Fastan börjar med Askonsdagen den 17 februari
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Gustaf Hellsing/IKON
Få askan som brev på posten
- fira Askonsdagsmässan hemifrån
 
”Kom ihåg, o människa,
att du är stoft och att du åter ska bli till stoft.
Omvänd dig och tro evangelium”.


Med de orden korstecknas vår panna med aska på askonsdagen. Orden uppmanar oss till reflektion och självrannsakan, påminner oss om vår dödlighet och hoppets löfte i evangeliets budskap. Ritualet markerar inledningen på fastan, förra påskens palmblad/kvistar har blivit till askan som tecknas på vår panna.  
                Denna askonsdag ser lite annorlunda. Du kan själv bestämma om du vill komma till kyrkan och fira Askonsdagsmässan på plats i kyrkan, eller om du vill fira mässan och inleda fastan med oss hemifrån.

Vill du vara med digitalt? Efter mottagen anmälan skickar vi ut ett brev innehållande mässans fysiska agenda, en liten påse aska samt en ordning för enkel egen andakt under fastan. Tillsammans kommer vi kunna göra riten, höra ordet och gå in i fastan oavsett om du kan komma till kyrkan eller inte. 
Vill du ta del av askonsdagsbrevet anmäler du detta via länken. Sista anmälningsdagen för Askonsdagsbrevet är onsdagen den 10 februari. Vi skickar både långt och kort och är du bosatt utanför Tyskland behöver vi ha din anmälan så snart som möjligt för att kunna försäkra oss om att det kommer fram i tid. Vill du komma till kyrkan och fira på plats behöver du inte anmäla dig i förväg.

Askonsdagsmässan firas den 17 februari kl. 18. 

Gud välsigne dig!
 
Livesändningarna flyttar till Youtube
 
För att öka tillgängligheten för våra livesändningar kommer vi fr.o.m. söndag den 31 januari börja sända våra gudstjänster via Youtube istället för Facebook. Det krävs inget konto eller liknande för att titta på Youtube, vilket gör Facebook begränsat till endast deras medlemmar.

Klicka här för att komma till vår Youtube kanal. Du kan också ladda ner Youtubes app till din smartphone eller surfplatta. Då öppnar du bara appen och söker på ”Svenska kyrkan Berlin”. När du väl hittat oss kan du prenumerera/följa oss vilket möjliggör att du kan få notiser på när vi lägger upp videos.

Vi kommer även dela länken till vår sida på Youtube på Facebook inför varje sändning så ingen kommer kunna missa det.

Annars är allt som vanligt, vi livesänder varje söndagsmässa kl. 11.00 och varje onsdagsmässa kl. 18.00.

Välkommen!
 
Barnbiblioteket uppdateras - skänk gärna nyare titlar
 
Under januari har barnbiblioteket städats, rensats, böcker som varit på röksanering efter branden har packats upp, böcker har sorterats och delvis flyttats. Ett stort tack till frivilliga Lisa Andersson som ställt upp med sin tid att ordna med detta! I barnrummet på källarplan (som trots sitt namn har stora fönster) där öppna förskolan vanligtvis håller till finns numera barnböcker för barn i förskoleåldern. I barnbiblioteket på markplan finns nu endast böcker kvar för barn och ungdomar i skolåldern.
         Något som blev väldigt tydligt under städningen är att väldigt många av böckerna var daterade - böckerna behöver uppdateras!
Har du barn- eller ungdomsböcker på svenska som publicerades efter ca år 2000 som du vill skänka? Speciellt modernare ungdomsböcker men även modernare titlar för barn i låg- och mellanstadiet saknas. Vi uppskattar varje donerad bok som kan glädja många barn i vårt bibliotek. 
Du kan komma förbi på vardagar mellan kl. 10-16 och lämna böcker eller skriv till berlin@svenskakyrkan.se om du vill komma någon annan tid. Ett stort tack på förhand!