Ett axplock av församlingens arbete
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ett annorlunda år för stora och små
 
Det nya året är här men Berlin är fortsatt stängt. Även församlingens förskola måste förhålla sig till stadens regler och vårterminen har därför inletts med färre barn än vanligt och uppdelade grupper för att minska smittspridning. Förskolan har annars 17 barn och 3 vuxna vilket betyder att vi är en liten härlig grupp där alla känner alla. Så även om vi nu måste sakna varandra ett tag så finns det som tur är alltid en kompis att leka med om dagarna.
                    En tillbakablick i förskolans fotogalleri påminner mig om förra årets höjdpunkter och gemenskapen som fanns där trots alla regler: Familjedagen tillbringades ute i skogen, Laternenfest firade vi på gården med ordentliga avstånd och munskydd, Lucia kom  - även om hon fick trä sitt lucialinne över overallen och sjunga utomhus.
När mycket känns annorlunda så är det alltid en tröst att vi på förskolan får fly in i lekens värld tillsammans. Där är ingenting omöjligt och när januarisnön faller i kyrkparken är barnens glädje över snöbollskrig och snögubbar lika genuin som alltid. Vi får leka tillsammans!
Vi brukar avsluta våra sångsamlingar med en kort men viktig ramsa som påminnelse: “Tänk att du är du och tänk att jag är jag. Tillsammans har vi det bra”.

Jenny Linder, förskollärare på Svenska Victoriaförsamlingens förskola
 
Stöd församlingens arbete - betala medlemsavgiften för år 2021
 
Tack vare dig...
... kan församlingen i Berlin finnas kvar. Sedan 1903 finns församlingen för de svenskar som vill fira gudstjänst och umgänge på svenska. Tvärtemot vad många svenskar är vana vid bedriver Svenska kyrkan i Berlin sin verksamhet utan statligt stöd eller finansiella donationer från Sverige. Församlingen erhåller visst stöd från Svenska kyrkan i Sverige genom att de betalar lönerna för prästerna.
Du kan bidra på många sätt i församlingen. Att ge en ekonomisk gåva är något av de mest avgörande saker för att kyrkan ska kunna överleva.
 
Medlemsavgiften för 2021 är
 
30€ för pensionärer, studenter och "Sozialhilfeempfänger"
50€ för enskilda personer
80€ för familjer (upp till två vuxna och eventuella barn under 18 år)
Medlemsavgift kan sättas in på följande konto. Skriv namn, adress och att det gäller medlemsavgift 2021.

Commerzbank
Schwedische Victoria-Gemeinde e.V.
IBAN DE87 1008 0000 0433 3500 00

BIC DRESDEFF100
 
2020 - Året med Victoriaförsamlingen
 
2020 var onekligen ett annorlunda år. Pandemin har påverkat alla. Vi lever, arbetar och spenderar vår fritid på ett helt annat sätt än vi gjorde t.ex. året innan.
2020 var ett år i pandemins tecken, men det var också året då vi ringde varandra mer, då vi fick tänka om och gjorde det bästa med vad vi har. Låt oss ta med oss det positiva in i 2021. Välkommen till en tillbakablick av förra året i församlingen.
Gudstjänstlivet spreds till hemmen
 
Vi är är en aktiv och levande församling med ett rikt gudstjänstliv som under det gångna året fick en större digital spridning än någonsin tidigare. Vi fortsätter att fira gudstjänst varje söndag, året runt, och Veckomässa på onsdagkvällar samt andakt på vardagar. Under 2020 firade församlingen 98 gudstjänster och 192 andakter. Även under nedstängninen under våren firades mässor regelbundet i liten skara samtidigt som församlingen erbjöds att fira gudstjänst hemifrån genom filmade gudstjänster och senare även live-sända gudstjänster.
En digital kyrka
Minns du början av mars 2020? Då fick vi ny information dag för dag om hur smittan spridit sig, hur olika länder reagerade, och sedan hur, i mitten av mars, den tyska regeringen tog beslutet att stänga ner stora delar av samhället. Församlingen påverkades naturligtvis omedelbart av att ställa in vissa delar av verksamheten och ställa om andra. Många av oss fick gå på kurzarbeit, många av oss fick jobba hemifrån. Många kände oro.
                     Genom att göra gudstjänster tillgängliga via Facebook och Youtube kan fler som inte kan lämna sina hem av olika skäl vara med och lyssna till Guds ord. De digitala gudstjänsterna når ut till församlingsmedlemmar som uppskattar att få fira gudstjänst med för dem familjära och välkända ansikten, röster och bilder; De har också nått ut till svensktalande som bott för långt bort för att kunna fira gudstjänst med oss tidigare; Och de har nått ut till Sverige.
Den första filmade andakten som lades upp på Facebook blev den första i en lång rad av filmade gudstjänster. Under våren spelades 9 gudstjänster, 7 andakter, och 10 söndagsskolfilmer in, innan livesändningarna tog över i mitten av maj. Församlingens gudstjänster livesänds än, och det finns inga planer på att sluta.
Varje livesänd mässa ses av i genomsnitt 83 personer på vår Facebooksida - människor som är nyfikna på vad vi gör, människor som inte får lämna sina hem, människor som bor för långt bort för att kunna resa till oss och viktigast av allt: människor som vill dela gemenskap med Gud. Varje livesänd mässa ses av i genomsnitt 83 personer på vår Facebooksida. Välkommen till våra gudstjänster!
Kärlek genom mat
 
