Återblick PBL nano 2018-2020!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
December 2020 PBL Nano # 26
Återblick PBL nano 2018-2020!
 
 
Lektionsmål
 
Allt det goda varar tyvärr inte för alltid. Epoken PBL nano har nått vägs ände i och med att regeringsuppdraget PBL kompetens avslutas vid årsskiftet. I detta sista PBL nano ska deltagaren få en återblick av de PBL nano som har publicerats och kännedom om var man kan hitta mer PBL-kunskap.

Återblick och överblick
 
Mellan februari 2018 och december 2020 har det publicerats inte mindre än 25 PBL nano. Tanken med PBL nano var att ge korta textbaserade utbildningar som ger information om sådant man kanske inte visste att man skulle kunna behöva veta om tillämpningen av plan- och bygglagen. Ämnena för de olika numren har därför varierat mycket under åren. Här kommer en tillbakablick och överblick!
 
Axplock från PBL nano på tema lov
 
I februari 2018 kom premiärnumret av PBL nano med rubriken Tidsbegränsade bygglov. Fortfarande aktuellt men kom ihåg att bestämmelsen 9 kap. 33 a § PBL upphör att gälla den 1 maj 2023. Under rubriken Altaner! Fisk, fågel eller mittemellan? refererades i mars 2018 ett antal rättsfall om just altaner. Märk väl att den 1 juli 2019 infördes nya regler om bygglovsbefriade altaner i PBL och på PBL kunskapsbanken finns uppdaterad vägledning. Bygglov inom område med detaljplan. Liten avvikelse var rubriken i augusti 2018 och både i september och oktober 2018 handlade det om Planenligt utgångsläge. För hjälp med den frågan finns ju också sedan sommaren 2020 den eminenta e-tjänsten Planenlighetsguiden på PBL kunskapsbanken. PBL nano i november 2018 diskuteras sammanhållen bebyggelse och Undantag för en- och tvåbostadshus utanför detaljplan, 9 kap. 6 § PBL. I juli 2019 var temat Villkor och upplysningar i lov. Vad är egentligen skillnaderna mellan villkorade lov, villkor i lov och rena upplysningar? Till sist påminner vi om PBL nano från juni 2020 som behandlar Pooler! Vad gäller enligt PBL, BBR och andra lagar?.
 
Tema tillsyn enligt PBL
 
I PBL nano från juni 2018 kan du läsa om ingripandegrunder och Länsstyrelsens tillsyn över kommunala beslut enligt PBL. Byggnadsnämndens förelägganden och förbud behandlas i maj 2019 under Ingripanden enligt 11 kap. PBL. Goda nyheter för dig med intresse av tillsyn är att vid årsskiftet publiceras den nya webbutbildningen Byggnadsnämndens PBL-tillsyn i PBL-akademin.
 
Administration och processer
 
Processen efter beslut behandlas i augusti 2019 Delgivning av beslut om lov och förhandsbesked. Om Regelhierarki finns en PBL nano från oktober 2019 och i januari 2019 publicerades en om Jäv. För redan uppförda byggnader kan det bli aktuellt med Retroaktiva krav/förbättringskrav vilket var temat i december 2019. Med koppling till förvaltningslagen behandlades i augusti 2020 Verkställbarhet av beslut om lov och startbesked. I utgåvan från april 2019 kan du läsa om Skadestånd vid fel eller försummelse vid myndighetsutövning och upplysningar och råd. Till sist en rekommendation att titta på Domar från Mark- och miljööverdomstolen och även på Dolda pärlor i PBL kunskapsbanken.
 
Var kan jag hitta mer?
 
De PBL nano som har publicerats finns på PBL-kunskapsbanken/PBL-nano och kommer att finnas kvar där så länge innehållet är relevant. Vi hoppas att du kommer att ha fortsatt nytta av vägledning och utbildningar från Boverket och håll gärna regelbunden utkik på PBL kunskapsbanken nyheter för ny och uppdaterad information om PBL.

Tack alla prenumeranter!
 
Vilka är vi?
 
Det är Boverkets PBL kompetens som står för innehållet i denna utgåva av PBL nano.
 
Om PBL Nano
 
PBL Nano ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen. Varannan vecka kan du ta del av praktikertips inom lov, plan och genomförande. Prenumerera på PBL Nano!