Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Oseriösa aktörer stoppas inte av ökad administration
 
Genom en rad regeländringar vill regeringen förhindra en upprepning av de avfallsskandaler som seglat upp det senaste året.
  • Avfall ska inte kunna lagras längre tid än vad som är motiverat.
  • Krav på ekonomisk säkerhet ska kunna ställas på anmälningspliktiga verksamheter.
  • Den som lämnar ifrån sig avfall måste säkerställa att mottagaren har de tillstånd eller har gjort de anmälningar som krävs för den fortsatta hanteringen.
  • Anmälnings- och tillståndsplikt ändras så att det tydligare framgår vilka avfallsslag som kan hanteras genom en anmälan.
  • Överträdelser mot miljöbalken ska anmälas ”skyndsamt” och så snart det finns anledning att anta att ett brott har begåtts.
Samtidigt görs vissa lättnader vad gäller schaktmassor.

Men risken är att flera av de förslag som lagts enbart leder till merarbete; att stärka tillsynen borde vara ett effektivare sätt att få bort rötäggen, menar Avfall Sverige.
 
Skatt på deponi och förbränning ses över
 
En särskild utredare ska analysera om det är lämpligt att införa ytterligare undantag från avfallsskatten och avfallsförbränningsskatten. Bra, tycker Avfall Sverige, som menar att det är osannolikt att någon av skatterna har någon miljöstyrande effekt.

Läs mer
Nya krav på påsar för matavfall
 
Senast 1 januari 2023 måste insamlingspåsar för matavfall utvärderas för kontakt med livsmedel, om biogödseln som produceras ska kunna certifieras. Beslutet, som fattats av branschens frivilliga certifieringssystem, ska ytterligare stärka biogödsel som produkt.

Läs mer
Dags att söka biogasstöd
 
Regeringen har under 2021 avsatt 200 miljoner kronor till stöd för biogas som uppgraderas till fordonsgas. Senast den 15 mars ska ansökan vara inne. Stödet betalas ut som ett förskott under 2021 för den beräknade produktionen 1 april–31 december. 

Läs mer
Ny sajt hjälper Sverige att sortera rätt
 
På Sverigesorterar.se samlas all information kring det nya nordiska skyltsystemet. Här kan du också ladda ner original för att trycka upp skyltar samt stödmaterial som visar hur de ska användas. Tips: börja med att skapa ett konto under "Ladda ner material".

Till Sverigesorterar.se
Producentansvaret för förpackningar ses över
 
En nytillsatt utredning ska lämna förslag på nya bestämmelser om insamling och återvinning av förpackningar. En av punkterna som ska utredas är om kommunerna ska organisera insamlingen. Syftet är att kunna nå återvinningsmålen.

Läs mer
Nu kan du mata in avfallsstatistiken
 
Avfall Web har nu öppnat för inmatning av 2020 års avfallsstatistik till och håller öppet till den 15 april. Några nyheter är begreppet hushållsavfall som har ändrats till kommunalt avfall och fliken för plockanalyser som har genomgått en hel del förändringar.

Läs mer
"Så kan vi rädda kritiska metaller"
 
Fem viktiga åtgärder kan minska slöseriet med kritiska metaller och samtidigt minska importberoendet, skriver Avfall Sverige tillsammans med en lång rad forskare, företag i stål- och återvinningsbranschen samt miljöorganisationer i Ny Teknik.

Läs debattartikeln
"Lös problemet med brandvarnare"
 
SSM bör söka en lösning för herrelöst icke-kärntekniskt radioaktivt avfall, som för tillfället lagras på avfallsanläggningarna, skriver Avfall Sverige i sitt remissvar på förslaget till nationella planen för hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall.

Läs hela remissvaret
Årets chanser att söka utvecklingsbidrag
 
Från Avfall Sveriges utvecklingssatsning kan alla, såväl medlemmar som icke medlemmar, söka finansiering för utvecklingsprojekt. Utlysningen är ständigt öppen men med följande sista ansökningsdagar: 4 februari, 5 maj, 11 augusti, 28 oktober. 