Att äta i gemenskap med andra, att känna smaker och dofter som påminner om ens rötter och hemland, att se och bli sedd av någon i ögonen över kanten av en kopp kaffe... Maten betyder mycket för oss, och det var faktiskt just mat som blev ett sätt att träffa nya människor i Berlin under 2020.
"När maten sedan lämnades ut eller levererades runt om i Berlin så fick vi chansen att träffa helt nya ansikten. Människor som kanske inte hade någon relation till församlingen tidigare men som nu vet att vi finns här."
 
     Jag tänker exepelvis på hur vi i personalen blev glatt överraskade (läs: chockerade) av antalet beställningar av Påsktallriken. Vi hade hoppats på kanske 40-50 personer som ville beställa en portion av svensk påskmat, men det blev istället hela 155 stk portioner som lagades till i källarköket. T.ex. bakades 155 enskilda prinsesstårtebakelser! Husmor Kerstins och (dåvarande) kyrkomusiker Emma fick muskelskador (!) efter att ha skalat potatis och hackat mat i kopiösa mängder. När maten sedan lämnades ut eller levererades runt om i Berlin så fick vi chansen att träffa helt nya ansikten. Människor som kanske inte hade någon relation till församlingen tidigare men som nu vet att vi finns.

Torsdagslunchen som är en omtyckt samlingsplats för daglediga att få äta tillsammans kunde vi starta igång i maj efter vårens nedstängning. Den svenska husmanskosten serverades och åts därefter utomhus för resten av året, ibland med musikinslag och allsång. Återigen, vilken fantastisk park vi har som gör detta alternativ möjligt!
           Caféet som pga köksbranden december 2019 byggdes upp tillfälligt i lilla församlingssalen två (!) gånger förvandlades till en basarshop i november...
Med mötestält som kyrka
 
Efter en lång sommar med gudstjänster på gräsmattan i vår park så smög sig hösten på och med den höstrusket. Tänk att det kunde gå så fort att vänja sig vid att fira gudstjänst ute i ett mötestält! I november ställdes det hyrda tältet upp i parken för att möjliggöra frisk luft, att så många som möjligt ska få plats trots avstånd samt för att skydda oss från nederbörd - och därför få fira gudstjänst tillsammans på ett tryggt sätt. 

 
Valborg på Zoom
 
"Vi ställer inte in, vi ställer om" var ledorden för Valborgsfirandet som blev ett digitalt firande. I stället för en video eller en livesändning så ville vi ha ett mer interagerande event. Därför bjöds det på ett Valborgsfirande i formen av en digital Zoom-konferens. På så sätt blev de knappt 100 personerna som var inloggade snarare "deltagare" än "tittare". Alla var representerade av en videobild av sig själva, det vinkades till varandra från datorerna hemma, och flera sångare och musiker var med och bjöd på skönmusik från olika platser i Berlin. Det blev ett helt annorlunda men trots allt gemensamt, härligt Valborgsfirande!
 
