Vårt uppdrag 1 februari 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Hej alla ombud, engagerade, anställda och förtroendevalda!
 

Här kommer årets andra nummer av Vårt uppdrag, nyhetsbrevet som vill informera och inspirera dig till att känna att du är en viktig del av vårt internationella arbete i Act Svenska kyrkan.

Nu börjar det närma sig fasteaktion! Coronapandemin är långt ifrån över och samtidigt som vi står mitt i den så börja vi skönja problemen som tar vid efter viruset: arbetslöshet, fattigdom och hunger. Det är dags att kavla upp ärmarna och satsa om vi ska nå målet om en rättvis värld.

Hör gärna av dig till givarservice@svenskakyrkan.se med tips och tankar om vad för innehåll du önskar att vi har mer av i Vårt uppdrag.

Nu kör vi Fasteaktionen 2021!
 
Under samma himmel ­– Fasteaktionen 2021
 
Fasteaktionen inleds på fastlagssöndagen den 14 februari och har temat Under samma himmel. Fasteaktionen 2021 syftar till att lindra konsekvenserna av coronapandemin, då miljoner människor riskerar att hamna i extrem fattigdom. När samhällen slagits sönder både socialt och ekonomiskt fortsätter Act Svenska kyrkan tillsammans med partner att arbeta långsiktigt och rättighetsbaserat.

Kampanjsidorna på intranätet fylls på allt eftersom. Sprid gärna material och aktiviteter under alla veckor fram till 28 mars. Allt behöver inte fokuseras kring starten, om smittläget just då inte ger möjligheter till aktiviteter på din ort.

Denna vecka kommer en kortare uppstartsfilm att läggas ut på intranätet, som ett litet avstamp och pepp. Sprid den gärna till kollegerna och titta tillsammans om ni har möjlighet. Många behöver nog peppas lite extra på hemmakontoren! Läs nedan om fler filmer och digitala aktiviteter.

Mer om Fasteaktionen hittar du här: internwww.svenskakyrkan.se/act/fasteaktionen
 
Fasteaktionen 2021 – Webinarium med utsända
 

Konsekvenserna av coronapandemin är något vi vill sprida mer kunskap om. Därför kommer vi att släppa ett förinspelat webinarium till kampanjstarten där några av Act Svenska kyrkans utsända medarbetare diskuterar konsekvenserna av pandemin och vilken effekt de får för människor världen över.

Du ser webinariet här: svenskakyrkan.se/act/fasteaktionen
 
 
Foto: Malin Wrigstad
 Nytt konfirmandmaterial om             Act Svenska kyrkan
 

Ett nytt konfirmandmaterial finns sedan en tid att ladda ner och använda. Materialet berättar om Act Svenska kyrkans arbete för en bättre värld och är ett sätt att visa att det går att engagera sig i rättvisefrågor genom Svenska kyrkan. Materialet kan med fördel kopplas till en kampanj men är inte kampanjspecifikt utan fungerar hela året.

Här hittar du materialet: 
internwww.svenskakyrkan.se/act/fasteaktionen/barn-ungdom
 
Sociala trygghetssystem för att möta coronapandemins konsekvenser
 
Act Svenska kyrkan arbetar med både insamling och påverkan. Under våren arbetar vi med att påverka politiker och makthavare att se sociala trygghetssystem som ett relevant verktyg för att fattiga länder ska kunna ta sig ur krisen som följer på coronapandemin. Till grund för detta ligger en rapport som Act Svenska kyrkan har tagit fram. För den som är intresserad finns hela rapporten att läsa men vi har också gjort en kortare filmad presentation med den viktigaste informationen i ett sammandrag. En superbra grund för den som vill se hur Act Svenska kyrkan vill arbeta långsiktigt med att bygga upp samhällen igen. Se den gärna som en del av er introduktion till Fasteaktionen 2021.

Här finns filmen: vimeo.com/504706863

Här finns rapporten: svenskakyrkan.se/act/nyheter/covidkrisen-en-vackarklocka-i-synen-pa-behovet-av-social-trygghet--
 
Auktion på Tradera under Fasteaktionen
 

Nu satsar vi stort för att Act Svenska kyrkans kampanjsida på Tradera ska få liv under Fasteaktionen! Tradera är Sveriges största auktionssajt och det finns ett stort intresse bland allmänheten att fynda här. 

Vill du veta mer om hur det går till? Har du frågor om vad man kan sälja? Lugn bara lugn! Nu har vi uppdaterat intranätet med instruktioner och erbjuder dessutom tider för livesända frågor-och-svar-stunder.

Fundera på vad ni har för unikt ni kan sälja. Extra snygga halsdukar från syföreningen? Supergoda kakor med ett hemligt lokalt recept från husfar? Kan man få köpa en privat sånglektion av en körledare? En egen orgelkonsert? Har ni en kändis i gänget som kan signera något kul? Här är det verkligen bara fantasin som sätter gränser! 

