*Digitala träffar med församlingar utomlands * Ny termos *
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Februari 2021

Kära vänner,

Februarisolen skiner med sitt bleka sken. Med de bleka strålarna kommer Psalm 490 till mig: ”Guds son en gång i morgonglans skall åter komma hit och alla ängslans skuggor flyr och världen fylls av liv.”

Vi ser fram emot en vår där vi ber och hoppas att världen så småningom börjar återgå till ett mer öppet samhälle där vi åter kan ses i gudstjänst och annan verksamhet i våra kyrkor. Mitt i de utmaningar som varit har vi lärt oss mycket – vi har ställt om vår verksamhet till att också finnas online.

Vi är tacksamma för böner och ekonomiska bidrag som är alldeles nödvändiga för att vi skall kunna finnas som kyrka i utlandet i framtiden. Önskar dig en välsignad vår!

/Johanna Holmlund Lautmann
Biträdande avdelningschef, Svenska kyrkan i utlandet
 
Nytt prästpar på Teneriffa!
 
Annika och Claes Boltenstern har landat på Teneriffa där de ska vikariera i församlingen fram till och med påsk, Annika som kyrkoherde och Claes som informationsansvarig. Annika har sin ordinarie tjänst som komminister i Oscars församling i Stockholm.
 
Möt Svenska kyrkans utlandsförsamlngar!
 
Under våren är du välkommen att träffa flera utlandsförsamlingar i digitala träffar. Du får bekanta dig med vardagen i arbetet - både utmaningar och glädjeämnen och du har möjlighet att ställa frågor.
  • 8 februari kl 19.00: Svenska kyrkan i Bryssel med kyrkoherde Fredrik Olilla
  • 1 mars kl 19:00: Svenska kyrkan
    på Gran Canaria med kyrkoherde
    Charlotta Dicklo
Läs mer och anslut dig til träffarna
 
Bland nunnor, hemlösa och ovana kyrkobesökare
 
Svenska kyrkan i Rom har stort fokus på det diakonala arbetet. De möter både flyktingar och svenska hemlösa. Kyrkoherde Olof Olsson berättar:
– De kommer vanligtvis inte till kyrkan, utan för den målgruppen har vi i regel en mer uppsökande verksamhet. Församlingen har även ett stort diakonalt arbete av det mer traditionella slaget: att stötta ensamma, sjuka, gamla och även fängslade svenskar i landet.

Läs hela intervjun med Olof
 
Beställ utlandskyrkans fina termos!
 
Nu finns en snygg och praktisk termosflaska i rostfritt stål att beställa, som håller din dryck varm eller kall. Den tåliga flaskan rymmer 500 ml och passar lika bra hemma som på utflykten. Köp den och passa samtidigt på att stötta utlandskyrkans verksamhet.

Beställ termosen här
 
Tipsa församlingens kommunikatör om material om utlandskyrkan
 
På intranätet finns en hel del material som du kan tipsa församlingens kommunikatör om - bland annat nedladdningsbara affischer att sätta upp i era lokaler samt intervjuer och bilder till församlingstidningen som berättar om utlandskyrkan.

Här hittar du material för att berätta om utlandskyrkan i din lokala församling 
 
Digitala morgonböner och gudstjänster med Svenska kyrkan i utlandet
 
Under våren 2021 kan den som bor utomlands och som på grund av pandemin inte har möjlighet att besöka gudstjänst, delta i digitala morgonböner och söndagsgudstjänster på svenska, ledda av utlandskyrkans mobila personal. Även boende i Sverige är välkomna med.

Läs mer och anslut till träffarna
 
Det blir inte alltid som man hoppas 
 
När många andra firade jul hörde en förtvivlad och rådlös kvinna av sig till kyrkan. Efter ytterligare en våldsam händelse som bland annat lett till ett brutet revben och blåmärken hade hon bestämt sig för att bryta upp från mannen som utsatte henne för fara.

Bra! Men problemet var att pandemin bland annat innebär sträng kontroll och karantän för alla som kommer över gränsen. Familjen som ville hämta hem henne kunde helt enkelt inte komma längre än till landsgränsen många mil från där kvinnan befann sig. Lösningen var enkel. Med Svenska kyrkans minibuss hämtades kvinnan och lite bohag och kördes till tullstationen där hennes familj mötte upp. Det var med lättnad och en känsla av uppnådd julefrid vi vinkade hejdå till varandra.

Berättat av en av utlandskyrkans diakoner.