Nyhetsbrev S:t Matteus kyrka #1 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev från S:t Matteus kyrka i Malmö     #1 2021
Kära församling!
 

Vi har nu lämnat advent och jul bakom oss och gått in i trettondedagstid. Det är verkligen en prövning att inte kunna träffas som vanligt, och tydligast kanske det blir under just de veckor vi lämnat bakom oss.

Adventsfirande och Lucia, jul och inte minst trettondedagens stora församlingsjulfest har nu fått firas på ett helt annat sätt. Våra webbsända gudstjänster har succesivt blivit bättre utifrån ljud och bild (tack för er feedback!) och vi är glada för er som orkar hålla kvar trots allt. Och nu hoppas och tror vi att vi kan räkna ner till en tid där vi kan få uppleva riktigt församlingsliv igen. Tack, Gud för vaccin och tack, Gud för alla människor, som kämpar mot pandemin.

För att den dagen när vi kan ses som vanligt skall komma så snabbt som möjligt så är det viktigt att vi nu håller ut också in på upploppet. Pastoratsledningen har tagit beslut om att fortsätta på det återhållsamma sätt som vi gör ytterligare en tid, vilket för vår del innebär att vi åtminstone också under februari månad kommer att ha fysiska möten pausade och endast fira gudstjänst via webbsända gudstjänster.

Bara för att vi inte kan träffas så innebär det dock inte att allt står stilla. Bön och gudstjänst fortgår, enskilda samtal, enskild kommunion, webbaserade undervisningar och olika kreativa former för att behålla kontakten fortsätter. Det är härligt att se vilken enorm kreativitet vi kan uppbåda tillsammans, med våra olika talanger och erfarenheter. Tillsammans bygger vi kyrka, igår, idag och imorgon, oavsett omvärldsläge.
 
 
Kommuniteten växer
 
Och på tal om att bygga kyrka tillsammans så har det hänt spännande saker i den kommunitet, som vi av nåd får ha här i vårt församlingsliv. David Ivarsson har skrivit följande text om detta:

"Under den senaste månaderna har ganska stora förändringar ägt rum med kommuniteten. Vi har fått säga hej då till Santal och Sigrid, som varit medlemmar i kommuniteten i nästan tre år, men nu valt att söka sig vidare. För Sigrid väntar fortsatta präststudier i Lund och för Sigrids del vidare teologstudier i Tyskland. Vi säger ett stort varmt tack för den här tiden och önskar dem Guds välsignelse i det som nu väntar.

Samtidigt har vi fått glädjen att hälsa sju (!) nya medlemmar välkomna till kommuniteten. Vissa av dem är säkert kända för en del av er sedan tidigare medan andra är nya bekantskaper:
Linnea Kristiansson, Ida Helgesson, Silvia Mar, Lisbeth Jönsson, Clara Ekespong, Laura och Mario Gazzotti med deras barn Jakopo och Mirjam. Clara Kristiansson fortsätter som medlem ytterligare ett år. Dessutom kommer kommuniteten att gästas av Elle Cronberg under första delen av 2021. Vissa av medlemmarna kommer att bo i lilla huset bakom församlingshemmet medan andra bor i lägenheter nära kyrkan. Kommunitetens vision är att genom kontinuerlig bön, nära gemenskap och enkel livsföring gestalta ett liv i trohet till evangeliet.

Den 10 januari firades en enklare gudstjänst där medlemmarna fick formulera sitt inträde i kommuniteten med följande överlåtelseord: ”Jag överlåter det följande året till att leva efter kommunitetens rytm och ledord. Jag vill genom kontinuerlig bön, vardaglig gemenskap och enkel livsföring öva mig i att leva ett liv i Jesu efterföljd och att hjälpa dig att göra det samma.”
Vi ser fram emot att få dela det kommande året tillsammans med kommuniteten. Om du är nyfiken på att veta mer om kommuniteten får du gärna gå in på S:t Matteus hemsida under fliken ”Andlig fördjupning” eller kontakta mig."

