Nyhetsbrev om LSS från Riksförbundet FUB
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nytt om LSS!
 
Februari 2021
 

I månadens Nytt om LSS: 
  • Ett webbinarium på enkelt språk om vad FUB tycker om LSS-utredningens förslag
  • Stödmaterial från Socialstyrelsen om arbetssätt i LSS-bostad och DV under covid-19 pandemin
  • Folkhälsomyndigheten kartlägger personer med IF:s upplevelser och erfarenheter under covid-19 pandemin
  • Socialstyrelsen ska se över listan på riskgrupper
  • Efterlysning: Hur har vaccinationerna mot covid-19 fungerat för personer med LSS-insats/personlig assistans?
På vår webbplats samlar vi alla våra nyhetsbrev.
Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en PDF-fil av nyhetsbrevet som går bra att skriva ut (klicka på "Läs mer").


Länk till nyhetsbreven på vår webbplats
 
Ett webbinarium på enkelt språk om vad FUB tycker om LSS-utredningens förslag
 
Onsdagen den 10 februari 2021 klockan 17:00-18:30 ordnar Riksförbundet FUB ett möte som du kan vara med på genom dator eller en mobiltelefon med internetuppkoppling.

Vi kommer berätta om förslagen som LSS-utredningen har lämnat till regeringen
och vad FUB tycker om förslagen.

Mötet är för er som har intellektuell funktionsnedsättning (IF) men alla intresserade är välkomna att vara med!

FUB:s svar till LSS-utredningen kommer innan mötet finnas på lättläst svenska på Inre Ringens webbplats, www.fub.se/inre-ringen.

Du behöver inte anmäla dig. Klicka bara på den här Zoom-länken för att vara med på mötet!

Gå gärna in på mötet ungefär tio minuter i förväg.

Om du har några frågor om mötet kan du ringa eller skriva till Judith Timoney på FUB.
Telefon: 08 508 866 23
Mejl: judith.timoney@fub.se
 
Stödmaterial från Socialstyrelsen om arbetssätt i LSS-bostad och DV under covid-19 pandemin
 
Socialstyrelsen har reviderat sitt stödmaterial från våren 2020 om arbetssätt vid covid-19 inom bostad med särskild service för vuxna. Samtidigt har ett motsvarande stödmaterial tagits fram för daglig verksamhet. Det handlar om hur arbetssätt kan anpassas under pågående pandemi. Skrifterna innehåller även information om hur verksamheterna kan minimera smitta och förbereda för eventuell smittspridning. De tar också upp hur personal kan stötta personer med IF i vardagen.

Riksförbundet FUB fick båda stödmaterialen på snabbremiss, vilket bland annat gav oss möjlighet att kommentera skrivningar som behövde förtydligas. Vi kommer att länka till skrifterna på FUB:s webbplats (FUB:s information om coronaviruset), så snart de lagts upp på Socialstyrelsens webbplats.
 
Folkhälsomyndigheten kartlägger personer med IF:s upplevelser och erfarenheter under covid-19 pandemin
 
Folkhälsomyndigheten följer kontinuerligt händelseutvecklingen av covid-19-pandemin. Som ett led i arbetet undersöker de nu konsekvenserna av covid-19-pandemin och samhällets smittskyddsåtgärder ur ett brett folkhälsoperspektiv.

Utifrån det folkhälsopolitiska målet om en god och jämlik hälsa är Folkhälsomyndigheten särskilt intresserade av hur grupper, som kan riskera ohälsa upplever pandemin och samhällets smittskyddsåtgärder. Mot denna bakgrund har Folkhälsomyndigheten bjudit in Riksförbundet FUB till ett digitalt möte den 2 februari. FUB kommer då ge vår bild av hur personer med IF och deras anhöriga har påverkats av pandemin och rekommendationerna om social distansering, att undvika sociala sammankomster med mera. Vi kommer också se till att Folkhälsomyndigheten får ta del av FUB:s två rapporter om enkäterna till anhöriga/ställföreträdare respektive vuxna med IF (från juni respektive juli 2020), där vi efterfrågade medlemmarnas erfarenheter av pandemin. Vi kommer även förmedla FUB:s rapport till den statliga Coronakommissionen (från november 2020).
 
Socialstyrelsen ska se över listan på riskgrupper
 
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att löpande se över och uppdatera listan över grupper som löper störst risk att bli allvarligt sjuka i covid-19. Listan används för att bedöma vilka som har rätt till ekonomisk ersättning i form av viss sjukpenning i förebyggande syfte och viss smittbärarpenning. Socialstyrelsen ska göra en första redovisning av översynen senast den 5 februari 2021
 
Efterlysning: Hur har vaccinationerna mot covid-19 fungerat för personer med LSS-insats/personlig assistans?
 
Under hösten/förvintern 2020 arbetade kansliets intressepolitiska grupp, tillsammans med Svenska Downföreningen, intensivt med att uppmärksamma regeringen och ansvariga myndigheter på vikten av att personer med IF prioriteras för vaccination mot covid-19. Vi hänvisade till aktuell forskning från England och USA, som visar att personer med IF, i synnerhet vuxna med Downs syndrom, har en kraftigt förhöjd risk för att bli allvarligt sjuka eller avlida i covid-19. Glädjande nog ledde detta till att Folkhälsomyndigheten den 29 december 2020 meddelade att personer med LSS-insats eller personlig assistans ska tillhöra fas 2 i vaccinationsprogrammet. I flera regioner har man dessutom valt att räkna in gruppen i fas 1 och många har därför redan hunnit få en eller två vaccindoser.

Efterlysning: Kansliets intressepolitiska grupp vill gärna ta del av FUB-föreningarnas och medlemmarnas erfarenheter av vaccinationerna mot covid-19.
  • Vilken region gäller ditt svar? Har den aktuella regionen räknat in personer med LSS-insats/personlig assistans i fas 1 eller 2?
  • Hur är intresset bland medlemmarna för att vaccineras mot covid-19? Är det någon skillnad beroende på grad av funktionsnedsättning?
  • Hur är intresset bland personal i LSS-verksamhet (som ingår i samma fas som personer med LSS-insats) att vaccineras mot covid-19?
  • Övrigt av intresse som rör vaccination mot covid-19?

Mejla ditt svar till eva.borgstrom@fub.se Tack för att du tar dig tid till att svara – det är av stort värde för oss i våra kontakter med myndigheterna!
 
Intressepolitisk samordnare
Eva Borgström
Tel: 08 - 508 866 31
E-post: eva.borgstrom@fub.se