Vi väntar på vår, vaccin och nya arrangemang
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
I väntan på vår, vaccin, vänner och vardag
 
Äntligen! Näe, vintern har inte dragit förbi, inte pandemin heller men den 29 januari, om bara några dagar, kan du ta del av ett säkert vårtecken. Då dimper Senioruniversitetets katalog ner i din brevlåda. Samma dag publiceras programmet på vår webbBokningarna öppnar sedan tisdag 2 och onsdag 3 februari. Exakta klockslag framgår för respektive arrangemang men du kan även se dem i denna PDF.

Vårens arrangemang blir precis som i höstas på distans, det vill säga du får ta del av dem via datorer, plattor och smarta telefoner. Både våra medlemmar, föreläsare och volontärer skaffade sig snabbt nya kunskaper kring detta under 2020. Till i vår är vi trygga med att rutinerna förbättrats, barnsjukdomar när det gäller teknik och umgängesformer via små bildrutor på en skärm med mera har bemästrats. Naturligtvis kan inte ens världens mest tekniskt fulländande arrangemang ersätta det personliga mötet och fikastundernas diskussioner i ABF-huset, i Rigolettos salong eller i Hagagatans studierum, men i väntan på en återgång till normala förhållanden får vi göra det bästa av situationen.
Välkommen till en ny vår!
 
Bodil Jönsson
Förnya ditt medlemskap nu
se fem bonusföreläsningar

Alla som förnyar sitt medlemskap för 2021 redan nu kan till och med 5 februari se fem bonusföreläsningar gratis. Dessa är givetvis även tillgängliga för alla nya medlemmar. 


Ny bonusföreläsningBodil Jönsson Tid för trygghet och tillit

Dessutom ingår föreläsningarna
  • Är Sverige unikt? Om World Values Survey, Bi Puranen, generalsekreterare för WVS
  • Verksamheten på Villa San Michele, Kristina Kappelin, journalist, intendent på Villa San Michele
  • Epidemiernas historia, Erling Norrby, professor i virologi & Mats Wahlgren, professor i smittskydd
  • Kunskapen vinner terräng – trots allt,  Arne Jarrick, professor i historia
Klicka på länken så kommer du till sidan Medlem 2021, där finns en instruktion hur du förnyar ditt medlemskap. När du betalat medlemskapet finns sedan alla bonusföreläsningar tillgängliga på "Mina sidor" när du loggat in.
 
Hur fungerar distansundervisning?
 
På sidan Distansundervisning hittar du ett kort videoklipp: Vad är digital undervisning på Senioruniversitetet?  Där finns vidare speciell information om hur du deltar i en
  • föreläsningsserie
  • universitetskurs, eller
  • studiecirkel
Du får även tips och rekommendationer om hur du ansluter dig till mötena, vilka webbläsare du kan använda, om hur du använder kamera och mikrofon på din dator, platta eller smartphone. Det finns även flera mer ingående pdf-filer att ladda ner om Zoom-programmet och hur det fungrar.

Prova på Zoom
 
Glöm inte att vi den 1 februari kl. 14.00, 4 februari kl. 10.00 och 5 februari kl. 10.00 ger dej möjlighet att pröva på Zoom. Håll utkik på Aktuellt  på vår hemsida för mer information!
 
Profilen: Ulf Aspenberg
Inget Grönköping
över Ulfs kassaförvaltning
 
— Man vet aldrig vad som händer. Det säger Senioruniversitetets mångårige styrelseledamot och kassaförvaltare Ulf Aspenberg när han blickar fram emot verksamheten år 2021, eller ska vi kanske istället säga "år ett" i vår nyaste tideräkning, e. c (efter covid).

Men trots de inledande varningsorden ser Ulf Aspenberg fram emot både år 2021 och 2022 med tillförsikt även om coronarestriktionerna även fortsättningsvis förmodligen kommer att sätta en del käppar i hjulen för Senioruniversitetets sedvanliga verksamhet.