Läs mer på avfallsverige.se
 
Ny medlem
 
Vi hälsar Håll Sverige Rent välkommen till Avfall Sverige.  Läs mer på hsr.se
 
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19-pandemin har Avfall Sverige beslutat att kurser, temadagar och konferenser tills vidare ska hållas digitalt. Somliga utbildningar måste vi dessvärre ställa in.
Två webbutbildningar pausas
 
Just nu pågår uppdatering av två av Avfall Sveriges webbaserade utbildingar:
• Svensk Avfallshantering – en introduktion
• Avfallskunskap för politiker – en introduktion

För tillfället kan du därför inte anmäla dig till just dessa. I juni 2021 beräknar vi kunna presentera dem i ny version med aktuellt innehåll och kunskapshöjande interaktiva övningar.
Anvisning av plats för kommunalt avfall
 
När: 4 februari kl 9–12

Webbinarium om rättsläget när det gäller anvisad plats för kommunalt avfall samt reviderad guide nr. 7 om anvisad plats för borttransport av kommunalt avfall.

Läs mer och anmäl dig
Hållbarhetskriterier och biogasredovisning
 
När: 11 februari kl 9–11.30

Här presenteras biogasbranschens excel-verktyg för hållbarhetsrapportering. Carl-Magnus Pettersson, som har skapat verktyget, demonstrerar det för oss.

Läs mer och anmäl dig
Plats för återvinning i fysisk planering
 
När: 11 februari kl 9–15

En digital temadag för att belysa och ge inspiration till hur de instrument som finns kan användas i den fysiska planeringen, allt med syftet att uppnå en mer hållbar avfallshantering och ökad cirkulär ekonomi i samhället.

Läs mer och anmäl dig
Avfall Web – för nybörjare
 
När: 17 februari kl 9–11.30

Webbinariet vänder sig till dig som är ovan att arbeta i Avfall Web och vill få en introduktion som ger dig större trygghet vid inmatning och användning. Stor vikt läggs vid att gå igenom vilka uppgifter som ska matas in och hur registreringen rent konkret går till.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs inom energiåtervinning
 
När: vecka 10

Här ges erfarenhetsutbyte och en ökad förståelse om hur du kan minska miljöpåverkan, öka vinsten från er panna och påverka säkerhetskulturen på din arbetsplats.

Läs mer och anmäl dig
Avfall Web – en fördjupning
 
När: 11 mars 9–11.30

Stort fokus ligger på den nytta kommunen kan ha av Avfall Web för uppföljning, analys, planering och jämförelser. Du får även tips kring inmatning och importfunktionen.

Läs mer och anmäl dig
Taxekonstruktion – principer och utformning
 
När: 24–25 mars

Kursen lär dig grundläggande förutsättningar för taxekonstruktion, taxans olika delar och hur du kan resonera vid utformningen av taxan, samt lagstiftningen kring avgifter. Vi varvar föredrag med praktiska exempel och övningar.

Läs mer och anmäl dig
Miljöprövning av avfallsverksamhet
 
När: 13–14 april

Vi går igenom tillstånds- och anmälningsplikt för de flesta avfallsanläggningar, själva tillståndsprocessen och tillståndet. Vi redogör för tillståndsprövningen i såväl länsstyrelse som i mark- och miljödomstol. 

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallsplanering
 
När: 20–21 april

Gör avfallsplanen till ett bättre och mera aktivt verktyg i arbetet för ett hållbart samhälle. Här lär du dig också revidera en kommunal avfallsplan och vi tittar på Naturvårdsverkets förändrade föreskrifter.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallslagstiftning
 
När: 9–10 juni

Här ges en djupare förståelse för den lagstiftning som anger ramarna för det kommunala avfallsansvaret. Revideringen av miljöbalken och avfallsförordningen gås igenom liksom aktuell rättspraxis.

Läs mer och anmäl dig