Så mycket kostar returpappret för kommunerna
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Läs på webben | Vidarebefordra | Avregistrera | avfallsverige.se | Prenumerera
Pappersproducenterna slipper sitt ansvar för insamling och återvinning
 
Trots massiv remisskritik beslutade regeringen strax före jul att upphäva producentansvaret för returpapper. Istället läggs ansvaret för insamling och återvinning av gamla dagstidningar, reklamblad och andra trycksaker på kommunerna. Hushållen och kommunerna kommer att få betala, men beslutet riskerar även att slå hårt mot miljön.
 
– Regeringens besked innebär att vi överger den miljörättsliga principen om att förorenaren ska betala, vilket producentansvaret är ett tydligt uttryck för. Beslutet innebär ett avsteg från arbetet mot en cirkulär ekonomi och de globala hållbarhetsmålen. Om det skrotade producentansvaret för returpapper ska ses som en modell för framtiden finns det all anledning att vara orolig, säger Lars Stjernkvist, ordförande Avfall Sverige.
Så mycket kostar returpappret för kommunerna 
 
Små och medelstora kommuner kommer att betala cirka 150–250 kronor per hushåll och år för insamling och återvinning av returpappret. Det visar de beräkningar som Avfall Sverige låtit göra och som nu presenteras i en färsk rapport.

Läs mer
 
Kommunal renhållning ska hållas igång
 
Den kommunala avfallshanteringen är en samhällsviktig verksamhet och omfattas därför inte av regeringens beslut att stänga offentlig verksamhet som inte är nödvändig. Även återvinningscentralerna utgör nödvändig verksamhet, enligt Avfall Sveriges tolkning.

Endast för inloggade medlemmar
Överprövning kan effektiviseras
 
Regeringen har remitterat ett utkast till lagrådsremiss för att effektivisera överprövning av offentliga upphandlingar. Förslagen ska leda till snabbare avgöranden och göra domstolsprocessen mer förutsägbar för parterna.

Läs mer
Energi ur avfall bör ses som grön investering
 
EU:s taxonomi tar inte hänsyn till de miljövinster som energiåtervinning och biogasproduktion av avfall medför, skriver Avfall Sverige till regeringen, som kommentar till EU-kommissionens förslag som nu är ute på remiss. 

Läs mer
Så föreslås engångsplasten minska
 
En utredning för att införa EU:s direktiv om engångsplast vill se produkter som är enklare att återvinna och ställa krav på återvunna material vid nyproduktion. Men även återbruk vid take away och förbud mot onödiga plastprodukter finns bland förslagen.

Läs mer
Cirkulär riktning i framtidens forskning
 
I december presenterade regeringen mandatperiodens forsknings- och innovationsproposition. Via strategisk forskning och innovation ska samhällets utmaningar mötas, framför allt vad gäller klimat och miljö, hälsa och välfärd.

Läs mer
EU kan få skärpt klimatmål
 
Senast 2030 ska nettoutsläppen av växthusgaser ha minskat med minst 55 procent jämfört med 1990 års nivåer. Det föreslår EU:s miljöråd inför slutförhandlingarna om en klimatlag. De gör också ett inspel till handlingsplanen för cirkulär ekonomi.

Läs mer
De vill se mer hållbara batterier
 
EU-kommissionen föreslår en rad skärpta krav på batteritillverkare och återvinnare. Endast etiskt hållbara material ska få användas och användningen av farliga ämnen begränsas. 70 procent av batterierna ska återvinnas och mer återunnet material ska ingå vid nyproduktion. 

Läs mer
”Engångs-skatt” bra om den utformas rätt
 
Den föreslagna skatten på engångsartiklar kan förebygga uppkomsten av avfall, men den bör utformas så att inte mindre hållbara alternativ  används istället. Att bara livsmedelsbehållare och muggar omfattas gör skatten mindre effektiv, menar Avfall Sverige i sitt remissvar.

