Nyhetsbrev S:t Matteus kyrka #2 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev från S:t Matteus kyrka i Malmö     #2 2021
Kära församling!
 

Vi har gått in i februari månad och fastan närmar sig snabbt i vårt kyrkoår. Kanske är det inte fastan de flesta av oss längtar efter allra mest. På ett sätt känns det som att en stor del av det gångna året har gått i fastans tecken på grund av pandemin.

Och samtidigt så är kanske fastan precis det vi behöver just nu, för att inte bara tänka på världens bekymmer. I fastan har vi en möjlighet att fokusera på den som skapat oss, den som skapat världen, och med detta fokus förhoppningsvis känna förtröstan och trygghet i det som finns runtom oss.

De senaste veckorna har kyrkorna i Malmö fortsatt att följa myndigheternas rekommenationer, allt för att hjälpa till att stoppa smittspridningen. Det kyrkliga arbetet fortsätter dock hela tiden, i bön för vår församling och i samtal med många av er som får detta brev, men också nu i början av året med bokslut och uppföljning, och givetvis med planering framåt med hoppet om att snart få öppna upp församlingslivet igen. Under de kommande veckorna kommer vi att ha samma restriktioner i Matteus som vi har nu, men samtidigt vill vi gärna trycka på några saker som händer.
 
 
Gunilla Hallonsten  Foto: Magnus Aronson
Gunilla Hallonsten, ny kyrkoherde, tas emot den 14 februari
 

Den 14 februari, på fastlagssöndagen, tar Svenska kyrkan i Malmö emot sin nya kyrkoherde Gunilla Hallonsten. Denna mottagningsgudstjänst sänds från vår fina Sankt Matteus kyrka och kommer att webbsändas.

Ni kommer att hitta information och länk via vår facebooksida precis som vanligt. Det blir en spännande gudstjänst med inslag från olika kyrkor runtom i Malmö. Vår egen gudstjänst utgår denna dag men jag vill lova att det blir en spännande gudstjänst att följa med biskopen och vår nya kyrkoherde i funktion. Barnkyrka sänds som vanligt också denna dag.

Här finns mer information om dagen.
 
 
Kors i taket!  Foto: Kristina Strand Larsson
Kors i taket
 

"Kors i taket" är programmet som du längtar efter hela veckan! Det är vad vi önskar med programserien, som tar upp allt mellan himmel och jord i S:t Matteus kyrka.

Varje onsdag kl. 07.00 under våren kommer ett nytt avsnitt på vårt fb- och instagramkonto med frågor som t.ex. Vem var Matteus, Hur fungerar orgeln, Vilken temperatur ska det helst vara på vattnet i dopfunten? osv. 

Det finns även möjlighet att skicka in frågor till programredaktionen, som består av Anna-Lotta Hirvonen Nyström, Anders Frostin och Christin Sagnér. Maila din fråga till matteus.malmo@svenskakyrkan.se 

Häng med och kanske tänker du ibland "Kors i taket, det hade jag ingen aning om!"
 
Fasteandakter från S:t Matteus kyrka
 

Under fastan kommer vi att sända fasteandakt en gång i veckan på torsdagar kl 07.00 på vårt fb- och instagramkonto.

Fastan är en tid för fördjupning där vi inbjuds att slå följe med Jesus på hans vandring mot Jerusalem. Jesus vandrar till Jerusalem för att han vet att det finns ett Jerusalem i varje människans liv, en plats för livets allvar och smärta.

Denna människans utsatthet ser vi med än större skärpa nu under pandemins tid. I fastan blir vi påminda om att Kristus har delat livets alla dimensioner med oss. Han finns vid vår sida. Livets skörhet genomträngs av Guds ljus. Som det står i Johannesevangeliet första kapitel: Ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.

Fasteandakterna, som vi lägger ut varje torsdag under fastan, och varje dag under stilla veckan, vill påminna oss om detta. Välkommen att ta del av dem.

/David Ivarsson, präst
 
 
Årets fasteaktion 2021 - Under samma himmel
 

Fasteaktionen 2021 inleds på fastlagssöndagen den 14 februari och pågår fram till och med palmsöndagen den 28 mars.

Coronapandemin tvingar miljoner människor till ett liv i extrem fattigdom och hunger. Behoven är stora och kommer dessutom att fortsätta öka.

Var med och fyll bössan och ge ditt stöd. Tillsammans kan vi göra skillnad. Låt oss göra det.

Läs mer om Act svenska kyrkans fasteaktion 2021
 
Var rädd om dig!  Foto: Dilok Klaisataporn/Shutterstock
Avslutningsvis...
 
  • Glöm inte att följa oss på sociala medier.
    V g se länkarna Facebook och Instagram längst ner i brevet.
     
  • Du vet väl också om att kyrkan är öppen varje dag för enskild bön och andakt?
    Kyrkan är öppen varje dag för bön och ljuständning:
    måndag-fredag kl. 9.30-15.00
    lördag kl. 10.00-14.00
    söndag kl. 12.00-14.00
    (avvikande tider kan förekomma i dessa sjukdomstider)
     
  • Vi erbjuder enskild nattvard nu när vi inte kan fira mässa tillsammans. Företrädesvis sker detta efter mässan på söndagar ca kl. 12.00-12.30 alternativt onsdagar efter veckomässan ca kl. 09.30-09.45.
    Boka gärna en tid! Och passar inte dessa tider så hör av er till david.ivarsson@svenskakyrkan.se eller någon av de andra prästerna för att boka en individuell tid.
     
  • Likaså ber vi gärna personlig förbön för dig eller någon du vill lyfta i bön i våra dagliga böner. Skicka in din böneinfo till marie.berneli@svenskakyrkan.se
     
  • Vill du tipsa vänner som ännu inte har detta nyhetsbrev, dela gärna brevet vidare!
    Länken Prenumerera längst ner i brevet leder till prenumerationsformuläret.
Ett nytt brev kommer när påsken närmar sig. Då hoppas vi att det ljusnar än mer både gällande solens strålar och pandemins utveckling.

Till dess, var rädd om dig! Gud välsignar dig.

//Arbetslaget i Matteus genom Gustav

Gustav Burman, präst och arbetsledare