Viktig information till valnämnder, från valkansliet, Svenska kyrkan.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nu öppnar registreringen för val- och röstningslokaler och det är också hög tid att utse röstmottagare och valförättare. Nytt fullmatat nyhetsbrev till valnämnder.
Närbild på valkuvert som lämnas över. Svenska kyrkan logotype och kyrkovalet 2021 års signalelement.
Välkommen till kyrkovalsåret 2021
Efter mycket förberedelsearbete i församlingar och pastorat, på stift och valkansli under hela 2020 är vi nu inne på själva valåret och arbetet intensifieras. Närmaste tiden handlar det bland annat om att registrera vallokaler och röstningslokaler som är öppna på valdagen, beställa valnämndsmaterial samt att rekrytera valförrättare och röstmottagare.
Det är svårt att förutse smittspridningen i samhället men vi behöver vara väl förberedda så att vi kan genomföra ett säkert kyrkoval trots pandemin. Valkansliet arbetar just nu med strategier som ni får mer information om i ett extra nyhetsbrev som skickas ut i slutet av februari.

Lycka till med förberedelserna inför kyrkovalet 2021!
Hälsningar
Valkansliet
Illustration av karta med streckad linje och en nål placerad där strecken slutar.
Dags att registrera lokaler
25 februari öppnar vallokalsystemet

Registreringen av vallokaler och röstningslokaler sker i Vallokalssystemet. Uppgifterna i Vallokalssystemet ligger till grund för information på röstkortet och i röstlängden samt för sökningen av vallokaler och röstningslokaler på webben för allmänheten.
 
Registrering av vallokaler och de röstningslokaler som ska vara öppna på valdagen ska registreras mellan 25 februari - 1 april.
Registrering av röstningslokaler öppna före valdagen sker från mitten av april - 20 augusti.
Mer information  finns på valwebben.
 
Foto på två kvinnor som räknar röster.
Foto: Emma Berkman
Utse och utbilda röstmottagare och valförrättare
 
Nu börjar det bli dags att tänka på att utse valförrättare och röstmottagare. Nytt för kyrkovalet 2021 är att valförrättare och röstmottagare ska
  • ha genomgått utbildning för att formellt kunna utses till ett uppdrag samt,
  • ha skrivit under den tystnadspliktsförbindelse som numera är obligatorisk för alla som tjänstgör
Information om utbildningar och blankett för tystnadspliktsförbindelse hittar ni på valwebben.
 
Ett tips är att sprida information i församlingens eller pastoratets kanaler om vad det innebär att arbeta med kyrkovalet samt hur man anmäler sitt intresse.
 
Grupp och kandidatsystemet
 
Anmälan av kandidater och valsedelsbeställningar gör man, liksom föregående kyrkoval, i Grupp- och kandidatsystemet.
Mellan den 1 - 8 mars är Grupp- och kandidatsystemet stängt på grund av underhåll och inläsning av den nya valorganisationen. Från den 9 mars är systemet öppet för registrering av kandidater och valsedelsbeställningar i alla valområden.

Det går redan nu att registrera uppgifter om gruppen, lägga till företrädare och kontaktpersoner för de nomineringsgrupper som är, eller ska bli, registrerade på enheter som inte indelningsändras.
 
Sista dag att anmäla kandidater, göra valsedelsbeställningar och anmäla nya gruppbeteckningar är den 15 april.
All information som riktar sig till nomineringsgrupperna finns samlad på Svenska kyrkans hemsida för kyrkoval.
 
Beslut om SvKB för inbördes arrangemang
 
Utifrån kraven på behandling av personuppgifter enligt dataskyddsförordningen beslutade kyrkostyrelsen den 16 december 2020 om bestämmelser som avser ett inbördes arrangemang vid genomförande av direkta val (SvKB 2020:14).

Bestämmelserna trädde i kraft den 1 januari 2021. Till bestämmelserna har det även utarbetats en kommentar för att underlätta tolkningen av bestämmelserna.
 
Bestämmelserna reglerar ansvaret mellan de olika organisatoriska nivåerna inom Svenska kyrkan vid genomförande av direkta val. Däribland en ordning för hantering av personuppgiftsincidenter.
 
Bestämmelserna behandlar inte röstberättigade medlemmar utan denna personkategori framgår av kyrkostyrelsens beslut (SvKB 2009:9) med närmare bestämmelser om kyrkobokföring i Svenska kyrkan. Ni hittar bestämmelserna på Svenska kyrkans hemsida.
 
Röstberättigade utifrån 2022 års indelning
I mitten av februari publiceras en rapport med antal röstberättigade den 16 januari 2021 utifrån 2022 års indelning. Den kan tex. användas för att bedöma behovet av antal röstningslokaler och nomineringsgrupperna för beställning av antal valsedlar.
 
