Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
I Gymnasieantagningens nyhetsbrev samlar vi aktuella händelser och information som rör Gymnasieantagningen Storsthlm. I detta nummer kan du bland annat läsa om yttrande- och beslutshanteringen, hur mottagande skolor kan planera för nästa läsår och om nya elevkategorier.
aktuellt
Dags för nästa etapp!
 
Karin Soffiantini-Yildiz. Foto: Bengt Säll. 
I måndags kväll stängde ansökningswebben för den första valperioden. Hela 29 552 ungdomar sökte till gymnasiet och 331 ungdomar till gymnasiesärskolan och fler sökande tillkommer under omvalsperioden. De senaste veckorna har en del elever haft inloggningsproblem, men dessa kunde tack och lov lösas innan ansökan stängdes. Vi är dessutom extra glada att systemet klarade belastningen de sista timmarna innan systemet stängde, något som både nya och gamla antagningssystemet tidigare har haft problem med. Stort tack till alla studie- och yrkesvägledare som hjälpte eleverna att göra sitt gymnasieval i god tid!

Nu påbörjas nästa intensiva fas i arbetet, när yttrande- och beslutshanteringen tar över stafettpinnen. Förra veckan bjöd Gymnasieantagningen in till årets digitala beslutsfattarträff och 45 beslutsfattare från nästan alla kommuner deltog för att få den senaste informationen. Nytt för i år är att varje kommun erbjuds en egen workshop för beslutsfattare för att ge ytterligare stöd i arbetet. Därutöver är det full fart med att registrera alla externa ansökningar från olika delar av landet, göra kontroller och simuleringskörningar.

Vi går mot ljusare tider, både årstidsmässigt och systemmässigt. När ansökningswebben öppnar på nytt den 15 april, kommer ännu fler stabiliserande åtgärder av Indra att ha hunnits med. Det ser vi fram emot!

Karin Soffiantini Yildiz,
Tf chef Gymnasieantagningen
AVLÄMNANDE SKOLA
Kolla nuläget på dina elevers val
Som studie- och yrkesvägledare är det många saker att ha koll på. Har dina elever sökt till gymnasiet? Har de behörighet? Behöver du ladda upp några blanketter för att styrka deras behörighet?

I Indra finns "Nulägeslistan" som visar den avlämnande skolan hur deras elevers ansökan ser ut i nuläget. Det går att filtrera listan på vilka elever som är obehöriga till alla sina val, elever som ej sökt till gymnasiet, elever som söker utanför regionen samt elever som är aktuella för introduktionsprogram.

Här får du en bra översikt över dina elever och ser vilka som kan behöva göra ändringar i sin ansökan. Kontrollera val som är utanför länet, så att utbildningen och skolan verkligen finns att söka till. Påminn dina elever om att sist i sin ansökan gardera med val med goda marginaler att antas.

Kontrollera elevers val i nulägeslistan (Indra-manualen)
AVLÄMNANDE SKOLA
Så laddar du upp blanketter i Indra
Blanketterna är det underlag som styrker elevens behörighet i antagningsprocessen. Det gäller bland annat val till utbildningar med specialpedagogisk verksamhet och val till introduktionsprogram som erbjuds för enskild elev.

Vissa blanketter ska laddas upp i februari redan och några i mars. Håll koll på den särskilda tidplanen för blanketterna!

Det är studie- och yrkesvägledaren på den avlämnande skolan som kontrollerar sina elevers val och identifierar vilka val som kräver att en blankett bifogas till elevens ansökan. Blanketten laddas upp i Indra. Kom ihåg att dubbelkolla att alla sidor kom med samt att den laddades upp på rätt ställe.

Blanketter (Personalsidorna)

Tidplan för blanketter (Personalsidorna)

Hantera blanketter i Indra (Indra-manualen)
BESLUTSFATTARE
Nu börjar yttrande - och beslutshanteringen
Vyerna för yttrande- och beslutshantering i Indra öppnar den 17 februari.

Sedan förra antagningsåret har vissa justeringar gjorts i Indra för att stabilisera och förenkla yttrande- och beslutshanteringen. Vi har också uppdaterat och förbättrat manualerna för att stötta er som arbetar som beslutsfattare. 

Vyerna för yttrande- och beslut öppnas i Indra den 17 februari och stängs igen inför den preliminära antagningen den 6 april kl.10.00. Därefter öppnar vyerna igen när den preliminära antagningen är klar den 15 april kl. 12.00.

Workshop för beslutsfattare
Under februari och mars kommer Gymnasieantagningen att erbjuda alla kommuner en egen workshop för beslutsfattare för frågor som rör yttrande- och beslutshanteringen. Inbjudan kommer och bokning görs tillsammans med varje kommun.

