Läs om vårens aktiviteter och mycket annat
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Medlemsbrev februari 2021
 
I det här utskicket:
  • Kallelse till årsmöte i FUB Stockholm söndag 7 mars
  • Upprop från valberedningen
  • Tillgänglig information om coronaviruset
  • Barn- och ungdomsaktiviteter startar efter sportlovet
  • Våra danser på Fryshuset
  • FUB-kryssningen framflyttad igen
  • Söndagspromenad med Inre Ringen
  • Zinat Pirzadeh gästar "Söndagsmorgon med Fredrik Rispe"
  • Resultat från enkät om digital delaktighet under Coronapandemin
  • Intressepolitiskt arbete 2021
  • Jag Kan Cykla Sportlovsläger 2021
  • Film om projektet EASYNEWS
  • Nästa medlemsbrev
 
Kallelse till årsmöte i FUB Stockholm söndag
7 mars
 
Välkommen att anmäla dig till FUB Stockholms årsmöte söndagen den 7 mars 2021 kl. 10-12.

Årsmötet kommer att ske digitalt via Zoom.

Anmälan görs via mail till info@fubstockholm.se senast 1 mars 2021. Efter anmälan kommer ett mejl med instruktioner och länk till mötet att skickas ut.

Läs hela inbjudan här.
 
Upprop från valberedningen
 
Hallå! Valberedningen behöver din hjälp!!

I mars blir det årsmöte och styrelse ska utses. Du kan ge oss tips!

Känner du någon som du tror skulle göra ett bra jobb i styrelsen?

Eller är du själv intresserad?

Tveka inte. Kontakta oss i valberedningen!

Eva Stjernholm eva.stjernholm@fub.se

Lotta Rosenström rosenstrom.lotta@gmail.com
 
Tillgänglig information om coronaviruset
 
Dart gar tagit fram material och tips på tillgänglig information med bildstöd om coronaviruset.

Nu finns det även information om vaccin och vaccinering. 

Tillgänglig information om coronaviruset
 
Barn- och ungdomsaktiviteter startar efter sportlovet
 
Efter sportlovet startar vi upp barngymnastiken i Södermalmsskolan och dansgruppen i Mariaskolan. För att alla ska känna sig trygga i aktiviteterna är det viktigt att vi alla tar ansvar genom att fortsatt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Alla deltagare blir kontaktade via mejl och mer information finns under respektive aktivitet på vår hemsida. Vi anordnar också ett cykelläger på sportlovet, se inbjudan längre ner i detta brev.

Våra övriga fritidsaktiviteter inomhus för vuxna, alltså gymnastik och bowling, är fortsatt pausade tills vidare.
 
Våra danser på Fryshuset
 
Eftersom vi inte kunnat anordna några danser på grund av pandemin bad vi den populära orkestern DONNEZ ordna en digital konsert bara för oss den 6 november. Hoppas ni kunde se och lyssna på den och kanske dansa litegrann för er själva.

I december var det dags för julkonsert. Donnez spelade välkända julmelodier och blandade med våra gamla kända svenska julvisor. Visorna var textade så alla skulle kunna sjunga med.

Hoppas du gillat våra konserter.

Hör gärna av dig och berätta vad du tyckte.
 
FUB-kryssningen framflyttad igen
 
Den planerade FUB-kryssningen 16-17 april kommer att flyttas fram på grund av det osäkra läget med Coronapandemin. Så FUB Stockholms vårkryssning får istället bli en sensommarkryssning.

Nytt datum blir 3-4 september 2021.

Alla som redan har bokat plats kommer automatiskt att ha kvar sin bokning på det nya datumet.

Om du vill kontakta Tallink Silja ring: 08-666 33 33.

Läs hela inbjudan här
 
Söndagspromenad med Inre ringen
 
Gillar du att träffa kompisar, promenera och kanske lära dig något nytt om staden du bor i? Då ska du komma med på FUB Inre ringens söndagspromenader!

Söndagspromenaderna startar söndagen den 7 februari, och fortsätter varje söndag.

Promenaden börjar kl. 13.00. Efteråt går vi till FUB Stockholms kansli och fikar och snackar om det vi tycker är viktigt. Vi avslutar kl. 15.00.

Läs inbjudan och information om hur du anmäler dig här!
 
Zinat Pirzadeh gästar "Söndagsmorgon med Fredrik Rispe"
 
Fredrik Rispe från Inre Ringen Stockholm sänder programmet "Söndagsmorgon med Fredrik Rispe" klockan 9-11 på söndagar på Radio Viking, 101,4.

Förutom att spela musik informerar Fredrik om FUBs aktiviteter och har ibland inbjudna gäster.

I söndagsmorgon med Fredrik den 28 februari kommer Zinat Pirzadeh att gästa programmet. Zinat är komiker, författare och föreläsare. Om ni vill ställa frågor till Zinat maila: 
fredrik@radioviking.se
 
Resultat från enkät om digital delaktighet under Coronapandemin
 
I slutet av 2020 gick vi ut med en enkät till personer i gruppbostad. Frågorna handlade om hur man påverkats av Coronapandemin när det gäller att umgås och kommunicera med andra över internet.

Vi fick in 52 svar och nu kan vi presentera en sammanfattning av resultatet.