Rapporten är uppdelad per kontrakt, valområden och församlingar. Valnämnder och stift når rapporten på valwebben. Nomineringsgrupperna når rapporten från kyrkovalets hemsida
 
Viktigt med rätt uppgifter i Kyrksam
Det är viktigt att alla uppgifter finns registrerade och är korrekta i Kyrksam så att information och material når fram på utsatt tid.
 
Att registrera valnämnd för församling eller pastorat som indelningsändrar kräver samma handhavande i Kyrksam som om man inte indelningsändrar, men har andra datum att ta hänsyn till och kan komma att behöva registreras mer än en gång.
 
 
Nytt beslut: uttag av röstländ
Som vi informerade om i nyhetsbrev nr 7 så beslöt kyrkomötet att ändra uttag av röstlängden från 30 dagar före valdagen till 37 dagar före valdagen. Valkansliet har nu uppdaterat valhandböcker samt affischen med tidsaxeln med korrekt information.
 
De uppdaterade valhandböckerna för valnämnd respektive stift samt affischen med viktiga datum/tidslinje finns på valwebben.
 
Obs! Tänk på att ändra dag för uttag av röstlängden i eventuella tryckta eller utskrivna upplagor som ni har.
 
Beslut om ändrat antal ledamöter till kyrkofullmäktige
Kyrkofullmäktige ska besluta om ändrat antal ledamöter och ersättare och meddela detta till stiftet senast 1 mars. Om interimsdelegerade beslutar om antal ledamöter i kyrkofullmäktige ska även detta beslut vara anmält till stiftsfullmäktige 1 mars. Om inte interimsdelegerade fattar ett sådant beslut ska stiftsstyrelsen fatta beslut om antal ledamöter då församlingen/pastoratet är nybildat och det inte finns några tidigare beslut om antal ledamöter.
 
Beställning av valnämndsmaterial
I slutet av februari skickar valkansliet ut förslag på beställning av valnämndsmaterial till samtliga valnämnder och stift. Utifrån ett antal schabloner föreslås för varje artikel det antal som ska beställas. De föreslagna antalen förklaras för varje artikel för att ni i valnämnden lättare ska kunna ta ställning till förslaget. Valnämnden behöver se över förslaget och eventuellt göra ändringar. Det är viktigt att de adressuppgifter som anges på beställningen är de korrekta. Om adressen inte stämmer behöver detta ändras på blanketten och ni behöver dessutom kontakta församlings- eller pastorsexpeditionen för att få adressen ändrad i Kyrksam.
 
Oavsett om ändring görs eller ej,ska samtliga beställningsförslag skickas tillbaka till valkansliet och vara valkansliet tillhanda senast 31 mars. Senast detta datum ska också de korrekta adressuppgifterna finnas registrerade i Kyrksam.

Nytt i webbshoppen
Spana in våra senaste produkter i webbshopen.
Bland annat denna rejäla tygkasse i ekologisk bomull med texten "Det är dags att handla". 

Nya småannonser för användning
Vi har fyllt på med fyra små annonser i mallverktyget. Så här ser en av dem ut.
Liten annons med texten

Kraftfull nationell kampanj
För att den gemensamma kyrkovalsvalkampanjen ska bli så kraftfull som möjligt krävs att kyrkans enheter sluter upp. Om din lokala valnämnd är positiv till konceptet för kyrkovalskampanjen så finns fortfarande möjlighet att vara med och sponsra den. Det tjänar både din enhet och hela Svenska kyrkan på! Läs mer om gemensamma medieköp och ta kontakt med ditt stifts kontaktperson.
Verbums kyrkovalstidning
Förlaget Verbum ger ut en tidning om kyrkovalet och erbjuder församlingar att köpa in tidningar som delas ut till alla hushåll i församlingen. Om man vill kan 4 av de 20 sidorna fyllas med eget innehåll. I övrigt kommer tidningen att ta upp hur och varför man röstar och vad man röstar på, liksom vad Svenska kyrkan gör. Läs mer och anmäl intresse på Verbums hemsida.
25 februari - 1 april: Vallokalssystemet öppet för registrering av vallokaler och röstningslokaler öppna på valdagen.
1 mars: Sista dag att anmäla ändringar av antal ledamöter i kyrkofullmäktige till stiftsstyrelsen.
9 mars - 15 april: Grupp- och kandidatsystemet öppnar för registrering av kandidater och valsedelsbeställningar.
31 mars: Beställning av valnämndsmaterial ska ha inkommit till valkansliet
1 april: Sista dag för valnämnd att besluta om vallokaler och röstningslokaler som ska vara öppna på valdagen.
 
Har ni i valnämnden frågor om till exempel regelverk eller utbildningar så vänd er till ert stifts valhandläggare. 

Har ni frågor om något av Svenska kyrkans gemensamma IT-system kontakta Svenska kyrkans kanslistöd:
För nomineringsgrupper och allmänheten finns information 
på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval 
 
Kyrkostyrelsen/Valkansliet i Uppsala, 751 70 Uppsala
Besöks/leveransadress: Sysslomansgatan 4, växel: 018-16 95 00