Midsommarafton i Berlin
 
Länge var det oklart om vi skulle få fira Midsommar efter en vår med nedstängning. Sjukdomstalen gick ner och restriktionerna lättade så pass att vi på kort varsel ändå fick organisera ett mindre och hygienanpassat Midsommarfirande i juni. Vi är många som kanske inte insett hur viktigt det är för varje persons mående att få träffa andra människor och fira något ibland.
Med nogrant ifyllda kontaktuppgifter för varje besökare, 1,5-meters avstånd och skyltar för köbildning m.m. fick vi till slut träffa varandra och fira vår älskade högtid tillsammans, om än vi var hälften så många som vi brukar vara.
När pannlampan blev en del av körsångares utrustning
 
Det har inte varit utan sina utmaningar att vara körledare under 2020: att vilja erbjuda människor att komma samman, träffas och sjunga gemensamt och samtidigt också vilja skydda människor från smitta. Körövningarna har sett väldigt olika ut: man har varit inomhus med 2 meters avstånd, man har varit ute i parken (även i kyla och mörker. Därför införskaffades pannlampa av flera körmedlemmar.), man har varit hemma och övat på Zoom med stämövningar, man har träffats i parken utan att sjunga, och man har ibland valt att inte ha någon övning eller träff alls. Alla dessa beslut har varit genomtänkta och tagits med respekt, men det har inte varit helt lätt att gå balansgången mellan fysisk och mental hälsa. 
         Trots allt detta har körer och ensembler medverkat under flera gudstjänster under året, vi har haft två insamlingskonserter i kyrkan till förmån för församlingen, och inte minst fyra väldigt uppskattade luciagudstjänster som genomfördes i vårt stora tält i parken.
Personalförändringar
 
En bitterljuv söndag i maj avtackades kyrkomusiker Emma Stjernberg och volontärerna Jonna Forslund och Alma Byrsjö efter ett år med församlingen. Det var bl.a. Emmas starka band till sin stad Hjo som gjorde att hon valde att flytta tillbaka dit. Både Jonna och Alma stannade kvar i Berlin efter sina respektive volontärår och Jonna kunde man bl.a. få se som tärna i luciakören i december!

Christian Schwarz som jobbat som vaktmästare i församlingen i flera år gick vidare till en trädgårdsfirma under våren. Han besitter bl.a. mycket kunskap och erfarenhet av hur våra stora event ska byggas upp och ställas i ordning - och vi är tacksamma att vi fortfarande kan ställa frågor till honom om allt det! Ansvaret för trädgård, lagningar och reparationer har istället lagts på övriga personalen och ideella.

Efter att Emma flyttade på sommaren lämnades ett stort hål, som vi visste inte skulle bli lätt att fylla. Därför blev vi så glada när vi fick välkomna Sofia Falk till vår församling som kyrkomusiker. Läsårets nya volontärer Agnes Lindstedt och Elvira Donnerlid landade i Berlin i augusti och stöttar församlingens arbete på många (ofta osynliga) sätt. Agnes är t.ex. nästan alltid vår kamerakvinna på de live-sända söndagsmässorna.

Att kyrkorådet och dess ordförande har förtroende av församlingen märktes bl.a. under kyrkostämman i november. Stämman röstade för att kyrkorådsordförande Johan Wallgren och de ledamöter som ville och kunde fortsätta sitt viktiga arbete i kyrkorådet skulle få göra det.

Vi är tacksamma över att få tjänstgöra i den här underbara församlingen som tar emot oss alla med öppna armar.
Basaren blev en butik
 
Vi hoppades in i det sista att vi skulle få ha vår hygien- och avståndsanpassade basar, men så blev inte fallet. Vi fick återigen tänka om: vad kunde vi göra för att sälja våra basarvaror på ett hygieniskt och säkert sätt så att de som oplanerat firar jul i Tyskland ändå får sin svenska julskinka m.m. samtidigt som församlingen får sina välbehövda intäkter? Vi satte våra kloka huvuden i hop och kom på två idéer vilket resulterade i att frivilliga i församlingen och personal kavlade upp ärmarna och tillsammans byggde upp en basarbutik i församlingssalen samt en webshop med över 300 produkter. Dessa två butiker drog in sammanlagt ca 60 000 € i omsättning.

"Det var härligt att se hur många frivilliga som ställde upp och kom med nya idéer" säger Lisa Andersson som var en av de ideella i basarshoppen. 
Tack till alla ovärdeliga frivilliga eldsjälar! Utan er vore det inte möjligt!
 
