*Boka in Mötesplats 2021 * Nytt paraply * Fastehälsning från biskop Thomas
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Mars 2021
 
Kära vänner,
Vi är i fastans tid  en tid för reflektion, tid att dra sig undan, tid att stanna upp, tid för bön. I år gör pandemin att fastan känns mer påtaglig. Restriktioner hindrar oss från att umgås, att mötas i gudstjänst och i kyrkans olika verksamheter hemma i Sverige liksom i våra utlandsförsamlingar.

Utlandskyrkan står inför stora förändringar. Finansieringen från Svenska kyrkan på nationell nivå krymper och kommer inom en tioårsperiod vara ett minimum. I framtiden behöver därför utlandsförsamlingarna ta ett allt större ansvar för hela sin verksamhet, för fastigheter, personal och ekonomi. Vi tror trots detta att vi har framtiden i vår hand. Svenska kyrkan kommer fortsatt finnas i utlandet, men kanske i nya former. Boka redan nu in i kalendern 26-29/8 då alla som vill bjuds in till en konferens om ”Framtiden i vår hand”.
 
Bered ett rum, en rymd för dig
i vår församling och vårt liv.
Bered oss nu i fastans tid
att Kristi påsk vår påsk kan bli. (Sv ps 438.4)

Önskar dig en fin fastetid
/Johanna Holmlund Lautmann
Biträdande avdelningschef, Svenska kyrkan i utlandet
 
Boka in Mötesplats 2021
 
Boka in 26–29 augusti redan nu, för då går Mötesplats 2021 av stapeln. I år är det en helt digital konferens, med ett digert program. Tema: Framtiden i vår hand.
 
”Min uppgift är att inte släppa taget”
 
Kristina Sandgren Furberg är diakon i Oslo. Under pandemin har hon märkt att fler tagit kontakt för att lugna sin oro. Hon upplever att de som mår bra i vanliga fall klarar krisen genom att hitta rutiner och knep. Men de som exempelvis kämpar med psykisk ohälsa och ensamhet får det tuffare.
– Det gäller till exempel de fängelsedömda och häktade svenskar jag brukar besöka på norska fängelser. För dem, som redan är avskurna från samhället och befinner sig i ett främmande land, blir det ännu svårare.

Läs hela intervjun med Kristina
 
Möt Svenska kyrkans utlandsförsamlngar!
 
Under våren är du välkommen att träffa flera utlandsförsamlingar i digitala träffar. Du får bekanta dig med vardagen i arbetet - både utmaningar och glädjeämnen. Kommande träff:
  • 22 mars kl.19.00
    Svenska kyrkan i Los Angeles med kyrkoherde Hans Bratt Hernberg
Läs mer och anslut dig till träffarna
 
Beställ utlandskyrkans fina paraply!
 
Nu finns ett praktiskt paraply med utlandskyrkans logga. Du kan beställa det till församlingen, till dig själv eller som gåva till en vän. På så sätt är du med och stöttar utlandskyrkans verksamhet.

Beställ paraplyet här
 
Hälsning i fastetid från biskop Thomas
 
Här kommer en hälsning i fastetid från biskop Thomas Petersson till dig som stöttar och ber för utlandskyrkan. Medverkar gör också musikerna Axel Peterson, sång och Linn Smitterberg, piano.
 
Levande församlingsliv utan fast lokal
 
"En av mina församlingsbor fick demens och kunde plötsligt bara tala och förstå svenska. När jag kom dit sjöng vi psalmer och sånger på svenska. Plötsligt levde den här personen upp och personalen häpnade."
Som präst i Nederländerna möter Maria Scharffenberg många livsöden. Idag har församlingen ingen fast lokal, vilket gör att församlingslivet blivit mer mobilt.
 
Läs hela intervjun med Maria
 
Digitala morgonböner och gudstjänster med Svenska kyrkan i utlandet
 
Under våren 2021 kan den som bor utomlands och som på grund av pandemin inte har möjlighet att besöka gudstjänst, delta i digitala morgonböner och söndagsgudstjänster på svenska, ledda av utlandskyrkans mobila personal. Även boende i Sverige är välkomna med.

Läs mer och anslut till träffarna
 
Helande samtal på ålderns höst 
 
"På en öppen verksamhet träffar jag den äldre kvinnan för första gången. Vi får genast fin kontakt och det visar sig att vi har ett gemensamt intresse: sumobrottning. Senare bjuder hon hem mig för att titta på japansk tv som sänder sumobrottning. Kvinnan, som förutom svenska talar flera språk, däribland japanska, översätter åt mig, något jag är tacksam för. Vi fortsätter att ses regelbundet. Varje gång träffas vi ett par timmar, fikar, ser på tv och kommenterar det vi ser.
Men det är inte det enda som sker. Samtidigt som vi gör något tillsammans som vi båda gillar, uppstår samtal om livet. Kvinnan, som är närmare nittio år är i den fas av livet då hon vill berätta om allt hon har varit med om. Ibland får vi prata om svåra saker som vi går och funderar på. Det blir en fin och helande gemenskap."

Berättat av en av utlandskyrkans medarbetare, som arbetar på en ort långt ifrån Sverige.