verktyg att, inom ramen för den egna verksamheten, starta och genomföra TRT-stödgrupper för barn och unga som flytt till Sverige från krigs- och katastrofdrabbade områden.
TRT-utbildning, BRIS
 
Ökad risk för död i Covid-19 vid svår psykisk sjukdom
Personer med allvarlig psykisk sjukdom löper kraftigt ökad risk att dö i Covid-19. Det visar en ny studie vid Umeå universitet och Karolinska institutet. Bland äldre är andelen som avlidit på grund av Covid-19 nästan fyra gånger så stor för dem med allvarlig psykisk sjukdom jämfört med psykiskt friska i samma ålder.
Ökad risk för död i Covid-19 vid svår psykisk sjukdom, Umeå universitet
 
NSPH:s konferens Visa vägar 2021
Den 7 maj arrangerar NSPH halvdagskonferensen Visa vägar 2021 för brukarinflytandet. Konferensen är avgiftsfri och vänder sig till alla som är intresserade av brukarorienterat utvecklingsarbete för att förbättra vård- och stödverksamheter inom psykiatrin och socialpsykiatri.
Visa vägar 2021, NSPH
 
Redaktör
Malin Vallentin Harman
malin.vallentinharman@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
Uppdrag Psykisk Hälsa
www.uppdragpsykiskhalsa.se