Och till skillnad från sin ”kollega” Hr skattechefen Elon Ramstedt i Grönköping (vi återkommer till denne lite senare) behöver varken Ulf eller vi andra i föreningen förlita oss på att uppbringa någon egen sedelpress för att ekonomin ska vara tryggad.

Det var dåvarande ordföranden Kai-Inge Hillerud som för ett drygt decennium sedan frågade om Ulf skulle vara intresserad av att ta över som kassaförvaltare för Senioruniversitetet. Visserligen har Ulf tillbringat hela sitt yrkesverksliv inom bankvärlden, med börsintroduktioner av företag och liknande ”makroekonomisk” verksamhet.  Men ”mikroekonomi”, som att sköta en kassabok med dess alla kontoplaner, var något nytt.

— Jag kunde skilja på debet och kredit men som alltid blev det mer arbete än vad som antyddes från början. Men jag har trivts och har haft ett roligt arbete, säger han.

Snart nog kunde föreningen se resultatet av hans ekonomiska kunnande. Ulf såg till att placera föreningens tillgångar förnuftigt.

— Värdestegringarna i de aktierelaterade placeringarna tillsammans med överskott i verksamheten de flesta år har gett oss en god likviditet.

— Om vi inte hade kunnat visa på en solid ekonomi när vi förlorade våra tidigare lokaler hade vi inte varit trovärdiga som hyresgäster och därmed inte heller kunnat skaffat lokalerna på Hagagatan, bygga om dem eller för den delen investera i ett nytt it-system, säger Ulf Aspenberg.

Men vad kommer då skattechefen i Grönköping Elon Ramstedt in i bilden? Jo, vid sidan av familj och tennis är en av Ulf Aspenbergs stora intressen att medverka som skribent i ärevördiga Grönköpings Veckoblad.

Om Grönköpings skattechef är Ulf Aspenbergs alter ego är oklart, men när han i tidningens spalter rapporterar om stadens bolag och andra finansiella fenomen kan han göra det i skydd av en angenäm anonymitet.

Mer därom och mer om hur Ulf Aspenberg ser på Senioruniversitetets verksamhet under 2021 kan du höra om du klickar på bilden här intill. Då kommer du till en kort inspelad intervju gjord med Ulf.
 
Text och Zoomintervju Ingemar Björklund
 
Nio av tio deltagare nöjda
med distansföreläsningarna
 
Nio av tio kommer att rekommendera andra att delta i distansföreläsningar hos Senioruniversitetet. Det visar en enkät till cirka 1 900 av de som deltog i någon av de 12 nya distansföreläsningsserierna i höstas.

— Glädjande nog hade vi inget bottennapp utan alla arrangemang hade mellan 77 och 97 procent nöjda deltagare. Vi tycker det är ett väldigt bra resultat med tanke på att vi var helt oerfarna när vi gav oss in i den digitala världen. Det säger Senioruniversitetets ordförande Cecilia Bäcklander.

Många säger att de verkligen uppskattat att kunna titta och lyssna när det passar dem, och att titta flera gånger när det varit "en särskilt älskad föreläsning", som en del uttryckte det.

En hel del svar pekar på att deltagarna självklart föredrar att vara på plats och träffa föreläsare, diskutera och ställa frågor, fika och umgås. Men när det inte går har de tyckt att det varit bra att få hem kvalificerat innehåll och att frågestunderna varit givande och skapat en gemenskap kring föreläsningarna trots avståndet.

— Vi fick också en massa tips om sådant som inte varit så bra runt teknik och paketering och vi har lärt oss otroligt mycket under den här perioden, fortsätter Cecilia Bäcklander. Det gör att vi går in i en ny säsong med mycket bättre förutsättningar att bjuda på högklassiga föreläsningar, när vi nu har bemästrat barnsjukdomarna. 

Cirka hälften av deltagarna svarade på enkäten.