Beslutshantering (Personalsidorna)
MOTTAGANDE SKOLA
Verktyg för att göra en bra planering
Hur många elever har sökt till just ert gymnasium? Vad har de valt för program, inriktning, språkval med mera? Här hittar du verktygen som hjälper er med planeringen.
 
Lista på sökande på gymnasiet
 
I Indra finns en lista på alla sökande till gymnasieskolan. Listan ger den mottagande gymnasieskolan en detaljerad bild av antalet sökande och vad de har sökt för inriktning, språkval med mera.

Här får gymnasieskolan ett bra underlag för vidare planering av skolans organisation och eventuella justeringar som kan behöva göras i relation till antal sökande.

Lista på sökande till gymnasieskolan (Indra-manualen)

Simuleringskörningar
Simuleringskörningarna är till för att gymnasieskolorna ska kunna planera sin organisation på bästa sätt. Det är ett internt arbetsmaterial för gymnasieskolan och förvaltningen i kommunen. Kom ihåg att materialet inte får delges elever, föräldrar eller media!

Årets simuleringskörningar i Indra startar den 1 mars. Du hittar dem i Indra under menyn Utbildning/Simuleringar. För att se simuleringskörningarna måste du ha behörigheten "Organisation och utbildningsutbud" eller befattningen "Rektor" och "Biträdande rektor" på den aktuella gymnasieskolan.

Datum för simuleringskörningar (Personalsidorna)

Statistik från Indra analys
Indra Analys består av avidentifierad och aggregerad statistik och uppdateras med färsk statistik från Indra varje morgon. Du som huvudman för mottagande gymnasieskola kan ta fram statistik under pågående ansökningsperiod.

Från det att simuleringskörningarna startar i början av mars kommer även den statistiken att synas i Indra analys. All statistik som tas fram kan också exporteras till Excel.

Indra analys (Personalsidorna)
AKTUELLT
Nya elevkategorier för gömda och asylsökande
Inför 2021 har Gymnasieantagningen gjort om rutinen för hanteringen av Ungdomar utan tillstånd (Gömda) och Asylsökande (elever med LMA-kort). Dessa två sökandegrupper behandlas nu som Elevkategorier och bedöms därmed av sökt huvudman i vyn "Placering/Elevkategorier".
 
För avlämnande skola gäller följande:
 
Ungdomar utan tillstånd
Underlag för dessa ungdomar ska som tidigare skickas till Gymnasieantagningen via post senast den 17 maj.
 
Asylsökande ungdomar
Ungdomens LMA-kort laddas upp både under LMA-kort och under Elevkategori i Elevkortet.
Fliken kontaktuppgifter (Indra-manualen)

För sökt huvudman gäller följande:
Ungdomar utan tillstånd
Bedömningen görs i vyn "Placering/Elevkategorier", där ni tillstyrker eller avstyrker elevs rätt till utbildning. Underlaget skickas dock till er med post av sekretesskäl.

Asylsökande
Bedömningen görs i vyn "Placering/Elevkategorier", där ni tillstyrker eller avstyrker elevs rätt till utbildning. För ungdomar med LMA-kort gäller att giltighetsdatumet på kortet ska vara den 30 juni eller senare.
ATT GÖRA I INDRA
Fler datum och uppgifter att hålla koll på!
18 februari: Registrera IM-elevers betygskompletteringar (grundskolebetyg)
Personal på skolan med behörighet "Betygskomplettering" kan antingen använda Excelimport av IM-betyg, alternativt manuell registrering i elevens Elevkort, fliken Betyg.
Betygskomplettering gäller endast om elev saknar slutbetyg i det ämnet sedan tidigare eller har betyg F. 

Om elev istället höjer ett registrerat slutbetyg i Indra måste betyget rättas. Det kan bara göras av personal med behörighet "Rättelse av betyg". Rättelse av betyg kan göras från 16/6 till 23/6 och måste godkännas av rektor.

Elev- och betygsregistrering (Personalsidorna)

31 mars: Sista dag att registrera resultat av färdighetsprov
Registrera elevernas resultat av färdighetsprov på estetiska programmet, spetsutbildningar, IB och särskilda varianter inför preliminärantagningen.
Registrering av färdighetsprov kan ske från den 8 mars kl. 16 till den 31 mars kl. 12.

Färdighetsprov (Indra-manualen)

31 mars: Sista dag att ta bort eller lägga till studievägar i ert utbildningsutbud

Lägg upp en ny utbildning (Indra-manualen)

Ta bort en utbildning som inte ska starta (Indra-manualen)

Observera att du kan justera platsantal fram till slutantagningen:
Justera antal platser (Indra-manualen)

6 april: Indra stängs inför preliminära antagningen
Indra stänger för alla användare inför preliminära antagningen. Du kan fortfarande se vyerna "Klasslista", "Sökande till gymnasieskolan" och "Nulägeslista" men du kan inte gå in på elevkort och inte göra några förändringar.