Läs resultatet här!
 
Intressepolitiskt arbete 2020
 
Samverkan med Stockholm stad under pandemin

Vårt intressepolitiska arbete i FUB Stockholm har senaste halvåret mycket handlat om hanteringen av pandemin Covid 19. Vi är precis som tidigare representerade i de flesta Funktionshinderråden i Stockholm stad. Sedan 2018 har vi dessutom en egen samverkan med staden enligt LSS 15:7. Nu under pandemin 2020 har dessa upparbetade kontaktkanaler varit mycket värdefulla.

Självklart har frågorna om smittspridning och skydd för våra medlemmar varit viktigast. Men under våren blev det tydligt att stängning av verksamheter och besöksförbud för boenden innebar isolering och risk för psykisk ohälsa för våra medlemmar. Vi har därför försökt påverka Stockholm stad så att boenden, skolor och dagliga verksamheter för våra medlemmar ska vara säkra men också öppna. För de som är tveksamma till att åka kollektivt, ska våra medlemmar kunna ansöka om säkra resor, även om man inte har rätt till färdtjänst i vanliga fall. Personalen på boenden ska bära skydd mot smitta när det behövs, men annars precis som tidigare klä sig så att boendet blir så hemlikt som möjligt.

Även om enskilda medlemmar med rätta varit kritiska till sen och ofullständig information från staden, har samverkan med oss intresseorganisationer fungerat. Vårt goda samarbete med FUB:s länsförbund och Funktionsrätt Stockholm stad har bidragit till detta.

LSS utredningen på remiss

LSS-utredningen gick ut på remiss i somras. Vissa delar om assistansen har tagits bort och ska utredas vidare. FUB Stockholm har lämnat ett eget remissvar. Vi har i vårt remissvar hänvisat till svaren från vårt Riksförbund FUB, men också till svaret från Funktionsrätt Sverige. Vår gemensamma utgångspunkt är att LSS ska återställas och utvecklas. Våra medlemmar ska säkerställas goda levnadsförhållanden och målet är att kunna leva ett liv som andra, så som det uttrycks i den nuvarande LSS lagen. I vårt eget remissvar har vi tryckt på de lokala erfarenheter vi har. Av våra medlemmar får vi bilden av att antalet avslag för olika LSS åtgärder, exempelvis kontaktperson och ledsagning, har ökat kraftigt. Vi ser gärna att kommunerna i en justerad LSS lag åläggs att till intresseorganisationerna redovisa statistik också över hur antalet avslag för olika åtgärder utvecklas.

FUB:s remissvar på LSS-utredningen utgör grund för den lokala bevakningen av LSS-frågor 2021. Vi lägger fokus på bostadsfrågor och bevakar så att undantagsregler på grund av pandemin inte blir det nya normala efteråt.

Vi kommer även att fortsätta stöta på i frågor som rätten att få det stöd som krävs i skolan för att nå kunskapsmålen, tillgång till wifi ingående i hyran i LSS-boenden och att hitta fler vägar att kunna få jobb.

Övergrepp och missförhållanden på boenden

Många uppmärksammade ett inslag i Uppdrag granskning nyligen om missförhållanden på vissa särskilda boenden. Med anledning av detta har vi riktat frågor till Stockholm stad vad de gör för att säkerställa kvalitén på våra boenden. Stockholm har fått en ny Socialdirektör, Fredrik Jurdell, och en ny Funktionshinderombudsman, Astrid Thornberg. De har lovat att återkomma till oss med svar, och vi kommer också att bevaka frågan.

 
Utveckling av juridiskt stöd till medlemmar

Det pågår en organisering av en juristpool via Unik försäkring som, förutom att bistå 10 timmar fritt via rättsskyddet i hemförsäkringen, även fortsättningsvis vid behov kan bistå juridiskt till reducerat pris. Autism- och Aspergerföreningen i Stockholms län är drivande och vi är med som samverkanspart.

Som komplement till detta vill vi i FUB Stockholm göra en satsning på att erbjuda direkt juridiskt stöd till medlemmar, förslagsvis en dag i veckan. Ett mer konkret förslag på upplägg presenteras senare under våren 2021.
 
Jag Kan Cykla Sportlovsläger 2021
 
Välkommen att anmäla dig till Jag Kan Cyklas Sportlovsläger i Stockholm 1 - 5 mars 2021!

Läs inbjudan och information om hur du anmäler dig här!
 
Film om projektet EASYNEWS
 
Som vi skrev om i förra medlemsbrevet är FUB Stockholm med i EU-projektet EASYNEWS. Ambitionen med projektet är att göra nyhetsinformation mer tillgängligt för personer med IF.

Syftet med projektet är att tillförsäkra att fler kan ta del av nyheter och media. Målsättningen är att uppmuntra fler till att ta del av nyheter genom att tillhandahålla verktyg som gör texten mer lättläst och lättförståelig, till exempel genom att förstärka texten med symboler och bilder. Kanske till och med filmer.

Nu har det kommit en film på engelska som beskriver vad projektet går ut på. Vi kommer inom kort att skriva mer om projektet på svenska på vår hemsida.

Film om projektet EASYNEWS
 
Nästa medlemsbrev kommer i mars 2021.