Så ska det kommunala avfallet redovisas
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Planen för cirkulär ekonomi bara början
 
Regeringen har presenterat Sveriges första handlingsplan för cirkulär ekonomi. Bland annat föreslås ett produktpass och kvotplikt, något som Avfall Sverige länge efterfrågas. Men den som väntat sig stora nyheter och krafttag blir besviken.

Handlingsplanen innehåller en lång rad åtgärder om avfallshantering men också om industriomställning, materialförsörjning och teknikutveckling. Somligt kan drivas igenom i Sverige, men en hel del är beroende av samordning inom EU. Många av förslagen känns dock igen från tidigare beslut. 

– På det hela taget kan de dryga 100 punkterna som regeringen presenterar i sin handlingsplan för cirkulär ekonomi tyckas vara omfattande. Men frågan är om det räcker för den massiva omställning av samhället som krävs för att vi ska kunna nå de globala målen i Agenda 2030 och kunna skapa en global hållbarhet. Avfall Sverige hade hoppats på tydligare lagstiftning och tuffare styrmedel, framför allt för åtgärder högre upp i avfallshierarkin. Det skulle kunna främja den innovation och de beteendeförändringar som måste till, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.
 
 
Så ska det kommunala avfallet redovisas
 
Nya föreskrifter har publicerats, som reglerar vilka uppgifter om kommunalt avfall som ska lämnas av kommuner och exportörer. Avfall Sverige noterar att flera kritiserade förslag från remissversionen har plockats bort. 

Läs mer
Stöd inför övertagandet av returpappret på G
 
Under februari räknar Avfall Sverige med att kunna lägga ut material som underlag för kommunernas arbete med att planera inför och inrätta insamling av returpapper. Senast den 1 januari 2022 ska ett system finnas på plats.

Endast för inloggade medlemmar
Grovavfall kan bli fall för privata aktörer
 
Naturvårdsverket ska utreda servicenivån för insamling av grovavfall från hushåll och möjligheterna att låta andra än kommunen sköta hämtning. Det är ett av flera uppdrag som regeringen gett myndigheten för 2021 genom regleringsbrevet. 

Läs mer
Nya etappmål en tuff utmaning
 
Regeringen har beslutat att återvinningen ska öka. 70 procent av bygg- och rivningsavfallet ska återvinnas senast 2025 och redan 2023 ska 75 procent av matavfallet återvinnas genom rötning.

Läs mer
Remisskonferens om textil-utredningen
 
Avfall Sverige bjuder in medlemmar till en webb-konferens för att diskutera det förslag om ett producentansvar, som lagts fram genom utredningen SOU 2020:72.

När: 9 februari kl 9–12

Mer information kommer inom kort på hemsidan.
Rekommendationer om mätning av mikroorganismer i arbetsmiljön vid förbehandlings- och samrötningsanläggningar
 
Hantering av organiskt avfall ställer särskilda krav på arbetsmiljön, och tidigare studier har visat på brister i de mätningar som utförts. Här beskrivs vad som ska mätas, vilka mätmetoder som ska användas och hur mätresultaten ska tolkas för att kunna bedöma risken med de mikroorganismer som anställda kan exponeras för vid förbehandlings- och samrötningsanläggningar.

Läs mer i rapport 2020:31
 
Ny medlem
 
Vi hälsar Samhall välkommen till Avfall Sverige. De erbjuder bland annat tjänster inom återbruk och återvinning.  Läs mer på samhall.se
 
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19-pandemin har Avfall Sverige beslutat att kurser, temadagar och konferenser tills vidare ska hållas digitalt. Somliga utbildningar måste vi dessvärre ställa in.
BREF WI
– slaggsortering
 
När: 26 januari kl 8.30–12

Det reviderade BREF-dokumentet för avfallsförbränning med tillhörande BAT-slutsatser avfallsförbränning ska uppfyllas senast 2023, men i mars 2021 ska anläggningar för första gången redovisa hur BAT uppfylls i miljörapporten för 2020. Här föreslås en rimlig nivå för skyddsåtgärder och försiktighetsmått gällande slaggsortering.

Läs mer
Åtgärda metanläckaget i praktiken
 
När: 27 januari kl 9–12

Vi identifierar vanliga utsläppspunkter på biogas- och uppgraderingsanläggningar och deras betydelse samt vilka åtgärder som föreslås för att minska utsläppen. Webbinariet är ett samarbete inom ramen för ett ERA-NET-projekt finansierat av Energimyndigheten tillsammans med Avfall Sverige och Svenskt Vatten.

