Nyhetsbrev 1 - 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Prenumerera | Dela | Facebook | Instagram
Wresfit Challenge - utmaningen har börjat
 
Måndagen 15 mars startade Wresfit Challenge, 30 utmaningar i 30 dagar, vart du än befinner dig.
Anta den, bli en del av gemenskapen.

Våra Wresfitklubbar och landslagsstjärnor kommer att presentera ett kort wresfit-pass varje dag. Det kommer vara en varierad och utmanande online-träning.
Det kan vara ett kort träningspass, tips på övningar eller fysiska utmaningar. De kan utföras på en mindre yta, individuellt, med partnern, ett barn eller varför inte tillsammans med hunden.

Alla utmaningar kommer publiceras på Instagram och Facebook via @wresfit. Men man kan också hitta utmaningarna via en webbläsare: https://www.instagram.com/wresfit

Wresfit Challenge är en del av Tillsammans för fler i rörelse #tillsammansförflerirörelse 
För att motivera alla lite extra att bli en del av #WresfitChallenge och kommer att vi ha tre tävlingar under utmaningsperioden.
Dela dina WresfitChallenge-pass på instagram, i din story eller som ett inlägg. Tagga in #tillsammansförflerirörelse och #Wresfitchallenge samt @wresfit  och var med och tävla om Airpods-hörlurar.
Var tionde dag utser vi en vinnare som på bästa sätt genomfört våra pass med kreativitet och inspiration. Och vi gör det i samarbete med Tillsammans för fler i rörelse.
 
Lilla Fyrstads avgörs den 20 mars
 
Förutsatt att nuvarande restriktioner och allmänna råd inte förändras till det sämre, kommer Lilla Fyrstads att genomföras som tänkt. 
Sex lag på tjejsidan och tio lag på killsidan är anmälda. 
Tjejsidan består av två grupper, där ettan och tvåan i respektive grupp går till riksfinal.
Killsidan är indelad i tre grupper där gruppettorna går till riksfinal. Nytt för i år är att tvåorna i respektive grupp kommer att få göra upp om den sista finalplatsen i "Andra chansen".
Tävlingens upplägg är anpassat med hänsyn till allmänna råd och restriktioner. Mer om Lilla Fyrstads kan ni läsa här.
 
Datum satta för flera utbildningar
 
Nu har vi satt datum på flera av Brottning Grund-utbildningarna och på Brottning Fortsättning i Helsingborg. Datum kommer inom kort för Brottning Grund i Göteborg och Brottning Fortsättning i Arboga. Men det går bra att anmäla sig dit redan nu. 

Vi håller ned maxantalet deltagare för att anpassa oss efter allmänna råd och restriktioner, men det finns fortfarande några platser kvar.
Gå in och anmäl er, sista anmälningsdatum för Brottning Grund är 1 mars och för Brottnings Fortsättning HBG 15 mars.

BG Karlskrona 13 mars
BG Stockholm 14 mars
BG Eslöv 14 mars
BG Göteborg april, datum kommer inom kort.
Brottning Fortsättning Helsingborg 27-28 mars
Brottning Fortsättning Arboga datum kommer inom kort.

Om situationen med Covid-19, regionalt eller nationellt, kräver att vi måste skjuta fram satta datum, meddelar vi detta via mejl till er som anmält er. 
 
Vill ni ha en utbildning i ert distrikt, kontakta malin.kjebon@brottning.rf.se
 
Projektstöd 2021
 
Förutsatt att återrapport om medel sökta 2020 är inskickad och godkänd, är det fritt fram att söka projektstöd för 2021. 
De olika kategorierna ni kan söka från och maxbelopp för varje område är följande;

Utbildning
Förutom för våra egna tränarutbildningar Brottning Grund och -Fortsättning kan ni söka även för att gå exempelvis SISU:s Grundutbildning för tränare och - Fortsättning för tränare.
Maxbeloppet för Brottning Grund är 1700 kr (kursavgift + utbildningswebb). Brottning Fortsättning, 3500 kr (kursavgift + utbildningswebb). Medel för de andra utbildningarna kan ni söka efter att ha kontaktat oss innan ni söker.

Föreningsmiljö
Stödet är till för att utveckla eller implementera nya tränings- och tävlingsformer för åldern 13-20 år. Ett exempel kan vara Wrestfit, där även ungdomar har möjlighet att delta. Det kan också användas till att utveckla föreningsmiljön så att de upplever den som trygg, välkomnande och inkluderande. Maxbeloppet är 5000 kr. 

Bibehållen verksamhet med anledning av Corona
Kategorin finns kvar under 2021 och gäller fortsättningsvis för att klubben ska kunna bibehålla så mycket verksamhet som möjligt under perioden då restriktionerna från Folkhälsomyndigheten som rör idrottsrörelsen/eller som påverkar idrottsrörelsen gäller. Klubbar som sökt stödet 2020, kan söka igen. Maxbelopp 10 000 kr.
De klubbar som arrangerar Treklubbsmöte, kan söka ytterligare medel, dock max 3000 kr.

Tränarforum
Planeras en träff i höst. Information och upplägg kommer senare.
 