6 april: Yttrande- och beslutshanteringen stänger kl. 10
 
15 april:  Preliminär antagningspoäng visas och ansökan öppnar för omval
Antagningsgränserna brukar bli något högre vid slutantagningen, eftersom slutbetygen ofta är något högre än höstterminsbetygen. Be därför dina elever att sist i sin ansökan gardera med val med goda marginaler att antas.

17 maj: Ansökan stänger för omval
Omvalsperioden pågår mellan den 15 april och 17 maj och då har eleverna möjlighet att lägga till eller ta bort val och ändra rangordningen på valen.

Viktiga datum för antagningsåret (Personalsidorna)
AKTUELLT
Så svarade ni i enkäten om Indra
Efter första året med det nya antagningssystemet genomförde Gymnasieantagningen en enkät som gick till alla användare i Indra. Syftet med enkäten var att fånga in användarnas erfarenheter och synpunkter på hur arbetet gått. 554 personer svarade och genomgående upplevde användarna stora problem med driftstörningar, buggar och kapacitetsproblem. 

Resultaten bekräftar den problembeskrivning som har arbetats fram och som det pågående stabiliseringsprojektet har till uppgift att rätta till. Medskicken är väldigt värdefulla för kommande prioriteringar, där vi kan se att yttrande- och beslutshantering, rangordnad antagning och Indra Analys är stora förbättringsområden. 

Ett annat förbättringsområde är att förbättra support och manualer. Där fortsätter ett intensivt arbete med att utveckla rutiner och manualer, något som tillgängliggörs vartefter på personalsidorna på webben. Enkäten kommer att genomföras på nytt efter antagningsåret 2021.

Fortsatt utveckling av Indra
För att utveckla Indra och öka användarvänligheten pågår utveckling av systemet. På webben kan du läsa mer om vilka justeringar som görs.

Fortsatt utveckling av Indra (Personalsidorna)
AKTUELLT
Påminn era elever att svara på elevenkäten senast den 26 februari 
Sista dagen att svara på gymnasieregionens gemensamma elevenkät är fredagen den 26 februari. 

Alla förvaltningschefer, gymnasiechefer och rektorer kan i realtid se status på svarsfrekvensen per kommun, skola, program och klass.

Följ gärna upp att er/era skolor genomför enkätundersökningen och påminn rektorerna vid behov.

För frågor eller support om gymnasieenkäten, kontakta skola@origogroup.com

Elevenkäter från tidigare år (Elevsidorna)
AKTUELLT
Säker inloggning i UEDB
Från den 23 februari går vi över till säker inloggning i Ungdoms- och elevdatabasen UEDB.

Från den 23 februari går vi över till säker inloggning i UEDB. Du loggar in med BankID och under en övergångsperiod kan du även använda ditt användarnamn och lösenord. Från den 12 mars gäller enbart BankID.

Tänk på att du ska ha ett personligt konto som är kopplat till ditt personnummer för att det ska fungera att logga in i UEDB.

Mer information skickas till alla användare i UEDB innan den 23 februari.

Har du några frågor eller funderingar, kontakta gärna uedb-support@storsthlm.se
ATT GÖRA I INDRA
Uppdatera befattningar och behörigheter
För att du ska få rätt utskick och meddelanden från Indra ska du kontrollera att du har rätt behörighet och befattning på de enheter där du är verksam. Du kontrollerar dina roller i Indra under menyn Skolor/Kollegor, där du söker på ditt namn i fritextrutan.

Är något fel så ska behörig beställare, det vill säga rektor eller kommunal beslutsfattare, skicka in ändringarna via ett formulär i Indra.

Ändra behörigheter och befattningar (Personalsidorna)

Läs mer om behörigheter och befattningar (Indra-manualen)
AKTUELLT
SKR:s handbok för gymnasieantagning
Sveriges kommuner och regioners (SKR:s) nya handbok för gymnasieantagning 2021/2022 är ett stöd till dig som arbetar med och ansvarar för mottagande och antagning till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan samt relaterade frågor såsom interkommunala ersättningar och bidrag till fristående huvudmän. Handboken innehåller en sammanställning av gällande bestämmelser enligt lag, förordning och föreskrifter samt kommentarer om hur dessa bör förstås och tillämpas.

Ladda ner handboken (SKR:s webbplats)
 
TILL SIST
Vanliga frågor och svar
På vår webbplats hittar du svaren på de vanligaste frågorna vi brukar få från elever och vårdnadshavare.

Frågor och svar (Elevsidorna)

Behöver du hjälp och support? Kontakta oss gärna.

Checklista för supportfrågor (Personalsidorna)