Läs mer och anmäl dig
BREF WI
– avfallsförbränning
 
När: 28 januari kl 9.30–15.30

Det reviderade BREF-dokumentet för avfallsförbränning med tillhörande BAT-slutsatser avfallsförbränning ska uppfyllas senast 2023, men i mars 2021 ska anläggningar för första gången redovisa hur BAT uppfylls i miljörapporten för 2020. Här föreslås en rimlig nivå för skyddsåtgärder och försiktighetsmått för avfallsförbränning.
Lär dig räkna med och kombinera olika index
 
När: 2 februari kl 9–12

Här ges inblick i indexreglering och beräkning för att underlätta val av index om olika drivmedel används för insamling av avfall eller för att proportionerna mellan drivmedel och personal avviker mycket jämfört med verksamhetens faktiska kostnader. Webbinariet riktar sig till alla som arbetar med upphandling och avtalsuppföljning.

Läs mer och anmäl dig
Anvisning av plats för kommunalt avfall
 
När: 4 februari kl 9–12

Webbinarium om rättsläget när det gäller anvisad plats för kommunalt avfall samt reviderad guide nr. 7 om anvisad plats för borttransport av kommunalt avfall.

Läs mer och anmäl dig
Hållbarhetskriterier och biogasredovisning
 
När: 11 februari kl 9–11.30

Här presenteras biogasbranschens excel-verktyg för hållbarhetsrapportering. Carl-Magnus Pettersson, som har skapat verktyget, demonstrerar det för oss.

Läs mer och anmäl dig
Plats för återvinning i fysisk planering
 
När: 11 februari kl 9–15

En digital temadag för att belysa och ge inspiration till hur de instrument som finns kan användas i den fysiska planeringen, allt med syftet att uppnå en mer hållbar avfallshantering och ökad cirkulär ekonomi i samhället.

Läs mer och anmäl dig
Avfall Web – för nybörjare
 
När: 17 februari kl 9–11.30

Webbinariet vänder sig till dig som är ovan att arbeta i Avfall Web och vill få en introduktion som ger dig större trygghet vid inmatning och användning. Stor vikt läggs vid att gå igenom vilka uppgifter som ska matas in och hur registreringen rent konkret går till.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs inom energiåtervinning
 
När: vecka 10

Här ges erfarenhetsutbyte och en ökad förståelse om hur du kan minska miljöpåverkan, öka vinsten från er panna och påverka säkerhetskulturen på din arbetsplats.

Läs mer och anmäl dig
Avfall Web – en fördjupning
 
När: 11 mars 9–11.30

Stort fokus ligger på den nytta kommunen kan ha av Avfall Web för uppföljning, analys, planering och jämförelser. Du får även tips kring inmatning och importfunktionen.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallslagstiftning
 
När: 16–17 mars

Här ges en djupare förståelse för den lagstiftning som anger ramarna för det kommunala avfallsansvaret. Revideringen av miljöbalken och avfallsförordningen gås igenom liksom aktuell rättspraxis.

Läs mer och anmäl dig
Taxekonstruktion – principer och utformning
 
När: 24–25 mars

Kursen lär dig grundläggande förutsättningar för taxekonstruktion, taxans olika delar och hur du kan resonera vid utformningen av taxan, samt lagstiftningen kring avgifter. Vi varvar föredrag med praktiska exempel och övningar.

Läs mer och anmäl dig
Miljöprövning av avfallsverksamhet
 
När: 13–14 april

Vi går igenom tillstånds- och anmälningsplikt för de flesta avfallsanläggningar, själva tillståndsprocessen och tillståndet. Vi redogör för tillståndsprövningen i såväl länsstyrelse som i mark- och miljödomstol. Betydelsen av miljökvalitetsnormer för vatten belyses i ett särskilt avsnitt.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallsplanering
 
När: 20–21 april

Här får du ökade kunskaper om hur avfallsplanen kan bli ett bättre och mera aktivt verktyg i arbetet för ett hållbart samhälle. Du lär dig också revidera en kommunal avfallsplan. Naturvårdsverkets översyn av sina föreskrifter och deras nya vägledning till föreskrifterna tas också upp.

Läs mer och anmäl dig