/David Ivarsson, präst


Kommuniteten är en väldigt viktig del både för vårt församlingsliv i S:t Matteus kyrka, men också för kyrkolivet i hela Svenska kyrkan Malmö. Be för dem som finns med i kommuniteten och samtala gärna med dem om du är nyfiken på det liv de valt att leva utifrån det som är beskrivit ovan.

 
 
Foto Sveriges kristna råd
Ekumeniska böneveckan
 
Idag den 18 januari inleds den internationella ekumeniska böneveckan.

Varje dag sänds en ekumenisk bön från någon kyrka i Malmö med början klockan 12.00. Några dagar sänds även bön klockan 18.00.

På torsdag (21/1) sänds bönen från Sankt Matteus klockan 18.00.

Veckan avslutas med en gemensam ekumenisk bönegudstjänst som sänds från Betaniakyrkan med start klockan 14.00. (S:t Matteus kyrka sänder först sin egen gudstjänst som vanligt 11.00).

Kanal för dessa ekumeniska böner är en facebookgrupp som heter ”Bön för Malmö”. Klicka på länken eller skriv in dessa ord i sökfältet så skall du komma rätt. Att be för varandra och för kristen enhet är SÅ viktigt!

Här finns hela bönbeveckan i sin helhet.
 
Foto Magnus Aronson/IKON
Mottagning av kyrkoherde Gunilla Hallonsten
 
Den 14 februari tar Svenska kyrkan Malmö emot sin nya kyrkoherde Gunilla Hallonsten!

Detta har vi sett framemot under långt tid och för oss i Sankt Matteus är det extra glädjande att mottagningsgudstjänsten är förlagd hit till vår kyrka. Gudstjänsttid är som vanligt klockan 11 och gudstjänsten kommer endast att webbsändas.

Det kommer även att bjudas på barnkyrka samt ett seminarium efteråt. Detta seminarium är ett av fyra under året på temat demokrati då det är 100 år sedan som allmän rösträtt infördes i Sverige.

Det kommer att bli en fin och speciell gudstjänst som biskopen leder, ta chansen att se den hemifrån!

Här finns mer information om dagen.
 
Mosaikgolvet vid altaret  Foto: Kristina Strand Larsson
Vi finns här för dig
 
Hör gärna av dig om du har tankar och funderingar på hur vi kan göra kyrka bättre, eller om du bara vill skicka uppmuntrande ord på vägen. Likaså hör av dig om du vill boka ett enskilt samtal, om du vill ha personlig förbön eller om du vill boka in en tid för enskild kommunion. Vi finns här för dig!
  • Glöm inte att följa oss på sociala medier.
    V g se länkarna Facebook och Instagram längst ner i brevet.
     
  • Kyrkan är öppen varje dag för bön och ljuständning:
    måndag-fredag kl. 9.30-15.00
    lördag kl. 10.00-14.00
    söndag kl. 12.00-14.00
    (avvikande tider kan förekomma i dessa sjukdomstider)
     
  • Vi erbjuder enskild nattvard nu när vi inte kan fira mässa tillsammans. Företrädesvis sker detta efter mässan på söndagar ca kl. 12.00-12.30 alternativt onsdagar efter veckomässan ca kl. 09.30-09.45.
    Boka gärna en tid! Och passar inte dessa tider så hör av er till david.ivarsson@svenskakyrkan.se eller någon av de andra prästerna för att boka en individuell tid.
     
  • Likaså ber vi gärna personlig förbön för dig eller någon du vill lyfta i bön i våra dagliga böner. Skicka in din böneinfo till marie.berneli@svenskakyrkan.se
     
  • Vill du tipsa vänner som ännu inte har detta nyhetsbrev, dela gärna brevet vidare! 
    Länken Prenumerera längst ner i brevet leder till prenumerationsformuläret.

Må Gud leda dig och välsigna din dag,

/Arbetslaget i Sankt Matteus genom Gustav

Gustav Burman, präst och arbetsledare