För mer information se intranätet: internwww.svenskakyrkan.se/act/tradera

Kampanjsidan på Tradera: tradera.com/charity/actsvenskakyrkan
 
 
 
 
Foto: Josefin Casteryd/Ikon
Ge bort mod, hopp och medmänsklighet till Alla hjärtans dag
 
Till Alla hjärtans-dag vill vi tipsa om att man kan ge bort riktigt viktiga gåvor - förpackade i en fin ask. Tillsammans agerar vi för dem som lever nedtystade eller i utsatthet. Visa omtanke för nära och kära med en gåva som gör skillnad.

Hitta en fin present i gåvoshoppen: gavoshop.svenskakyrkan.se/
 
 
Platser där bidrag till Act Svenska kyrkan har gjort skillnad under 2020.
Tack för 2020!
 

Ett stort TACK för era bidrag till Act Svenska kyrkan förra året. Under 2020 har Svenska kyrkans församlingar, pastorat och stift bidragit med över 60 miljoner kronor till Act Svenska kyrkan via anslag, kollekter och insamlingsaktiviteter. En imponerande summa med tanke på hur mycket som varit annorlunda det senaste året.

Under föregående vecka skickades ett mejl med tack till alla församlingar. I det återrapporteras den totala summan av vad församlingen bidragit med till Act Svenska kyrkan under 2020. Under samma veckan skickades även en tackbrev. Tackbrevet för 2020 innehöll en affisch med karta och exempel på de insatser Act Svenska kyrkan genomfört föregående år. Det fanns också en tackfolder med brevet, som även skickas till alla registrerade givare. Förhoppningen är att tacket  och kartan på genomförda insatser når alla de ombud och frivilliga, anställda och förtroendevalda, som bidragit till Act Svenska kyrkans viktiga arbete.

För mer information besök internwww.svenskakyrkan.se/act/resultat
 
 
Många väljer att visa handlingskraft
 
Act Svenska kyrkan har under hösten varit med i kampanjen ”Visa handlingskraft” som gick ut på att samla in namnunderskrifter för att visa på att Sverige behöver en lag som kräver att företag respekterar mänskliga rättigheter och miljö i all sin verksamhet.

Den 22 januari överlämnades 21 070 underskrifter från kampanjen till utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

41 företag och 61 fackförbund och organisationer har också ställt sig bakom kampanjens krav.

Stort tack till alla som engagerat sig!
 
                       Foto: Josefin Casteryd/Ikon
Digital Agerautbildning den 4 februari
 
Missa inte att tipsa unga vuxna om årets första digitala Agerautbildning. Dessa brukar vara väldigt populära för den som vill lära sig mer om påverkansfrågor och global rättvisa. Utbildningen riktar sig till den som är 16-30 år. Tipsa gärna folk du känner i den åldern att anmäla sig.

Länk till anmälan och information via den inbäddade länken på trippus.se
 
 
Skattereduktion för gåvor
 
Den 22 januari 2020 blev Act Svenska kyrkan godkänd organisation för skattereduktion av gåvor från privatpersoner. Gåvan ska var på minst 200 kronor per gåvotillfälle. Totalt behöver du ha skänkt minst 2 000 kronor under ett kalenderår till organisationer som är godkända av Skatteverket för att kunna göra ett avdrag. Avdraget görs i samband med deklarationen för det år du gett gåvan.

Vi som gåvomottagare skickar in underlag till Skatteverket och det avdragsgrundande beloppet kommer att finnas förtryckt på din skattedeklaration.

Du kan läsa mer om skattereduktionen på vår webbplats svenskakyrkan.se/act/skattereduktion och på Skatteverkets sida skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/skattereduktioner/skattereduktionforgavor.
 
 
Act Svenska kyrkan i sociala medier
 

Följ gärna Act Svenska kyrkans arbete på sociala medier.

Facebook @actsvenskakyrkan
Instagram @act_svenskakyrkan
Twitter @act_Svk
 
Har du frågor?
 
Har du frågor om nyhetsbrevet Vårt uppdrag eller om Act Svenska kyrkan? Kontakta Act Svenska kyrkans givarservice:
 
E-post givarservice@svenskakyrkan.se
Telefon 010-181 93 00
 
Du kan också kontakta din församling för att få veta mer om hur internationella frågor drivs lokalt.

Läs mer om nyhetsbrevet Vårt uppdrag.
 
Vårt uppdrag
 
Nyhetsbrevet ges ut av Act Svenska kyrkan
 
Svenska kyrkan
751 70 Uppsala
 
svenskakyrkan.se/act
 
Swish: 900 1223

Plusgiro 90 01 22-3, bankgiro 900-1223
 
Nästa nummer: 15 februari 2021
 
Berätta vad du tycker
Vi vill veta vad du tycker om Vårt uppdrag! Berätta gärna hur du använder det, eller om du inte använder det och i så fall varför. Hur kan vi göra det ännu bättre så att du får det du behöver i ditt arbete?

För att få nyhetsbrevet behöver din e-postadress vara registrerad i Kyrksam. I varje församling finns det någon som ansvarar för registreringen, vänd dig till honom eller henne för att få hjälp. Det är viktigt att du som är engagerad i det internationella arbetet får tillgång till våra utskick.