Selma-info inför vårens arbete med kursplaner
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Selma-info våren 2021
 
Här kommer lite information från oss i Selmaförvaltningen på KI. Vi har särskilt fokus på vårens kursplanearbete, men avslutar med ett par Selmarelaterade utåt- och framåtblickar.
 
Sista datum för fastställande av programkurser
 

Huvudregel: sista datum för att dokumentera beslut om kursplaner som ska gälla från HT21 i Selma är 1 april.

Undantag: kurser på termin 1 på program som ges på engelska samt specialistsjuksöterskeprogrammen. De ska vara klara i mitten av mars.

Datumen gäller både nya kursplaner och revidering av befintliga kursplaner.

Du får tidplan för när arbetet med just din kursplan ska vara klart från handläggaren för den UN/PN du jobbar mot.

Datumen är hämtade ur Riktlinjer för hantering av kursplaner på grundnivå och avancerad nivå vid Karolinska Institutet (KI) som du hittar på Selmas hemsida.
 
Några kom ihåg i kursplanearbetet
 
  • Kontrollera att kurslitteraturen är aktuell! Litteraturlistan ska revideras och beslutas av UN/PN precis som resten av kursplanen om du vill uppdatera den.

     
  • Granska kursplanen innan den går upp till beslut! Förutom det pedagogiska innehållet - kom ihåg de mer tekniska detaljerna. För dig som jobbar som beslutsberedande handläggare har vi en särskild checklista i kapitel 10 i kursplanemanualen som stöd för att det ska bli lättare att komma ihåg allt.

Du kan läsa mer i kursplanemanualen på Selmas hemsida.
 
I fokus: Moduler
 
Några av våra vanligaste supprtfrågor handlar om moduler. Det är inte så konstigt - det är en mer komplex del i Selma. Komplexiteten beror på att modulerna, förutom att vara en del av kursplanen, även ska ligga till grund för resultatrapporteringen i Ladok, och därför måste svara mot de krav Ladok ställer.

Här tar vi upp ett par saker som det är vanligt att vi får frågor om.
 
Kursplaner med bara en modul
 
För kurser som bara ska ha en modul kan du skapa upp den genom att bocka i rutan "Kursen har bara en modul". Selma skapar då ett förslag som innehåller de uppgifter som är obligatoriska i modulen. Vissa saker kan du ändå behöva redigera i modulen.

I en ny kursplan ska modulen/modulerna ha samma starttermin som resten av kursplanen. Vi har ställt in Selma att föreslå nästföljande termin som starttermin för den modulen, eftersom det är den termin de allra flesta jobbar med. Men det gäller inte alla, så därför måste du kontrollera att den termin Selma föreslår är den som gäller för din kursplan. Om terminen inte stämmer ändrar du det i rullisten i redigeringsläget för modulen.

För examensarbeteskurser måste du även aktivt bocka i att kursen är ett examensarbete i modulens redigeringsläge för att titel ska kunna anges i Ladok.
 
Moduler vid revidering av kursplan
 
När du reviderar en kursplan kan du behålla den/de befintliga modulerna från den tidigare versionen av kursplanen om du inte ska göra några ändringar i dem, och de kan behålla sin ursprungliga starttermin. Gör du nya moduler ska de ha samma starttermin som revideringen, och det går utmärkt att kombinera äldre och nya moduler i din moduluppsättning.

Du kan justera ordningen på modulerna i din moduluppsättning genom att dra och släppa dem på rätt plats för att de ska visas i kronologisk ordning i kursplanen. I Ladoks rapporteringsvy visas de dock i nummerordning.
 
Du kan läsa mer om moduler i kursplanemanualen på Selmas hemsida.
 
Webbutbildning i Selma
 

Vi påminner gärna om vår webbutbildning för hur man arbetar med kursplan i Selma. Kursen ges i Canvas och har ersatt salsutbildningen vi gav tidigare. Kursen är framtagen som en grundkurs för nya användare, men även du som redan är användare i Selma får gärna gå kursen om du vill friska upp minnet. Mer information om kursen och hur du anmäler dig hittar du Selmas hemsida.
 
Riktlinjerna för kursplaner revideras
 
KI:s riktlinjer för kursplaner på grund- och avancerad nivå kommer att revideras.

Planen är att ett förslag går ut på remiss till institutionerna under våren och att Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå sedan kommer att fastställa det nya regelverket i maj. De nya reglerna kommer att gälla från och med höstens kursplanearbete.

Bodil Lampén Helgesson som är ansvarig handläggare på Fakultetskansliet kommer att skicka ut mer information om detta senare.

Du hittar våra befintliga riktlinjer för kursplaner på Selmas hemsida.
Schemaläggning i TimeEdit
 
Under våren pågår ett projekt på KI för att TimeEdit ska kunna användas till schemaläggning för utbildning på grund- och avancerad nivå.

Eftersom Selma är källa till kursinformationen i Ladok som i sin tur är källa till kursinformationen som används vid schemaläggning i TimeEdit, så ingår i projektet att göra en översyn av de studieadministrativa processerna hela vägen från kursplan till schema, för att säkerställa att de fungerar ihop. 

Du lan läsa mer om projektet på TimeEdit schemaläggnings hemsida.
 
Selmas hemsida - nytt utseende, samma innehåll
 
Vi har gjort om Selmas hemsida på ki.se för att den ska bli mer överskådlig och lättare att orientera sig på. Det innebär att du kanske inte känner igen dig riktigt när du besöker sidan nu, men all information finns där - den är bara annorlunda strukturerad. Hör av dig till selmasupport@ki.se om det är något du inte hittar!