Snart utses Årets Fonder - Har du vinnarna?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Fondkommentar december- 
Nyheter om påbörjad vaccinering ger börsoptimism
December var ingen höjdarmånad för Stockholmsbörsen då OMXS30 stängde på -2,23 procent. Utan de positiva vaccinnyheterna hade det kanske dalat ännu mer. Det breda indexet OMXSPI gick dock bättre och stänge på plus 1,14 procent. Londonbörsens FTSE 100 steg med 1,19 procent, Dow Jones med 2,62 procent, och Nasdaq steg hela 4,32 procent.

Kollar på vi på helåret 2020 så ser det trots vårens krasch och följande turbulens positivt ut. OMXS30 stängde året på 5,8 procent upp vilket får klassas som väl godkänt i jämförelse mot många andra index.

Vad som drivit på börserna sedan vårens börskrasch har till stor del varit de stödpaket och stimulanser som vi så många gånger skrivit om. Under årets sista månader har också nyheterna om att vaccination kan påbörjas hjälpt till att bibehålla en positiv syn. Det är dock ibland fortfarande svårt att ta in och förstå, hur vi i slutet av ett år som 2020, fortfarande kan ha högre börskurser än vid årets inledning. Visst, det är enormt mycket mer pengar i systemet nu än tidigare, och räntorna är på rekordlåga nivåer och lär ligga kvar där ett tag. Men ändå så kan man inte riktigt släppa tanken på att någonstans måste det ha kostat? Och ja, visst är det så. Många branscher och bolag har såklart drabbats otroligt hårt, se bara på resebranschen som ett exempel. Och när vi kollar på indexnivå så är det ofta teknikjättarna, samt andra bolag inom det segmentet, som agerat draglok och hjälpt indexen uppåt.
 
Läs hela vår fondkommentar här
 
Snart utses Årets Fonder 2020
- Har du vinnarfonderna i din portfölj?


Det har återigen blivit dags för Fondmarknaden.se att utse de bästa fonderna för året som gått. Arbetet med att spika vinnarna har pågått intensivt nu vid årssiftet och vi ser fram emot att presentera vinnarna i våra 10 fondkategorier samt Årets Fond, Årets Fondbolag och Årets Nykomling.

Vinnarna kommer att presenteras, några i taget, med start den 25 januari. Håll utkik på www.fondmarknaden.se och/eller följ oss på Facebook , för att se om du har vinnarna i din portfölj!
Blogg - Det är aldrig för tidigt att börja spara

Med ränta-på-ränta-effekten som kan uppnås genom ett månadssparande i fonder kan dina sparmål bli verklighet snabbare! Oavsett vad du sparar till – ett härligt liv som pensionär, en trygg start i livet för barnen eller en kontantinsats till en bostadsrätt - så är det viktigaste sparandet det som blir av. Vad drömmer du om?

Med ett automatisk månadssparande avvaras återkommande en summa varje månad när lönen kommer som investeras i de fonder du har valt – då sköter sparandet sig självt.

Läs våra bästa tips 
 
Kvartalskommentar - Aktiva fondportföljer

Årets fjärde kvartal har gett god avkastning åt våra fyra olika Aktiva Fondportföljer. Alla fyra har avkastat ungefär i linje med sina jämförelseindex. Det som bidragit mest är våra investeringar i globalfonder samt amerikanska teknik- och tillväxtfonder. Inom globalfonder så ingår även där en stor del teknikbolag, ofta de stora amerikanska jättebolagen som Alphabet (google), Facebook, Apple, Microsoft osv.
Tittar vi på helåret 2020 så överträffar alla våra portföljer sina jämförelseindex, Offensiv och Tillväxt gör det dessutom med råge, och vi är mycket nöjda med att presentera så goda resultat under ett turbulent och svårnavigerat år som detta. Det finns många fonder som har gått otroligt bra under året, men det finns också många fonder som tappat mycket i värde, och vi är nöjda med att ha lyckats bra med de flesta av våra fondval.


Läs mer om Aktiva fondportföljer
 
Aktiva fondportföljer
Våra Aktiva fondportföljer har under december fortsatt att prestera väl, nedan ser du siffror för fjärde kvartalet samt för hela 2020.

Aktiv Defensiv: +1,8 % (2020: +4,21 %)
Defensiv mixindex: +1,4 % (2020: +1,10 %)

Aktiv Balanserad: +2,7 % (2020: +5,38 %)
Balanserad mixindex: +2,3 % (2020: +1,70%)

Aktiv Offensiv: +4,3 % (2020: +12,30 %)
MSCI World: +4,6 % (2020: +1,70 %)

Aktiv Tillväxt: +8,9 (2020: +18,19 %)
MSCI EM: +9,8 % (2020: +3,80 %)


(Siffror innan avgifter)
 
 
 
Bästa fonderna
Månadens bästa aktiefond
Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc +41,99 %
 
 
Månadens bästa räntefond
BNP Paribas Glbl Cnvrt Cl C +6,15 %

Avkastning per 2021-01-18, 30 dagar bakåt

Se våra topplistor här
 
 
Jag vill fortsätta att ta emot information och nyheter från Fondmarknaden.se

Ja, gärna        Nej, tack
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.