Nu stärker vi kompetensen i socialtjänsten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nu stärker vi kompetensen i socialtjänsten
 
Med konceptet Yrkesresan tar vi ett stort steg att säkra kompetensutvecklingen i socialtjänsten. Alla kommuner är välkomna att gå med. Det skriver Mari Forslund, sektionschef för kunskapsstyrning, SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Viktiga steg i förslag till ny socialtjänstlag
 
SKR ser positivt på huvuddelen av de förslag som utredningen om en ny socialtjänstlag presenterar. Flera av förslagen är frågor som SKR har drivit under lång tid.
– Möjligheten att ge insatser utan ansökan, utredning och beslut kan vara en väg att nå personer som annars drar sig för att kontakta socialtjänsten, och att frigöra resurser till de med störst behov, säger Arion Chryssafis, ordförande för beredningen för socialpolitik och individomsorg, SKR.
SKR:s yttrande om ny socialtjänstlag
 
En miljard till kommunerna för nära vård
 
SKR och staten har träffat en överenskommelse om att vidareutveckla den nära vården 2021. Totalt omfattar satsningen 6,8 miljarder kronor, varav 1 miljard går till kommunerna. Pengarna ska användas till att utveckla den nära vården tillsammans med regionerna, samt till kompetensutveckling och kompetensförsörjning.
Miljardsatsning för god och nära vård
 
Mer från SKR 
 
 
Få senaste nytt om välfärdsteknik i äldreomsorgen
Nu finns ett nyhetsbrev om SKR:s satsning på välfärdsteknik och digitala arbetssätt i äldreomsorgen. Genom att prenumerera får du inspiration, tips på verktyg och senaste nytt om hur Kompetenscenter välfärdsteknik stöttar kommunerna att utveckla äldreomsorgen genom digitalisering.
Prenumerera på nyhetsbrev om välfärdsteknik
Läs mer om Kompetenscenter välfärdsteknik
 
Filmer om tidigt stöd och förebyggande arbete
På Kunskapsguiden finns filmade seminarier som inspiration inför omställning till ett mer tidigt stöd i socialtjänsten. Bland annat hittar du seminarier om tidigt stöd inom ekonomiskt bistånd och missbruk, tidigt stöd och preventiva strategier samt serviceinsatser och förändringsarbete.
Filmer om tidigt stöd
 
Ny webbplats lyfter språket i arbetslivet
Att kunna tala och göra sig förstådd med hjälp av språket gör att man känner sig mer inkluderad, såväl i samhället som på sin arbetsplats. Vård- och omsorgscollege lanserar nu ett konkret verktyg för både arbetsgivare och arbetstagare. Det skriver Caroline Olsson, chef för arbetsgivarpolitiska avdelningen på SKR.
Arbetsgivarbloggen
 
Workshop och ny version av LIKA Socialtjänst 3.0
Nu finns det en ny, uppdaterad version av LIKA Socialtjänst – verktyget som underlättar arbetet med digitalisering i socialtjänsten, och som stödjer förvaltnings- och verksamhetschefer att prioritera insatser och aktiviteter.
LIKA Socialtjänst 3.0

Den 17 mars och 28 april håller SKR en workshop om hur du använder LIKA för planering, genomförande och prioritering av digitaliseringsarbetet i socialtjänsten. Workshopen genomförs i Teams.
Workshop om LIKA
 
Kurser och konferenser 
 
 
17 FEBRUARI
Komplexa behov och samsjuklighet
Hur ger vi det bästa stödet till individer med psykisk ohälsa, funktionsnedsättning och missbruk? SKR bjuder in till en heldag om det socialpsykiatriska arbetet och kunskapsläget kring samsjuklighet ur olika perspektiv.
Hur ger vi det bästa stödet?
 
9 MARS
Grundkurs i LVU
Lär dig mer om lagstiftningen kring omhändertagande av barn och unga. Kursen tar upp praktisk tillämpning, exempel och rättsfall, och riktar sig till dig som är socialsekreterare, kommunjurist eller på andra sätt arbetar med ärenden som rör LVU.
Grundkurs LVU
 
9 MARS
Individbaserad uppföljning
Under 2021 bjuder SKR, Socialstyrelsen och de regionala samverkans- och stödstrukturerna för socialtjänsten in till webbinarier om individbaserad systematisk uppföljning. Vid första tillfället får du introduktion och tips hur din verksamhet kan komma i gång, och konkreta exempel från uppföljning i andra kommuner.
Systematisk uppföljning
 
10 MARS
Socialtjänstens digitalisering – skandinaviskt erfarenhetsutbyte SKR och regeringen bjuder in till ett unikt tillfälle att utbyta kunskap om socialtjänstens digitalisering. Kommuner, staten samt myndigheter i Sverige, Norge och Danmark delar erfarenheter om samverkan, effektiva arbetssätt, informationssäkerhet och innovation.
Skandinaviskt erfarenhetsutbyte
 
15 MARS
Uppstartsmöte brukarundersökningar 2021
Årets brukarundersökningar inom funktionshinderområdet och individ- och familjeomsorgen genomförs i september-oktober. Pilotundersökningen för placerade barn och unga permanentas från och med i år. Anmäl dig till SKR:s introducerande och kostnadsfria uppstartsmöten inför årets tre undersökningar.
Uppstart brukarundersökningar
 
19 MARS
Analysera brukarundersökningen
Lär dig analysera brukarundersökningen ur ett jämställdhetsperspektiv och involvera brukarna i arbetet med resultaten. Välkommen till en inspirerande workshop där du och din arbetsgrupp får testa olika verktyg och arbetssätt.
Brukarundersökning - och sen då?
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Konsekvenser av covid-19 för individ- och familjeomsorgen
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har på uppdrag av regeringen analyserat pandemins konsekvenser för individ- och familjeomsorgen. Rapporten presenterar även rekommendationer för kommunernas och regeringens fortsatta arbete.
Rapport om pandemins påverkan på individ- och familjeomsorgen
 
Delbetänkande om informationsöverföring i vård och omsorg
Utredningen om sammanhållen information inom vård och omsorg föreslår i ett delbetänkande en ny lag om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation och kvalitetsuppföljning. Utredningen föreslår två alternativa sekretessbrytande bestämmelser för socialtjänsten.
Bestämmelserna föreslås träda i kraft 1 juli 2022
 
Statsbidrag för sociala insatser i utsatta områden
Regeringen avsätter 250 miljoner kronor per år för sociala insatser i utsatta områden 2021-2023. Statsbidraget fördelas av Socialstyrelsen.
År 2021 omfattas 26 kommuner
 
Utredning vill synliggöra psykisk hälsa i primärvårdens uppdrag
Slutbetänkandet från utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård föreslår att vård avseende psykisk hälsa ska synliggöras i primärvårdens grunduppdrag. Betänkandet redovisar även hur primärvården bör arbeta med modellen ”Rätt stöd till psykisk hälsa”.
God och nära vård – Rätt stöd till psykisk hälsa SOU 2021:6
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
sofia.karlsson@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00