De senaste publikationerna, författningarna och remisserna
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Publicerat av Boverket
 
December 2020
Nya publikationer
 
 
Internationell förstudie av nationella anspråk i fysisk planering
Boverket har i sitt regleringsbrev för 2020 ett uppdrag att ta fram en förstudie som visar hur nationella anspråk hanteras i fysisk planering i ett urval länder i Norden och övriga Europa. Denna rapport utgör Boverkets redovisning av uppdraget. För- och nackdelar med de olika systemen redovisas översiktligt. I rapporten beskrivs också hur nationella värden och anspråk beaktats genom historien i det svenska systemet.

Möjligheternas byggregler
Boverkets slutrapportering av regeringsuppdraget att se över myndighetens bygg- och konstruktionsregler. Den nya modellen innebär att bygg- och konstruktionsreglerna ska bestå av färre regler och utformas som funktionskrav.

Boverkets indikatorer december 2020
En kortfattad och aktuell sammanställning av olika indikatorer om utvecklingen på bygg-, bostads-, och kreditmarknaden. Sammanställningen bygger på uppgifter från skilda källor som bearbetas och sammanställs av Boverket tillsammans med uppgifter ur Boverkets egen statistik.

Bostadsbyggnadsbehov 2020–2029
Boverket ska enligt sin instruktion tillhandahålla analyser av bostadsmarknaden och gör därför olika typer av prognoser och bedömningar. En del i detta är att göra långsiktiga bedömningar av bostadsbyggnadsbehovet. Denna rapport redovisar ett beräknat bostadsbyggnadsbehov för perioden 2020–2029 utifrån prognoser av hushållsförändringar.

Uppdrag att genomföra kompetensinsatser kring plan- och bygglagen åren 2017–2020
Under åren 2017–2020 har Boverket haft regeringens uppdrag att genomföra kompetensinsatser för att främja en mer enhetlig och effektiv tillämpning av plan- och bygglagen. I denna slutrapport redovisar Boverket hur uppdraget genomförts samt vilka resultat som uppnåtts.

Allmännyttan 2018-2019
Boverket har genom 4 § förordning (2011:1159) om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag bl.a. i uppdrag att årligen följa de allmännyttiga och kommunala bostadsföretagens utveckling och roll på bostadsmarknaden inklusive de förändrade förutsättningarna för bostadsaktiebolagen när det gäller konkurrens, valfrihet, segregation samt modernisering och underhåll av beståndet. I denna rapport lyfter Boverket fram några iakttagelser och konsekvenser utifrån Bostadsmarknadsenkäten.
 
Nya, upphävda och ändrade författningar
 
Boverkets föreskrifter (2009:7) om statligt stöd för hållbara städer
Boverkets föreskrifter om upphävande av Boverkets föreskrifter (2009:7) om statligt stöd för hållbara städer. Boverkets författningssamling BFS 2009:7 - HÅL

Boverkets ändring av Boverkets allmänna råd (2017:7) om ekonomiska planer och kostnadskalkyler för bostadsrättsföreningar, ekonomiska planer för kooperativa hyresrättsföreningar och förenklade ekonomiska planer för bostadsföreningar samt om intygsgivare
Ändrat allmänt råd. Boverkets författningssamling BFS 2017:7 - EKKO

Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2020:8) om planbeskrivning
Grundförfattning. Boverkets författningssamling BFS 2020:8
 
Boverkets remisser
 
Förslag till Boverkets föreskrifter om klimatdeklaration för byggnader
Synpunkter på remissen lämnas in senast den 12 mars 2021.

Förslag till Boverkets föreskrifter om skydd mot buller i byggnader och förslag till ändring i Boverkets byggregler
Synpunkter på remissen lämnas in senast den 9 april 2021.
 
Boverkets yttranden över andras remisser
 
Inga yttranden har lämnats under december.
 
Boverkets filmer
 
Inga filmer har publicerats under december.
 
Om nyhetsbrevet
 
I nyhetsbrevet Publicerat av Boverket ser du publikationer, ändrade författningar, Boverkets remisser, yttranden över andras remisser och filmer som Boverket har publicerat under den senaste månaden. Nyhetsbrevet kommer ut i början av varje månad.
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om detta nyhetsbrev!
Skicka vidare
Nyheter
 
Här hittar du Boverkets senaste nyheter.
Nyheter