Läs mer
30 miljoner att söka till hållbara lösningar
 
Nu har Resource senaste utlysning öppnat. Fram till den 2 mars går det att söka bidrag till projekt för utveckling eller demonstration av lösningar som kan bidra till cirkulär produktanvändning. Energimyndigheten, Formas och Vinnova är finansiärer.

Läs mer
Varför betala för reklam de inte bett om?
 
Vi efterlyser en dialog om en långsiktig lösning för returpappret som inte skadar svensk miljöpolitik. Det skrev Avfall Sverige tillsammans med SKR och nio andra aktörer i Expressen strax innan regeringen fattade beslut i frågan (se huvudnyheten ovan).

Läs mer
Lär av Skrota Skräpet
 
Kretslopp och Vatten, Göteborgs stad, bjuder in till webbinarium för presentation av metod, resultat och slutsatser från Skrota Skräpet. Det är en process för att stötta kommunens verksamheter att förebygga avfall, öka återanvändning av möbler och inventarier samt förbättra avfallssorteringen.
När: 28 januari kl 8–9, frågestund kl 9–9.30

Välkommen med din anmälan via e-post 
Andrea förstärker juridiken
 
Avfall Sverige har fått en ny rådgivare i juridik och seniorjurist i Andrea Hjärne. Hon bidrar med bred erfarenhet från miljöjuridiken. På Avfall Sverige kommer hon att bilda ett seniort jurist-team tillsammans med chefsjuristen Sven Lundgren.

Maila Andréa
Klimatneutral eller mer?
 
– En potential- och konsekvensanalys av en ökad andel gödselbaserad fordonsgas i Skåne

En biogasanläggning kan producera klimatneutral biogas om mellan 10 och 80 procent av gasen kommer från gödsel. Det stora spannet beror framför allt på hur stora metanläckage som uppstår vid uppgradering och rötresthantering. I studien exemplifieras detta med att Skånetrafiken skulle kunna använda gödselbaserad biogas som ett sätt att bli klimatneutrala.
 
 
Avfall Sverige utbildning och konferens
 
Med anledning av den fortsatta Corona/Covid-19-pandemin har Avfall Sverige beslutat att kurser, temadagar och konferenser tills vidare ska hållas digitalt.
Miljöstyrande taxor – idag och imorgon
 
När: 14 januari kl 9–12

På webbinariet presenteras resultatet från en färsk studie om hur kommunerna tillämpar miljöstyrande avfallstaxa, vilka resultat det gett och hur effektiv den är som styrmedel för ökad källsortering och förebyggande. 

Läs mer
Nya grunder för att finansiera förebyggande
 
När: 15 januari kl 9–12

Webbinarium om ändrade bestämmelser i 27 kap. miljöbalken om avgiftsfinansiering av förebyggande och återanvändning samt Avfall Sveriges reviderade guide nr. 9 om förebyggande och återanvändning.

Läs mer
BREF WI
– slaggsortering
 
När: 26 januari kl 8.30–12

Det reviderade BREF-dokumentet för avfallsförbränning med tillhörande BAT-slutsatser avfallsförbränning ska uppfyllas senast 2023, men i mars 2021 ska anläggningar för första gången redovisa hur BAT uppfylls i miljörapporten för 2020. Här föreslås en rimlig nivå för skyddsåtgärder och försiktighetsmått gällande slaggsortering.

Läs mer och anmäl dig
Åtgärda metanläckaget i praktiken
 
När: 27 januari kl 9–12

Vi identifierar vanliga utsläppspunkter på biogas- och uppgraderingsanläggningar och deras betydelse samt vilka åtgärder som föreslås för att minska utsläppen. Webbinariet är ett samarbete inom ramen för ett ERA-NET-projekt finansierat av Energimyndigheten tillsammans med Avfall Sverige och Svenskt Vatten.

