Coronakommissionen ser det utsatta läget
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Coronakommissionen ser äldreomsorgens utsatta läge
 
Det kan vara svårt att summera året som gått, nu när vi återigen står mitt i en allvarlig smittspridning. Men Coronakommissionens delbetänkande bekräftar socialtjänstens upplevelse av pandemin – på punkt efter punkt.
Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Socialtjänstens brukarundersökningar 
 
Se resultaten i Kolada
Resultaten för årets brukarenkäter i socialtjänsten finns nu i Kolada. De flesta är fortsatt positiva till socialtjänstens stöd. För IFO är svarsfrekvensen låg i många kommuner, medan den är fortsatt hög inom funktionshinderområdet.
Många fortsatt positiva
Kostnadsfria webbinarier
Den 12, 14 och 19 januari arrangerar SKR webbinarier för årets tre brukarundersökningar. Resultaten presenteras och vi följer upp genomförandet och den nya undersökningstjänsten från Enkätfabriken.
Anmälan till webbinarier
 
Stöd att uppmärksamma våldsutsatta medarbetare
 
Att utsättas för våld av en närstående kan få stora konsekvenser för en medarbetares arbetsförmåga, hälsa och hela livssituation. Här kan chefer vara ett stort stöd, och underlätta för utsatta att få rätt stöd och hjälp. I SKR:s nya stödmaterial hittar du kunskap och verktyg som hjälper dig som chef att agera. Som chef kan du göra skillnad.
Våld i nära relation – stöd för dig som chef
 
Ny skrift om barn som upplever våld 
 
Vilket stöd behöver barn som upplever våld i familjen? Och hur bedömer man omsorgsförmåga hos våldsutsatta och våldsutövande föräldrar? SKR:s nya skrift ger en översikt över forskningen och praktiskt stöd vad socialtjänsten kan göra – från att upptäcka våld till att erbjuda insatser efter behov.
Barn som upplever våld 
 
Mer från SKR 
 
 
Utbildning och verktyg för samtal med barn
SKR har tagit fram stöd till kommunerna kring barnsamtal i socialtjänsten. På skr.se hittar du nu en sammanställning av olika verktyg och metoder som används i socialtjänsten idag, och en helt ny webbutbildning som SKR tagit fram i samarbete med socionom Eva Redemo.
Samtal med barn
 
Öppna informationstillfällen om Yrkesresan
För att underlätta att fatta ett välgrundat beslut om Yrkesresan erbjuder SKR fem öppna informationstillfällen under december och januari. Målgrupp är personer med beslutande eller planerande funktion i kommuner och regionala samverkans- och stödstrukturer.
Anmälan informationstillfällen
 
Ny rapport om palliativ vård under pandemin
De som avlidit i kommunernas särskilda boenden har fått en värdig sista tid i livet, trots de svåra förutsättningar som pandemin medfört. Det visar en ny rapport som SKR tagit fram i samarbete med Svenska Palliativregistret.
Vårdbloggen
 
Säkra digitala möten i socialtjänsten
Genom att ge stöd digitalt kan socialtjänsten öka tillgängligheten och minska risken för smitta. Med Ineras tjänst ”Digitalt möte” kan kommuner och regioner genomföra säkra möten med brukare, samverkansparter och nämndledamöter.
Digital möte från Inera
 
E-tjänst för säkra kontakter med familjehem
FamiljehemSverige är en nationell säker e-tjänst som förenklar kommunernas rekrytering av familjehem, jourhem, kontaktperson och kontaktfamilj. 114 kommuner är anslutna till tjänsten, och sedan starten 2016 har över 21 000 intresseanmälningar skickats till anslutna kommuner.
Anslut till FamiljehemSverige
 
Strategi för hälsa – rapporter på kommunnivå
SKR har lanserat kommunspecifika rapporter utifrån de 22 indikatorer som finns i Strategi för hälsa. Syftet är att underlätta för kommuner och regioner att göra gemensamma behovsanalyser utifrån hälsoläget i befolkningen. Rapporterna illustrerar jämförelser och trender över tid på ett lättillgängligt sätt.
Mål och indikatorer – strategi för hälsa
 
Kurser och konferenser 
 
 
20 JANUARI
Barnkonventionen som svensk lag
SKR bjuder in till ett juridiskt seminarium om hur barnkonventionen överensstämmer med annan svensk lagstiftning. Barnkonventionsutredningen berättar om sina slutsatser och SKR:s förbundsjurister reder ut hur konventionen berör t.ex. socialtjänst och familjerätt.
Tolkning och tillämpning
 
1 FEBRUARI
Lex Sarah som en del i verksamhetsutveckling
Hur kan  brister och fel användas som drivkraft för förbättring? Följ SKR:s webbsändning om hur arbetet med avvikelser och lex Sarah kan bli ett verktyg för verksamhetsutveckling.
Avvikelser och lex Sarah
 
17 FEBRUARI
Komplexa behov och samsjuklighet
Hur ger vi det bästa stödet till individer med psykisk ohälsa, funktionsnedsättning och missbruk? SKR bjuder in till en heldag om kunskapsläget kring samsjuklighet, och belyser frågor om samverkan och delaktighet vid komplexa ärenden.
Hur ger vi det bästa stödet?
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Ny utbildning om basala hygienrutiner
Socialstyrelsen har tagit fram en ny webbutbildning om basala hygienrutiner. Utbildningen är speciellt anpassad för arbete inom hemtjänst, särskilt boende, LSS-boende och bostad med särskild service.
Utbildningen är kostnadsfri
 
Fotboja ny påföljd för unga från 1 januari
Från och med 1 januari ändras lagen så att unga lagöverträdare 15-17 år, undantagsvis upp till 21 år, kan dömas till ungdomsövervakning (fotboja) i det fall ungdomsvård eller ungdomstjänst inte är tillräckligt. Samverkan med socialtjänsten blir obligatorisk vid planering och uppföljning av verkställighet.
Lag (2020:616) om verkställighet av ungdomsövervakning
Förordning (2020:792) om verkställighet av ungdomsövervakning
 
Enkät om e-hälsa och välfärdsteknik
Varje år publicerar Socialstyrelsen en rapport om utvecklingen av e-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna. Rapporten baseras på en enkät som skickas ut till samtliga kommuner. Enkäten för 2021 går ut till social- och omsorgsförvaltningarna omkring den 11 januari. Håll utkik!
För frågor om rapporten kontakta dick.lindberg@socialstyrelsen.se
 
 
Redaktör 
Sofia Karlsson 
Ansvarig utgivare 
Karin Falck
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00