Ansök om stöd från Schwedenheimfonden
 
Dessa tider behöver vi alla varandra, alla behöver en hjälpande hand. Medmänsklighet växer utifrån de små handlingarna som hjälper, stödjer och läker. Svenska Victoriaförsamlingen har möjlighet att ge bidrag till behövande svenskar bofasta i Tyskland. Under hösten 2020 gavs möjligheten att ansöka om stödet för första gången.
Läs mer här och ladda ner ansökningsformuläret.
Sista ansökningsdag är 15 februari
 
Samtalsstöd
 
När livet är svårt kan det hjälpa att samtala med någon, vilket ofta känns mest naturligt på sitt modersmål. Sprid gärna vidare att du eller någon du känner är välkomman att kontakta någon av våra präster Pamela (Tfn 0173-19 233 24) och Oskar (Tfn 0173 19 233 26) för samtal.
 
För präster är tron på Gud självklar, men du behöver inte tillhöra Svenska kyrkan eller vara troende. Du får – men behöver inte – prata om Gud, läsa Bibeln eller be när du talar med en präst eller diakon.
Kanske vill du bikta dig. Bikt innebär att du får ta emot Guds förlåtelse och du får hjälp att förlåta dig själv för något som tynger dig.
  • Du kan få samtalsstöd via telefon, digitalt eller i ett möte.
  • Vid bikt och enskild själavård har prästen absolut tystnadsplikt. Det finns inga undantag från tystnadsplikten.
 
Kalendarium februari (v. 4-8)
 
Lunchbön vardagar kl 12.
Under nedstägningen har expeditionen telefontider tisdagar kl. 9-10:30 och 13-15. Telefonsvararen avlyssnas regelbundet. Mejla gärna till oss: berlin@svenskakyrkan.se. Behöver du en stämpel till ditt levnadsintyg för Pensionsmyndigheten? Välkommen på vardagar mellan kl 10-16.
Caféet öppnar förhoppningsvis den 16 februari för avhämtning (av bl.a. semlor), därefter varje torsdag kl 14-19 och varje söndag kl 12-15 (för avhämtning).


Söndag 24 januari
kl 11 Högmässa: Tredje söndagen efter trettondedagen.  Live på vår Facebooksida.
"Jesus skapar tro".
Predikan av Pamela Garpefors 
Musik av Sofia Falk
 
Vecka 4
 
Tisdag 26 januari
Öppna förskolan - Digital sångstund med Oskar och Sofia.
Håll dig uppdaterad om tiderna för den digitala sångstånden i Facebookgruppen "Öppna förskolan Svenska kyrkan i Berlin".

Onsdag 27 januari
kl 18:00 Veckomässa - live på vår Facebooksida

Söndag 31 januari
kl 11:00 Högmässa: Septuagesima
Nåd och tjänst. Live på vår Facebooksida.
Predikan Oskar Styf


 
          Februari
 
 
Vecka 5
 
Håll dig uppdaterad om tiderna för den digitala sångstånden i Facebookgruppen "Öppna förskolan Svenska kyrkan i Berlin".

Onsdag 3 februari
kl 18:00 Veckomässa - live på vår Facebooksida

Söndag 7 februari 
kl 11:00 Högmässa: Kyndelsmässodagen
Uppenbarelsens ljus. Live på vår Facebooksida.
Predikan av Oskar Styf 
Musik Amanda Gasser
Vecka 6
 
Onsdag 10 februari
kl 18:00 Veckomässa - live på vår Facebooksida

Söndag 14 februari
kl 11:00 Högmässa: Fastlagssöndagen
Kärlekens väg. Live på vår Facebooksida.
Predikan Oskar Styf
 
Vecka 7
 
Tisdag 16 februari - Fettisdagen
kl 14-19 Caféet öppet för avhämtning av bl.a. semlor

Onsdag 17 februari - Askonsdagen
Fastans början.

kl 18:00 Askonsdagsmässa - live på vår Facebooksida

Torsdag 18 februari
kl 14-19 Caféet öppet för avhämtning av bl.a. semlor

Söndag 21 februari
kl 11:00 Högmässa: Första söndagen i fastan. Prövningens tid.
Live på vår Facebooksida.

kl 12-15 Caféet öppet för avhämtning av bl.a. semlor
 
Vecka 8
 
Onsdag 24 februari 
kl 18:00 Veckomässa - live på vår Facebooksida

Torsdag 25 februari
kl 14-19 Caféet öppet för avhämtning av bl.a. semlor

Söndag 28 februari
kl 11:00 Högmässa: Andra söndagen i fastan. Den kämpande tron.
Live på vår Facebooksida.
kl 12-15 Caféet öppet för avhämtning av bl.a. semlor