Läs mer och anmäl dig
BREF WI
– avfallsförbränning
 
När: 27 januari kl 9.30–15.30

Det reviderade BREF-dokumentet för avfallsförbränning med tillhörande BAT-slutsatser avfallsförbränning ska uppfyllas senast 2023, men i mars 2021 ska anläggningar för första gången redovisa hur BAT uppfylls i miljörapporten för 2020. Här föreslås en rimlig nivå för skyddsåtgärder och försiktighetsmått för avfallsförbränning.
Lär dig räkna med och kombinera olika index
 
När: 2 februari kl 9–12

Här ges inblick i indexreglering och beräkning för att underlätta val av index om olika drivmedel används för insamling av avfall eller för att proportionerna mellan drivmedel och personal avviker mycket jämfört med verksamhetens faktiska kostnader. Webbinariet riktar sig till alla som arbetar med upphandling och avtalsuppföljning.

Läs mer och anmäl dig
Anvisning av plats för kommunalt avfall
 
När: 4 februari kl 9–12

Webbinarium om rättsläget när det gäller anvisad plats för kommunalt avfall samt reviderad guide nr. 7 om anvisad plats för borttransport av kommunalt avfall.

Läs mer och anmäl dig
Hållbarhetskriterier och biogasredovisning
 
När: 11 februari kl 9–11.30

Här presenteras biogasbranschens excel-verktyg för hållbarhetsrapportering. Carl-Magnus Pettersson, som har skapat verktyget, demonstrerar det för oss.

Läs mer och anmäl dig
Plats för återvinning i fysisk planering
 
När: 11 februari kl 9–15

En digital temadag för att belysa och ge inspiration till hur de instrument som finns kan användas i den fysiska planeringen, allt med syftet att uppnå en mer hållbar avfallshantering och ökad cirkulär ekonomi i samhället.

Läs mer och anmäl dig
Avfall Web – för nybörjare
 
När: 17 februari kl 9–11.30

Webbinariet vänder sig till dig som är ovan att arbeta i Avfall Web och vill få en introduktion som ger dig större trygghet vid inmatning och användning. Stor vikt läggs vid att gå igenom vilka uppgifter som ska matas in och hur registreringen rent konkret går till.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs inom energiåtervinning
 
När: vecka 10

Här ges erfarenhetsutbyte och en ökad förståelse om hur du kan minska miljöpåverkan, öka vinsten från er panna och påverka säkerhetskulturen på din arbetsplats.

Läs mer och anmäl dig
Avfall Web – en fördjupning
 
När: 11 mars 9–11.30

Stort fokus ligger på den nytta kommunen kan ha av Avfall Web för uppföljning, analys, planering och jämförelser. Du får även tips kring inmatning och importfunktionen.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallslagstiftning
 
När: 16–17 mars

Här ges en djupare förståelse för den lagstiftning som anger ramarna för det kommunala avfallsansvaret. Revideringen av miljöbalken och avfallsförordningen gås igenom liksom aktuell rättspraxis.

Läs mer och anmäl dig
Taxekonstruktion – principer och utformning
 
När: 24–25 mars

Kursen lär dig grundläggande förutsättningar för taxekonstruktion, taxans olika delar och hur du kan resonera vid utformningen av taxan, samt lagstiftningen kring avgifter. Vi varvar föredrag med praktiska exempel och övningar.

Läs mer och anmäl dig
Miljöprövning av avfallsverksamhet
 
När: 13–14 april

Vi går igenom tillstånds- och anmälningsplikt för de flesta avfallsanläggningar, själva tillståndsprocessen och tillståndet. Vi redogör för tillståndsprövningen i såväl länsstyrelse som i mark- och miljödomstol. Betydelsen av miljökvalitetsnormer för vatten belyses i ett särskilt avsnitt.

Läs mer och anmäl dig
Grundkurs avfallsplanering
 
När: 20–21 april

Här får du ökade kunskaper om hur avfallsplanen kan bli ett bättre och mera aktivt verktyg i arbetet för ett hållbart samhälle. Du lär dig också revidera en kommunal avfallsplan. Naturvårdsverkets översyn av sina föreskrifter och deras nya vägledning till föreskrifterna tas också upp.

Läs mer och anmäl dig