2020 – ett annorlunda år på många vis
 
Det här året har varit ett år som inte liknat tidigare, med många prövningar. Samtidigt har nya arbetssätt snabbt kommit på plats för att minska riskerna för smittspridning. Vi ser också ett uppsving för digitala möten och konferenser vilket gör att vi kan "träffas" oftare och nå fler utan att behöva resa. 

Utredningen om strandskydd levererar flera positiva förslag. Exempelvis föreslås strandskyddet tas bort för de allra minsta vattendragen. SKR har i många år drivit frågan om ett differentierat strandskydd som tar hänsyn till lokala förutsättningar, vilket kräver en lagstiftning som förmår att göra de avvägningar som behövs för att skapa utrymme för både god tillgång till obruten kust, djur- och naturliv samt tillväxt och utveckling av landsbygden. SKR kommer nu att analysera hela betänkandet för att se om det lever upp till direktivet att göra om strandskyddet i grunden. Läs mer här

 
SKR anser att tydlig, digitaliserad och tillgänglig statistik krävs inom våra områden, för att bättre kunna följa upp planering och byggande. En mer ändamålsenlig och effektiv statistik kan underlätta för planering och byggande i kommunerna. Regeringen bör därför ge Boverket i uppdrag att i samverkan med SCB, länsstyrelsen och SKR ta ett samlat grepp om den nationella statistiken inom bostads-, plan- och byggområdet, skriver förbundet till regeringen.
 
Vi vill här tacka för det här året och be att få önska er alla en riktigt god och frisk jul! Väl mött 2021 och välkommen till nya möten och konferenser!
 
Ann-Sofie Eriksson,
sektionschef
 
Seminarium 26 januari: Elnätskapacitet och kommunal planering – hur planerar vi för framtidens elförsörjning?
 
Ett ökat elbehov från datacentra, industri, transporter och växande samhällen förutsätter också en ökad utbyggnad av elnäten i landet. Flera rapporter och initiativ har presenterats under hösten och frågan lär vara högaktuell under många år framöver. En av flera gemensamma frågor som lyfts är vikten av planering och tidiga dialoger mellan olika aktörer.

Hur kan kommunerna bidra till utvecklingen och möta elnätsägarnas planer och anspråk? Vad kan dialogen handla om, och vad kan tas om hand i den fysiska planeringen? SKR bjuder nu in till ett digitalt seminarium för diskussion och reflektion kring frågorna.
  • Tid: 26 januari 2021 kl. 9.00-12.00.
  • Målgrupp: i första hand kommunala och regionala tjänstepersoner och förtroendevalda som arbetar med fysisk planering, energi- och miljöfrågor eller näringslivsutveckling.
  • Kostnad: 1 300 kr, exklusive moms
Seminariet går att ta del av i efterhand för de som anmält sig. Läs mer och anmäl dig här
 
Fler webbsända konferenser 2021
 
Vi tar tillvara de möjligheter som finns att mötas digitalt. Här är ett urval av de seminarier och konferenser vi planerar nästa år.
  • 16 mars: Översiktsplanekonferens
  • 18 och 23 mars: Presidiedagar för plan- bygg- och miljönämnder
  • 29 april: Bostadssocialt seminarium
  • 14 september: Bostadsseminarium
  • 24 september: Bygglovschefskonferens
  • 30 september: Seminarium om stadsutveckling
  • 7-8 oktober: Detaljplanekonferens
  • 11 november: Bostadsseminarium
  • 12 november: Seminarium om Öppna Jämförelser
Håll utkik i kommande nyhetsbrev eller i vår kalender för mer information! 
 
Bättre konkurrens i bostadsbyggandet
 
Utredningen om bättre konkurrens i bostadsbyggandet, Typhusutredningen, som presenterade sitt betänkande i fredags förordar att förutsägbara och enhetliga tekniska krav tas fram nationellt. Utredningen anser även att kommunerna i högre utsträckning ska sträva mot att ta fram flexibla detaljplaner. Här har SKR framfört att lagstiftningen redan anger att detaljeringsgraden i en detaljplan varken ska vara mer eller mindre omfattande än vad som krävs.

Förbundet är tveksamma till att införa en ny möjlighet för kommuner att medge avvikelser i detaljplan för s.k. seriellt byggande. Detta då förslaget rent av kan vara ogenomförbart med tanke på lagtekniken. Frågan bör övervägas vidare av bygglovutredningen.

Utredningen förordar även att kommunerna i högre grad ska använda sitt markägande för att bygga på sin egen mark – något som SKR ser att kommunerna redan idag gör.
 
Replik: Vi har ett alternativ till social housing
 
SKR delar Stadsmissionens mål om att hemlösheten ska vara utrotad senast 2030 och behovet av en nationell strategi. Men i stället för en svensk variant av social housing vill förbundet i första hand behålla och utveckla den svenska bostadspolitiska modellen med generella och selektiva inslag. Läs hela debattartikeln här.
 
Rapport: Fastighetsbildningens roll i en digital samhällsbyggnadsprocess
 
En ny SKR-rapport lyfter kommuner med en lantmäterimyndighet, KLM-kommuners behov och tankar kring digitaliseringens möjligheter.
Regeringen har gett Lantmäteriet i uppdrag att analysera digitaliseringens effekter på fastighetsbildningsverksamheten. Uppdraget redovisas till regeringen den 1 december 2020.
SKR har tagit fram rapporten med syfte att ge Lantmäteriet inspel i arbetet genom att lyfta KLM-kommunernas behov och tankar kring digitaliseringens möjligheter och fastighetsbildningens betydelsefulla roll i samhällsbyggnadsprocessen. Läs eller ladda ner rapporten här
 
Nytt stöd för gröna och trygga samhällen
 
Regeringen har beslutat om en ny förordning om stöd för gröna och trygga samhällen. Kommuner och fastighetsägare kommer att kunna söka stöd för att utveckla stadsgrönska och ekosystemtjänster men också för att göra insatser som ökar trygghet i områden med socioekonomiska utmaningar. Boverket kommer att administrera och besluta om stödet. Planen är att öppna för ansökningar våren 2021. Läs mer här
 
Utlysning: Digitalt samhällsbyggande i praktiken
 
Med denna utlysning vill Smart Built Environment finansiera projekt som genom digitalisering och industrialisering bidrar till en hållbar utveckling av samhällsbyggandet.
Den pågående pandemin har väckt insikt om att en snabbare omställning mot ett mer hållbart samhälle med hjälp av digitalisering är möjligt, samtidigt som det finns en tendens att fokusera på kortsiktiga lösningar för att klara nuläget. Projekten ska dra nytta av den kapacitet att snabbt ställa om som samhället visat, tillsammans med fokus på att lösningarna ska ge en effekt över lång tid framåt. Läs mer här
 
Vägledning för säker avfallshantering för att undvika spridning av invasiva växter
 
Kommunens roll är viktig, såväl som markägare, entreprenör och beställare av bekämpningsåtgärder. Var det finns invasiva främmande arter kan påverka var verksamheter och anläggningar lämpligen bör lokaliseras eller inte, samt vilka markarbeten som bör undvikas. Läs mer här.  
 
Ansvarig utgivare 
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se 
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se