Nyhetsbrev S:t Matteus kyrka #9 2020
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev från S:t Matteus kyrka i Malmö     #9 2020
Kära församling!
 

Detta brev blir det avslutande församlingsutskicket för 2020. Det är ett märkligt år vi lämnar bakom oss och många jag pratar med kan knappt vänta tills nästa kommer. Det är ett år som många verkar vilja lägga bakom sig. Och visst är det ett år av mycket sorg och kamp, för hela vår värld. Och samtidigt är det året då västvärlden och de som har det bättre än andra blivit inbjudna till att möta verkligheten för en stor del av världens befolkning.

Hotet och rädslan av sjukdom, fattigdom och nöd har nu kommit närmare oss alla. Och kanske har vi också kommit något närmre oss själva när vi blivit tvingade att bryta invanda mönster och fått tid över till annat. Kanske har vi kommit närmre våra innersta känslor och vår inre människa när vi tvingats att hantera våra liv på ett annat sätt?

Det är min bön och min förhoppning att detta året inte var förgäves, utan att det ska ha gett oss erfarenheter för framtiden. Erfarenheter som leder oss till helare människor och en helare värld.

På torsdag är det julafton och vi får återigen läsa vårt julevangelium. Och som jag längtat. Denna underbara bild av ljuset i mörkret, av det lilla nakna och obetydliga som trotsar det stora och som tillslut ger hopp och liv till en hel värld! Ur Jesaja läser vi i samma gudstjänst att ”Natten ska vika där ångest nu råder” – ord som är direkt riktade till oss i den tid vi nu lever i. Det finns hopp!

Låt oss gå in i julhelgen och till ett nytt år med erfarenheterna av det vi varit med om, men också med hoppet om ett år där mänskligheten åter får mötas på det sätt som vi vill. Låt oss gå in med förhoppningen och tron att vi ska få fira gudstjänst, dela bröd och vin tillsammans och bygga Guds rike på de sätt vi är kallade. Låt oss få ett nådens år.
 
Digitala gudstjänster
 

I jultid så firar vi digitala gudstjänster alla kyrkliga söndagar. Och du vet väl att du kan följa våra gudstjänst utan att ha ett eget facebookkonto! Följ länken till vår webbplats.

Under veckorna 52, 53 och 1 kommer arbetslaget fokusera mycket på gudstjänsterna som firas och sedan ta ut en del ledighet. Därför kan det vara svårare att få kontakt med oss än vanligt.

Från och med vecka 2 så är de flesta av oss tillbaka i tjänst igen. Hur det ser ut med coronaanpassning vid den tiden vet vi inte just nu, men tillsvidare gäller fortfarande de regler som folkhälsomyndigheten gett oss, vilket innebär i princip ingen öppen verksamhet och endast digitala gudstjänster för vår del.
 
Från adventskalenderns lucka 24 på fb, instagram och youtube, då vi sjunger "Nu tändas tusen juleljus", läser julevangeliet och önskar god jul!
Avslutningsvis vill jag lyfta fram:
 
  • Julkalendern!
    Varje dag t.o.m. julafton kommer en ny lucka i våra sociala medier!
    Kl. 07.00 släpps luckan för dagen och det är en salig blandning av olika inslag från din församling, en bra början på dagen!
    V g se länkar längst ner i brevet.
     
  • Följ oss på sociala medier
    Det kommer också att läggas ut andra saker via våra sociala medier så se till att hålla dig uppdaterad! 
    V g se länkar längst ner i brevet.
     
  • Öppen kyrka
    Kyrkan är öppen varje dag för bön och ljuständning:
    måndag-fredag kl. 9.30-15.00
    lördag kl. 10.00-14.00
    söndag kl. 12.00-14.00
    (avvikande tider kan förekomma i dessa sjukdomstider)
     
  • Enskild nattvard
    Vi erbjuder enskild nattvard nu när vi inte kan fira mässa tillsammans. Företrädesvis sker detta efter mässan på söndagar ca kl. 12.00-12.30 alternativt onsdagar efter veckomässan ca kl. 09.30-09.45.
    Boka gärna en tid! Och passar inte dessa tider så hör av er till david.ivarsson@svenskakyrkan.se eller någon av de andra prästerna för att boka en individuell tid.
     
  • Bönen
    Likaså ber vi gärna personlig förbön för dig eller någon du vill lyfta i bön i våra dagliga böner. Skicka in din böneinfo till marie.berneli@svenskakyrkan.se
     
  • Enskilda samtal
    Vi finns här för enskilda samtal! En del av er har vi kontakt med men långtifrån alla. Vill du samtala så skicka ett mail eller ring upp någon ur personalen, vem som helst, så bokar vi in en tid. Är det samtal som kräver en starkare sekretess så hänvisar vi till diakon samt prästerna.
Till dig och de dina vill vi önska en varmt välsignad jul och ett gott nytt 2021

//Arbetslaget i Sankt Matteus, genom Gustav

Gustav Burman,
präst och arbetsledare i S:t Matteus kyrka