Årets första nyhetsbrev med PBL i fokus!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Februari 2021
Webbutbildning om byggnadsnämndens PBL-tillsyn
 
Foto: Scandinav
Boverket har tagit fram en utbildning om byggnadsnämndens PBL-tillsyn. Utbildningen riktar sig till dig som har erfarenhet av lov- och byggprocessen men som har begränsad erfarenhet av PBL-tillsyn. Utbildningen kan även vara till nytta för mer erfarna medarbetare som behöver fräscha upp sina kunskaper.

Ta del av webbutbildningen om byggnadsnämndens PBL tillsyn i PBL kunskapsbanken
 
 
Vägledning om nya regler för laddning av elfordon
 
Sedan maj 2020 är laddning av elfordon ett nytt egenskapskrav i plan- och bygglagen.

Vilka byggnader som ska ha utrustning för laddning av elfordon eller förberedelse för laddning genom så kallad ledningsinfrastruktur framgår av plan- och byggförordningen. Reglerna för uppförande av nya byggnader ska tillämpas om man söker bygglov eller gör en anmälan efter den 10 mars 2021.

Ta del av vägledningen om regler för laddning av elfordon i PBL kunskapsbanken
Foto: Anders Johansson/Boverket
 
PBL workshopmaterial - ”Att samverka i bostadsbyggande”
 
Boverket har tillsammans med bland andra Sveriges kommuner och regioner, SKR, genomfört och vidareutvecklat dialog- och kunskapsseminarier.

Seminarierna är till för aktörer inom samhällsbyggnadsprocessen på temat ”Att samverka i bostadsbyggande”. På webbsidorna finns handledarmaterial, filmer och upplägg för hur man kan genomföra ett sådant möte.

Ta del av materialet om ”Att samverka i bostadsbyggande” i PBL kunskapsbanken
 
 
Byggsanktionsavgift ska utgå från byggnadens användning före ändringen
 
I december 2020 kom Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, med ett avgörande som gjorde det tydligare hur byggsanktionsavgiften ska beräknas när en byggnad har tagits i anspråk eller inretts för ett väsentligen annat ändamål.

När byggnadsnämnden ska ta ut byggsanktionsavgift finns det olika kategorier av byggnader att välja mellan och vilken som väljs påverkar avgiftens storlek. Domen klargjorde att vid val av kategori, är det den användning som byggnaden hade före den olovliga åtgärden som ska väljas.

Ta del av domen MÖD 2020-12-18 mål nr P 414-20 på Mark- och miljööverdomstolens webbplats

Ta del av Boverkets vägledning om byggsanktionsavgifter i PBL kunskapsbanken
 
 
Vägledning om PBLs krav på utformning och placering av byggnader
 
Vid planering och vid prövning av bygglov och förhandsbesked ska kommunen bedöma hur utformning och placering av bebyggelse och byggnadsverk påverkar och tar hänsyn till omgivningen ur flera olika aspekter.

Bland annat gäller detta intresset av en god helhetsverkan. I bygglovsprövningen ska dessutom kommunen avgöra om kravet på en god form-, färg- och materialverkan är uppfyllt. Boverket har nu publicerat vägledning om både kravet på hänsyn och god helhetsverkan och kravet på god form-, färg- och materialverkan.

Ta del av vägledningen om kravet på hänsyn och god helhetsverkan i PBL kunskapsbanken

Ta del av vägledningen på god form-, färg- och materialverkan i PBL kunskapsbanken
 
 
Vägledning om vattenförsörjning i översikts- och detaljplanering
 
Foto: Cecilia Näslund/Boverket
Tillgång till vatten är en avgörande förutsättning för bebyggelse och näringsverksamhet.

Enligt plan- och bygglagen ska bebyggelse lokaliseras till mark som är lämplig bland annat med hänsyn till vattenförsörjning. Översiktsplanen är kommunens mest betydelsefulla planeringsverktyg för att bidra till en trygg vattenförsörjning. Detaljplanen är sedan det juridiskt bindande redskapet för att säkerställa att mark- och vattenanvändningen blir lämplig ur ett dricksvattenperspektiv.

Ta del av vägledningen om vattenförsörjning i översiktsplaneringen i PBL kunskapsbanken

Ta del av vägledningen om vattenförsörjning i detaljplaneringen i PBL kunskapsbanken
 
Vägledning om mellankommunal samordning
 
Boverket har uppdaterat och publicerat ny vägledning om hur planläggning bör ske med hänsyn till mellankommunala och regionala förhållanden.

Boverket har även publicerat tillsynsvägledning när det gäller länsstyrelsernas tillsyn över att sådana frågor som avser användningen av mark- och vattenområden som angår flera kommuner samordnas på ett lämpligt sätt.

Ta del av vägledningen om mellankommunal samordning i PBL kunskapsbanken.
 
Vägledning om planbeskrivning
 
Boverket arbetar successivt med att publicera ytterligare vägledning till författningen som trädde i kraft den 1 januari 2021.

I planbeskrivningen ska kommunen bland annat redovisa planeringsförutsättningarna, planens syfte och hur planen är avsedd att genomföras. Innehållet i en planbeskrivning regleras i plan- och bygglagen, PBL, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd om planbeskrivning.

Boverket kommer att sända ett webbseminarium om planbeskrivning den 1 april 2021.

Ta del av vägledningen om planbeskrivning i PBL kunskapsbanken
Vägledning om installationer för tappvatten
 
Boverket har publicerat en vägledning om installationer av tappvatten.

Med tappvatteninstallationer menas installationer för tappkallvatten och tappvarmvatten. Vattnet ska ha god kvalitet och hålla en viss temperatur. Ledningarna ska ha ett visst tryck.
 
Vägledning om buller vid idrottsplatser
 
Foto: Scandinav
Målkonflikterna bedöms ha ökat kring idrottsplatser i landets kommuner och
Boverket har därför tagit fram en vägledning om buller från idrottsplatser.


Vägledningen är i första hand är avsedd att användas vid detaljplaneläggning eller bygglovsprövning av ny bostadsbebyggelse i områden som exponeras för buller från idrottsplats, alternativt ny idrottsplats vid befintlig bebyggelse.

Ta del av vägledningen om buller vid idrottsplatser i PBL kunskapsbanken
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL kompetens ger dig information om Boverkets vägledning, utbildning och webbseminarier för tillämpningen av plan- och bygglagen.

Prenumerera på nyhetsbrevet