Uppskattat Treklubbsmöte i Solna
 
Under helgen arrangerades kanske Sveriges första Treklubbsmöte i AIK Brottnings nya lokal i Solna. Deltagande föreningar var AIK, BK Athén och Huddinge BK, med totalt 30 brottare födda 2007-2012.

Isak Selder från arrangörsklubben AIK sammanfattar dagen med ett ord,
- Succé! Bra stämning och fantastiska matcher, inte minst med tanke på att där många av brottarna gjorde sin första tävling någonsin. Alla ledare hjälptes åt med att få ihop arrangemanget, som blev lyckat från början till slut. Ungarna frågar redan efter nästa tillfälle så nu är det bara att börja planera in nya datum!

Cem Atci från Huddinge BK tillägger,
- Jättebra tillfälle att förbereda barnen på "riktiga" tävlingar. Vi såg glöden och glädjen i barnen när de fick chansen att gå matcher, oavsett vinst eller förlust. Definitivt något vi vill fortsätta med och vi rekommenderar starkt andra klubbar att testa konceptet.

Är ni intresserade av att arrangera ett Treklubbsmöte? Här finns mer information.
Ta gärna kontakt med tävlingskonsulent Leonard Östlund leonard.ostlund@brottning.rf.se för att gå igenom förutsättningar och hitta ett bra upplägg. 
 
Från Policy till praktik - rapport om hur sexuella övergrepp inom idrotten hanteras
 
Forskningsrapporten har gjorts av Susanne Johansson på GIH. 
I den görs en genomlysning av de tio största barn- och ungdomsidrotternas åtgärder mot sexuella övergrepp mot barn och ungdomar.
Inom idrottsrörelsen råder nolltolerans mot all form av mobbning, trakasserier, hot, våld och övergrepp. Trots det är idrotten inte alltid en trygg plats.
– Tystnadskulturen behöver brytas och kunskapen öka om de gråzoner som kan skapas i idrottens många förtroende- och beroenderelationer, både för att förebygga och hantera händelser som inträffar. Till att börja med behöver idrottsförbunden erkänna att sexuella övergrepp kan förekomma och förekommer – även i deras egen idrott, säger Susanne Johansson.
De tio förbund som ingår i rapporten är fotboll, innebandy, ridsport, simidrott, gymnastik, tennis, ishockey, handboll, basket och friidrott. Initiativet till studien är taget av RF som även finansierat den. Syftet är att bidra till att stärka idrottsrörelsens arbeta för att skapa trygga idrottsmiljöer, framförallt för barn och ungdomar. Läs mer om rapporten i RF:s nyhet här.
 
Härlig start på olympiska säsongen
 
med två turneringssegrar
 

Text: Cege Berglund

Brottaråret 2021 fick bästa tänkbara start för de svenska brottarna, vars stora mål för året förstås är de uppskjutna olympiska spelen.
Sofia Mattsson var först ut när hon vann Frankrikes Grand Prix och Alex Kessidis toppade Zagrebs Grand Prix bara någon dag senare.

Tjejernas förbundskapten Sara Eriksson Dikanda hade med sig tre brottare till Frankrike och alla landade på prispallen. Johanna Lindborgs och Jonna Malmgrens tredjeplatser ger förhoppningar för fortsättningen, men allra mest imponerade Sofia Mattsson. Hon besegrade till och med regerande världsmästaren Jaccara Winchester från USA!
- Sofia hade kontroll på hela matchen, hade 5-0 och fick till slut 7-4,  berättar Sara. Hon visade jättefin form.

Viktklassen var 53 kilo, med två kilos övervikt, och det är just den klassen som gäller för Sofia i OS. Winchester är världsmästare i 55, har tidigare gått i 57, och tänker vara 53-kilosbrottare i olympiska spelen.

Sofia har inte vunnit någon internationell turnering sedan sommaren 2019, men verkar ha använt det ofrivilliga coronauppehållet på rätt sätt.
- Hon har tagit hand om kroppen, gett allting den tid som behövs och den gångna perioden har gjort henne gott, konstaterar förbundskaptenen.
Herrarna kom hem med fem medaljer från Zagreb och Sverige blev faktiskt nästa bästa nation där. Niklas Öhléns finalplats innebar ett verkligt genombrott, men allra bäst lyckades förstås Alex Kessidis, som i 82-kilosfinalen slog Tysklands Hannes Wagner.
- Det gick så bra det kunde ha gått, tycker Alex. Konkurrensen var hyfsat hård, det blev en bra första tävling och brottningen var stabil.

Han har, som så många andra, lidit av att inte kunna tävla som han önskat.
- Men jag var aldrig nära att lägga ner verksamheten och tröstar mej med att det varit värre om jag varit äldre, förklarar han. I allra värsta fall blir det inget OS förrän 2024 och det klarar jag att vänta på.

I sommarens OS ska han tävla i 77 kilo, men han tänker inte banta förrän då. Kanske blir det viss toppning till Europamästerskapen, men annars fortsätter Alex att öka på styrka och kondition.
Ett glädjeämne är frånvaron av skador.
- Jag kan inte minnas när jag var skadad senaste, även om det alltid blir lite skavanker, säger han, och så får det gärna fortsätta..